1450 – Енглези су у Стогодишњем рату предали Французима лучки град Шербур чиме је француски краљ Шарл VII завршио освајање Нормандије.

1503 – Рођен је дански краљ Кристијан III. На престо је дошао 1534. током грађанског рата протестанта и католика. Као поборник Реформације, установио је Лутеранску цркву у Данској.

1687 – Аустријска и мађарска војска под командом Лудвига Вилхелма Баденског (Лудwиг Wилхелм вон Баден) победила је у одлучујућој бици код Мохача турску војску Мохамеда ИВ (Мохаммед).

1759 – Руске трупе генерала Салтикова и аустријске под Ландоном поразиле су у бици код Кунерсдорфа у Седмогодишњем рату пруску армију, коју је предводио краљ Фридрих ИИ Велики (Фриедрицх). Дрезден је пао у аустријске руке.

1813 – Аустрија је објавила рат Наполеону.

1827 – Умро је енглески сликар, бакрорезац и писац Вилијам Блејк (Wиллиам Блаке), песник интуиције и маште. Књижевну славу стекао је збиркама „Песме искуства“ и „Песме невиности“, а као сликар познат је по 21 илустрацији за „Књигу о Јову“ и илустрацијама Чосерових (Цхаусер) „Кантерберијских прича“.

1848 – Умро је енглески инжењер и проналазач Џорџ Стивенсон (Георге Степхенсон). Развио је и унапредио конструкцију парне локомотиве, а његова локомотива „Рокит“ вукла је 1825. први путнички воз у свету на прузи Стоктон-Дарлингтон. У Њукастлу је 1823. основао прву фабрику локомотива.

1849 – Аустријска војска уз помоћ Русије угушила је Мађарску револуцију, а национални лидер Лајош Кошут (Лајос Коссутх) напустио је земљу.

1898 – Потписивањем протокола, којим је Шпанија уступила САД-у Кубу и Порторико, завршен је Шпанско-амерички рат. САД су истовремено анектирале Хаваје.

1900 – Умро је аустријски велемајстор Вилхелм Штајниц (Wилхелм Стеинитз), први званични светски шампион у шаху. Титулу светског првака освојио је 1886. победом над Јоханесом Цукертортом (Јоханнес Зукерторт) резултатом 10:5, уз пет ремија. Објавио је 1889. „Уџбеник модерног шаха“.

1914 – Велика Британија је у Првом светском рату објавила рат Аустро-Угарској.

1914 – Почела је Церска битка, завршена 20. августа победом српске војске над аустроугарском. То је била прва српска и прва савезничка победа у Првом светском рату.

1922 – Умро је ирски политичар Артур Грифит (Артхур Гриффитх) један од оснивача националног републиканског покрета Шин Фејн 1905. Године 1921. предводио је делегацију која је са Великом Британијом закључила споразум о незавосности Ирске, а 1922. изабран је за првог председника Ирске Републике.

1925 – Рођени су британски близанци Норис и Рос Меквертер (Норрис, Росс МцWхиртер), који су основали Гинисову књигу рекорда. Роса је 1975. убио припадник Ирске републиканске армије.

1944 – Прорадио је први нафтовод под морем којим је испод Ламанша нафта испоручивана савезничким снагама у Француској. Кроз нафтовод је дневно пролазило 700 тона нафте.

1955 – Умро је немачки писац Томас Ман (Тхомас Манн), добитник Нобелове награде за књижевност 1929. По доласку нациста на власт у Немачкој 1933. емигрирао је у Швајцарску, а 1939. у САД („Чаробни брег“, „Буденброкови“, „Доктор Фаустус“, „Смрт у Венецији“).

1960 – САД су лансирале први комуникацијски сателит „Ехо И“.

1970 – У оквиру „нове источне политике“ немачки канцелар Вили Брант (Wиллy Брандт) потписао је у Москви споразум којим су се Западна Немачка и СССР одрекле силе у међусобним односима и признале постојећу границу између две немачке државе.

1976 – Припадници либанске деснице, након једномесечне опсаде и жестоких борби, освојили су палестински логор Тел-Ел Затар.

1978 – Јапан и Кина потписали су у Пекингу споразум о миру и пријатељству.

1982 – Умро је амерички филмски и позоришни глумац Хенри Фонда (Хенрy). Играо је у више од 80 филмова, а Оскар је добио за улогу у свом последњем филму „На златном језеру“.

1984 – У Лос Анђелесу су завршене 23. Олимпијске игре на којима је учествовало 140 земаља. Репрезентација СФР Југославије освојила је седам златних медаља, четири сребрне и седам бронзаних.

1985 – У авионској несрећи „Боинга 747“ јапанске компаније „Јал“ на планини Осутака у близини Токија, преживело је само четворо од 524 путника и чланова посаде.

1992 – САД, Канада и Мексико постигли су споразум о стварању јединствене зоне слободне трговине, чиме је створен највећи светски трговински блок.

2000 – У Баренцовом мору је потонула руска нуклеарна подморница Курск, након две експлозије проузроковане кваром. У овој несрећи погинуло је свих 118 чланова посаде.

2001 – Краљ Камбоџе Нородом Сиханук парафирао је закон којим је установљен специјални камбоџански суд „међународног карактера“ за суђење бившим вођама Црвених Кмера за злочине против човечности, које су починили током владавине од 1975. до 1979.

2001 – Више од 11.000 становника јапанског острва Окинава евакуисано је пре демонтирања америчке бомбе тешке 36 килограма, преостале из ИИ светског рата.

2014 – Око 700 имиграната покушало је да пређе граничну ограду и из Марока уђе у Мелиљу, шпанску енклаву у северозпадној Африци, док је морска спасилачка служба покупила још 700 људи који су покушали илегално да уђу у Шпанију чамцима. Хиљаде имиграната већином из земаља подсахарске Африке покушавају да уђу у Шпанију и тако стигну до Европе у потрази за бољим животом.

2014 – Умрла је холивудска звезда и добитница Оскара, глумица Лорин Бекол (Лаурен Бацалл), која је славу стекла у „златно доба Холивуда“, улогама у филмовима, класицима: „Имати и немати“, „Велики сан“, „Ки Ларго“, „Како се удати за милионера“, „Убиство у Оријент експресу“…

2015 – У Европској унији се годишње баци 22 милиона тона хране која може да се конзумира, а у томе предњачи Велика Британија, наводи студија истраживачког центра при Европској комисији.

2016 – Преминуо је сликар Љубомир Љуба Поповић, чија се дела налазе у престижним галеријама, музејима и колекцијама широм света. Животни и радни век провео је на релацији Ваљево, Београд, Париз, а његове познате слике су „Трагедија у металној шуми“, „Млечни пут“, „Плави манастир“, „Месечарка“, „Укротитељица“.

2017 – Погинуле су 24 особе пошто је полиција пуцала на демонстанте у нередима који су избили у Кенији када је изборна комисија прогласила победу председника Ухуруа Кенијате.

2018 – Америчка свемирска агенција НАСА лансирала је сонду „Паркер“ која би требало да приђе на шест милиона километара од површине Сунца, ближе него било која послата летелица.