1669 – Венеција је предала Отоманском царству острво Крит (данас у Грчкој), не успевши да одбрани највећи тамошњи град Ираклио који је био под отоманском опсадом од 1648.

1768 – Рођен је писац и дипломата Франсоа Рене Шатобријан (Францоис, Цхатеаубрианд), први романтичар у француској књижевности. Као творац француског модерног стила, био је узор новим генерацијама писаца („Дух хришћанства“, „Начезе“, „Мемоари с ону страну гроба“).

1781 – Шпански досељеници у Америци су основали „Град наше госпе краљице анђела“ (Ел Пуебло де Нуестра Сенора Ла Реина де Лос Ангелес), данашњи Лос Анђелес.

1823 – Рођен је Михаило Обреновић, кнез Србије од 1839. до 1842. и од 1860. до 1868. када је убијен у Кошутњаку. Током владавине извршио је значајне реформе у државној управи и војсци, основао је Народни музеј и Народно позориште.

1824 – Рођен је аустријски композитор и оргуљаш Антон Брукнер (Бруцкнер), касноромантичар који је стварао под утицајем Лудвига ван Бетовена (Лудwиг, Беетховен) и Рихарда Вагнера (Рићард Wагнер). Компоновао је девет симфонија, осам миса, кантате.

1870 – Француска је постала република, чиме је окончано Друго царство Шарла Луја Наполеона ИИИ (Цхарлес Лоуис). Цар је свргнут с власти после тешког пораза у бици код Седана 2. септембра 1870. у Француско-пруском рату.

1886 – Поглавица Апача Џеронимо (Геронимо), вођа последње велике побуне америчких Индијанаца против белих поробљивача, предао се у кањону Скелетон у Аризони америчком генералу Нелсону Мајлсу (Милес).

1907 – Умро је норвешки композитор, пијаниста и диригент Едвард Хагеруп Григ (Гриег), који је у свету афирмисао норвешку музику (оркестарска свита „Пер Гинт“, Клавирски концерт у а-молу).

1929 – Немачки дирижабл „Гроф Цепелин“ је окончао путовање око света које је трајало девет дана 20 сати и 23 минута. У том „ваздушном броду“ је било 40 чланова посаде и 14 путника.

1944 – Британске и канадске трупе ослободиле су у Другом светском рату белгијске градове Брисел и Антверпен.

1963 – Умро је француски државник и финансијски стручњак Робер Шуман (Роберт Сцхуман), творац „Шумановог плана“ 1950, на основу којег је 1952. основана Европска заједница за угаљ и челик, претходница Европске уније.

1965 – У Габону је умро алзашки лекар, филозоф, теолог, музичар и хуманиста Алберт Швајцер (Сцхwеитзер), добитник Нобелове награде за мир 1952. за хуманитарни рад. Као музичар допринео је новој интерпретацији Бахове музике.

1970 – У Чилеу је Салвадор Аљенде Госенс (Алленде Госсенс), као први марксиста на западној хемисфери, изабран за шефа државе. Убијен је у септембру 1973. у пучу чилеанске армије.

1972 – На Олимпијским играма у Минхену амерички пливач Марк Спиц (Спитз) освојио је седму медаљу и тиме поставио рекорд у освојеним медаљама на једној Олимпијади.

1974 – САД су као последња земља Запада успоставиле дипломатске односе с Немачком Демократском Републиком.

1975 – Израел и Египат су у Женеви потписали споразум о повлачењу израелских трупа са Синаја и успостављању неутралне, „тампон-зоне“ УН на полуострву.

1989 – Умро је француски писац Жорж Сименон (Георгес), аутор криминалистичких романа о инспектору Мегреу (Маигрет).

1992 – Бивши председник Бугарске Тодор Живков, смењен 1989, осуђен је на седам година затвора због проневере државних фондова.

1995 – Под геслом „Уједињени Јерусалим је наш“, Израел је започео 15-месечну прославу 3.000. годишњице прогласа краља Давида о том граду као престоници јеврејског народа.

1997 – У експлозији три бомбе у Јерусалиму погинуло је седам и рањено 200 људи.

1998 – Трибунал УН за ратне злочине у Руанди је бившег премијера Жана Камбанда (Јеан) осудио на доживотни затвор због улоге у геноциду током рата 1994.

1999 – На референдуму о будућем статусу Источног Тимора, 78,5 одсто становништва гласало је за независност од Џакарте, док је свега 21 одсто подржало аутономију под индонежанском управом. Проиндонежанске снаге су потом изазвале сукобе у којима су погинуле стотине људи, а десетине хиљада су напустиле главни град Дили.

2001 – Махендра Чадри (Цхаудхрy), први етнички Индијац који је био премијер Фиџија, изабран је за посланика, заједно са Џорџом Спејтом (Георге Спеигхт), који је 16 месеци раније оборио Чадријеву владу.

2002 – Умро је француски пијаниста пољског порекла Владо Перлемутер. Запажен је по извођењу дела француских композитора Мориса Равела (Маурице Равел) и Габриела Фореа (Фауре), са којима је студирао.

2006 – Умро је глумац Петар Банићевић, члан Народног позоришта у Београду од 1954. године где је остварио више од 50 улога. Играо је у двадесетак филмова и у више од 50 телевизијских драма и серија. Предавао је на Академији уметности у Новом Саду и на универзитету „Браћа Карић“ у Београду.

2008 – Умрла је француска фоторепортерка Франсоаз Демилдер (Франсоисе Демулдер), прва жена која је освојила „Награду за фотографију године“ Wорлд Пресс Пхото, 1977. Извештавала је из ратова у Вијетнаму, Камбоџи и Либану.

2009 – Уставни суд Габона је потврдио избор Али Бонга Ондимбе за шефа државе што је изазвало нереде и увођење полицијског часа.

2017 – На самиту земаља групе БРИКС, у кинеском граду Сјамен, земље чланице (Бразил, Русија, Кина, Индија и Јужноафричка Република) договориле су се да се заједно боре против свих облика тероризма и у декларацији осудиле шесту нуклеарну пробу Северне Кореје.