1057 – Убијен је шкотски краљ Магбет, који је 17 година раније освојио престо убивши тадашњег шкотског краља Данкана. Магбетова владавина инспирисала је Шекспира (Схакеспеаре) да напише једну од својих најпознатијих драма.

1534 – Шпански монах Игнасио де Лојола (Игнацио, Лоyола) основао је у Паризу римокатолички језуитски ред, којег је папа Павле III признао шест година касније.

1688 – Рођен је пруски краљ Фридрих Вилхелм (Фриедрицх Wилхелм), који је током владавине (1713-40) централизовао администрацију и формирао јаку и дисциплиновану војску, па се сматра утемељивачем пруског милитаризма.

1769 – У Ајачију, на Корзици, рођен је француски војсковођа и цар Наполеон Бонапарта (Бонапарте), чији су ратни успеси омогућили политичку и економску превласт Француске над већим делом Европе. Након пораза код Ватерлоа 1815. прогнан је на острво Света Јелена у Атлантском океану где је умро 1821.

1771 – Рођен је шкотски писац Волтер Скот (Wалтер Сцотт), аутор историјских романа „Роб Рој“, „Ајванхо“, „Веверли“. Скупљао је и народне песме и писао епове из историје Шкотске. Издао је у енглеском преводу и српску народну песму „Хасанагиница“.

1834 – Британски парламент усвојио је закон о колонизацији Јужне Аустралије.

1843 – У Копенхагену је отворен чувени Тиволи парк.

1888 – Рођен је енглески пуковник Томас Едвард Лоренс (Тхомас Едwард Лаwренце), археолог, истраживач, писац и ратник. Постао је познат као „Лоренс од Арабије“, када је у Првом светском рату (1917-18) повео Арапе у рат против Турске.

1914 – Проласком брода „Анкон“ отворен је Панамски канал, прокоп дуг 81,6 километара, који у најужем делу средње Америке спаја Атлантски и Тихи океан. Канал је званично отворен тек у јулу 1920.

1916 – У бици на Соми у Првом светском рату први пут је употребљен британски тенк познат као „Велики Били“.

1918 – САД су прекинуле дипломатске односе са Русијом, након успостављања бољшевичке власти.

1944 – Искрцавањем савезничких трупа у јужној Француској у Другом светском рату почела је операција „Драгон“, чиме је отворен други фронт након искрцавања савезника у Нормандији у јуну.

1945 – Кореја је ослобођена од јапанске колонијалне власти након капитулације Јапана у Другом светском рату. Полуострво је затим подељено на комунистички север и капиталистички југ.

1947 – Ступио је на снагу акт о независности Британске Индије којим су, после 180 година колонијалне владавине Велике Британије, формиране Индијска Унија и Пакистан.

1948 – Јужна Кореја је постала независна држава под називом Република Кореја, а за председника је изабран Сингман Ри (Сyнгман Рхее).

1950 – У земљотресу у североисточној индијској држави Асам погинуло је више од хиљаду људи.

1960 – Проглашена је независност афричке државе Конго-Бразавил, који је од 1886. био француска колонија под називом Средњи Конго.

1962 – Пробијен је друмски тунел испод Мон Блана, којим је француски град Шамони повезан са италијанском долином Аосте.

1965 – Концерт Битлса у Њујорку окупио је 55.600 људи, чиме је постављен светски рекорд у броју посетилаца и заради на поп концерту.

1971 – Бахреин је стекао независност након 150 година британске колонијалне власти.

1975 – У војном пучу је убијен председник Бангладеша шеик Муџибур Рахман (Мујибур), први премијер након стицања независности у јануару 1972.

1990 – Председник Михаил Сергејевич Горбачов вратио је совјетско држављанство Александру Солжењицину, добитнику Нобелове награде за књижевност, који је 1974. под притиском власти принуђен да емигрира на Запад.

1994 – У Судану је ухапшен и изручен Француској један од најпознатијих светских терориста Иљич Рамирес Санчес (Иллицх Рамирез Санцхез), познат као „Карлос Шакал“ (Царлос).

1995 – Јапан је, 50 година након завршетка Другог светског рата, први пут јасно изразио жаљење због ратних акција у региону.

1996 – Након четири године поново је отворен сарајевски аеродром за комерцијалне летове. На аеродром су током рата у Босни (1992-95) слетали само службени авиони и авиони са хуманитарном помоћи.

1998 – У једном од најтежих терористичких напада у Северној Ирској током готово 30 година насиља, у експлозији аутомобила-бомбе у месту Омаг, погинуло је 29 људи.

2000 – Амерички председник Бил Клинтон свечано је предао руководећу функцију у Демократској партији потпредседнику Алу Гору.

2001 – Македонски парламент одобрио је долазак 3.500 војника НАТО у циљу разоружања албанских екстремиста.

2002 – Полиција у Зимбабвеу почела је да хапси беле фармере који су се оглушили о владино наређење да напусте своју земљу како би она била додељена црнцима беземљашима.

2005 – После 38 година израелске окупације званично је почела евакуација јеврејских насеља у појасу Газе, што ће омогућити формирање палестинске државе.

2005 – У Хелсинкију је потписан мировни уговор између Индонезије и припадника побуњеника покрета Ацех, чиме је завршен конфликт који је трајао више од 30 година и у коме је преко 12.000 људи изгубило животе.

2013 – Умро је пољски драмски писац, сатиричар и цртач Славомир Мрожек, чије се драме изводе у позориштима широм света („Танго“, „Љубав на Криму“, „Емигранти“ и „Удовице“). Његове гротеске и апсурди из драма ушли у свакодневни говор Пољака фразом „као од Мрожека“.

2014 – Десетине хиљада антивладиних демонстранта окупиле су се у главном граду Пакистана, Исламабаду, где су након два дана пута стигле и протестне поворке из других градова које предводе Имран Хан, политичар, и свештеник Тахир-ул-Кадри. Протест усмерен против владе премијера Наваза Шарифа, ознацио је поцетак марша слободе (Марш Азади) који је трајао до 17. децембра 2014.