1741 – Руски морепловац данског порекла Витус Јонас Беринг открио је Аљаску.

1854 – Умро је немачки филозоф Фридрих Вилхелм Шелинг (Фриедрицх Wилхелм Сцхеллинг), један од твораца немачког идеализма („Идеје за филозофију природе“, „Филозофија митологије“, „Филозофија и религија“).

1860 – Рођен је француски државник Рејмон Поенкаре (Раyмонд Поинцаре), председник Француске од 1913. до 1920, члан Француске академије наука. Био је премијер и министар иностраних послова 1912-13. и поново премијер 1922-24 и 1926-29.

1872 – Престао је да излази лист „Даница“, најзначајнији књижевни часопис српског романтизма, који је од фебруара 1860. три пута месечно штампан у Новом Саду. Лист је окупљао младе српске песнике романтичаре, Јакова Игњатовића, Дјуру Јакшића, Јована Јовановића Змаја, Лазу Костића, а покренуо га је и уређивао писац и правник Дјорђе Поповић.

1877 – Рођен је српски књижевни критичар и историчар књижевности Јован Скерлић, професор Београдског универзитета и члан Српске краљевске академије.

1884 – Након четири године градње, свечано је отворена зграда Београдске железничке станице са које је неколико дана касније кренуо први воз тек изграђеном пругом Београд-Ниш.

1901 – Рођен је италијански песник Салваторе Квазимодо (Qуасимодо), добитник Нобелове награде за књижевност 1959. („Воде и земље“, „Дати и имати“, „Мирис еукалиптуса“, „Живот није сан“).

1940 – У Мексико Ситију смртно је рањен руски револуционар Лав Давидович Бронштајн, познат као Лав Троцки, један од вођа Октобарске револуције. Убиство је планинарским пијуком (цепином) извршио шпански комуниста Рамон Меркадер, по Стаљиновом налогу. Троцки, који је по доласку Стаљина на власт био његов близак сарадник, а потом жесток противник, подлегао је ранама наредног дана.

1941 – У Пожаревцу је рођен Слободан Милошевић, од 1997. до 2000. председник СР Југославије. Био је председник Србије у време распада бивше СФР Југославије и крвавих ратова које је тај распад изазвао у Хрватској и Босни (1991-1995). Јуна 2001. испоручен је Међународном суду за ратне злочине на простору бивше Југославије у Хагу где је и умро 2006 године.

1944 – Рођен је индијски државник Раџив Ганди (Рајив Гандхи), премијер Индије од 1984. до новембра 1989. када је изгубио на изборима. Убијен је 21. маја 1991. у атентату током предизборне кампање, поделивши тако судбину мајке Индире која је као индијски премијер убијена у атентату 1984. године.

1949 – Мађарска скупштина прихватила је совјетски модел државног уређења и променила назив државе у Народна Република Мађарска.

1968 – Трупе СССР и других чланица Варшавског пакта ушле су у Чехословачку да би онемогућиле спровођење реформи Александра Дубчека („Прашко пролеће“).

1975 – САД су лансирале из Кејп Канаверала васионски брод „Викинг И“ на Марс, где је стигао у јулу 1976.

1980 – Италијански алпиниста немачког порекла Рајнхолд Меснер (Реинхолд Месхнер) је први успео да се сам попне на највиши врх света Монт Еверест без употребе кисеоника. Меснер је један од ретких алпиниста који је освојио свих 14 врхова виших од 8.000 метара – колико их укупно има на свету.

1983 – Умро је Александар Ранковић, некадашњи потпредседник СФРЈ, шеф службе Државне безбедности и члан највишег државног и партијског руководства. Ранковић је до Брионског пленума (1. јула 1966) када је смењен са свих функција, био један од најблискијих сарадника Јосипа Броза Тита.

1988 – У Титограду (Подгорици) и Колашину почели су масовни митинзи против тадашњег комунистичког руководства Црне Горе. Наредних месеци масовни протести захватили су целу републику, партијско и републичко руководство поднело је оставке у јануару 1989, а на власт су дошли Момир Булатовић, Мило Дјукановић и Светозар Маровић.

1988 – Ступио је на снагу споразум о престанку осмогодишњег рата Ирана и Ирака, који су посредници УН постигли са зараћеним странама 8. августа.

1991 – У Москви је уведен полицијски час, Борис Јељцин указом је преузео команду над оружаним снагама СССР лоцираним у Русији, након што су антиреформске снаге покушале да у ноћи између 19. и 20. августа изврше државни удар и оборе с власти последњег лидера СССР Михаила Горбачова.

1991 – Балтичка република Естонија прогласила је независност од СССР.

1994 – У Паризу је умро познати југословенски редитељ Александар Саша Петровић, добитник специјалне награде Канског фестивала 1967. за филм „Скупљачи перја“. Седамдесетих година 20. века припадао је групи уметника „црног таласа“ који су били под снажним притиском тадашњег комунистичког режима.

1994 – На Палама, Република Српска и Република Српска Крајина прогласиле су уједињење и усвојиле документ о присаједињењу СР Југославији.

1996 – Руске трупе опколиле су Грозни, хиљаде избеглица напустиле су главни град Чеченије. Рат у Чеченији почео је у децембру 1994. када је Борис Јељцин послао трупе да угуше покрет за независност те бивше совјетске републике.

1996 – У удесу транспортног авиона „Иљушин 76“ руске компаније „Спер ерлајнз“ близу писте београдског аеродрома у Сурчину, погинуло је свих 12 људи у летелици. Претходно је авион, који је из Београда полетео ка Малти, због отказивања навигационе опреме и система радио веза, кружио над градом око три сата, покушавајући да се ослободи горива, али је приликом принудног слетања промашио писту.

1998 – САД су бомбардовале једну фабрику у Судану и неколико полигона за војну обуку у Авганистану, тврдећи да су мете повезане са терористичким нападима на амбасаде САД у Кенији и Танзанији 13 дана раније у којима је погинуло најмање 226 људи.

1999 – У болници у Минстеру у немачкој покрајини Северна Рајна-Вестфалија умрла је Раиса Горбачов, супруга последњег лидера СССР Михаила Горбачова.

2003 – Аргентински Сенат поништио је амнестије војним официрима који су мучили и убијали левичаре у периоду од 1976-1983.

2006 – Умро је фотограф Џо Розентал (Јое Росентал), аутор једне од најпознатијих ратних фотографија са Иво Џиме, која показује како амерички војници на том острву, пред крај Другог светског рата, подижу заставу. За тај снимак Розентал је 1945. добио Пулицерову награду.

2008 – Авион Спенаира се запалио приликом покушаја полетања на мадридском аеродрому погинула су 153 путника, а 19 је повређено.

2013 – Умро је Елмор Лионард, један од најистакнутијих америчких писаца крими романа, од којих су најпознатији преточени у филмове („Оут оф Сигхт“, „Гет Схортy“ и „Бе Цоол“).

2017 – Преминуо је амерички глумац и комичар Џери Луис (Јеррy Леwис), који је светску популарност стекао 40-их и 50-их година 20. века као члан двојца Мартин-Луис, заједно с певачем и глумцем Дином Мартином (Деан).