1514 – Турски султан Селим И ушао је у Табриз у Персији.

1568 – Рођен је италијански филозоф, доминиканац Томазо Кампанела (Томмасо Цампанелла), заступник утопијске филозофије. Оптужен да шири јеретичку науку, осуђен је 1599. на доживотни затвор. Ослобођен је након 27 година на интервенцију папе Урбана ВИИИ. Свој идеал државе описао је у делу „Град сунца“ које је постало уџбеник утопијске филозофије.

1600 – Повељом енглеске краљице Елизабете основана је „Источноиндијска компанија“ која је добила монопол на трговину са Истоком, чиме је почела британска трговачка, а потом и колонијална експанзија индијског подконтинента.

1774 – У Филаделфији је почео Први континентални конгрес на којем су се представници 13 америчких колонија успротивили британском утицају у Северној Америци, што је био увод у Амерички рат за независност у априлу 1775.

1791 – Рођен је немачки композитор Јакоб Либман Бер (Лиебманн Беер), познат као Дјакомо Мајербер (Гиацомо Меyербеер). Живео је у Паризу где је компоновао своја главна дела и одиграо значајну улогу у стварању француске велике опере („Хугеноти“, „Африканка“, „Роберт Ђаво“, „Пророк“).

1800 – Британци под командом адмирала Нелсона преузели су од Француза Малту. Париским миром 1814. Британија је и званично добила Малту која је постала важна британска база на путу према Индији.

1857 – Умро је француски филозоф и математичар Огист Конт (Аугусте Цомте), један од оснивача филозофије позитивизма и социологије („Курс позитивне филозофије“, „Систем позитивне политике“).

1864 – Флоте Велике Британије, Француске и Холандије напале су Јапанце у теснацу Шимоносеки, за одмазду због одлуке Јапана да затвори своје луке и истера странце.

1888 – Рођен је индијски филозоф и државник Сарвепали Радакришнан (Сервепалли Радхакрисхнан), председник Индије од 1962. до 1967, професор филозофије на индијским универзитетима и на Оксфорду. У својим делима заступа филозофски универзализам и идеју интеграције источне и западне филозофије („Индијска филозофија“, „Источна религија и мисао Запада“, „Историја источне и западне филозофије“).

1899 – Умро је српски државник и историчар Јован Ристић, вођа десног крила Либералне странке, један од најзначајнијих српских дипломата 19. века. Успешно је водио преговоре с Турцима о ослобађању српских градова, био је представник Србије на Берлинском конгресу 1878, два пута регент и три пута премијер. Написао је „Дипломатску историју Србије 1875-1878“.

1905 – Миром у Портсмуту (Њу Хемпссир), уз посредовање америчког председника Теодора Рузвелта (Тхеодоре Роосевелт) завршен је Руско-јапански рат. Русија је предала Јапану Порт Артур и признала јапанске интересе у Кореји.

1939 – САД су прогласиле неутралност у Другом светском рату, али су касније законима „Цасх анд Царрy“ (Плати па носи) и „Леанд-Леса Ацт“, Закон о зајму и најму) помагали оружјем савезничке снаге. Американци су ушли у рат 7. децембра 1941. када су јапанске трупе напале америчку поморску базу Перл Харбур.

1960 – Председник Конга (Заир) Жозеф Касавубу (Јосепх) сменио је вођу националноослободилачког покрета и првог конгоанског премијера Патриса Лумумбу (Патрице).

1972 – Припадници палестинске терористичке организације „Црни септембар“ киднаповали су, а потом убили 11 израелских спортиста, учесника Олимпијских игара у Минхену. У 24-часовној пуцњави на аеродрому, погинула су и четворица терориста и један западнонемачки полицајац.

1977 – Западнонемачки терористи су отели председника Федерације западнонемачке индустрије Ханса Мартина Шлејера (Сцхлеyер), чије је тело пронађено 19. октобра 1977. у Француској.

1990 – Премијери Северне и Јужне Кореје сусрели су се у Сеулу, на првим званичним разговорима на високом нивоу између двеју земаља подељених после Корејског рата 1953.

1995 – Француска је извела прву у серији атомских проба на пацифичком острву Муруроа, што је изазвало осуду широм света и масовне протесте, посебно у Аустралији и на Тахитију.

1997 – У Калкути је умрла Мајка Тереза, мисионарка која је живот посветила сиромашним и болесним. За свој хуманитарни рад добила је 1979. Нобелову награду за мир. Албанка рођена у Скопљу, ступила је 1928. у дружбу Мајке Божије од Лорета у Ирској, а потом је у Калкути 1950. основала нову дружбу Сестре мисионарке љубави.

2000 – У Београду је умро Славко Леовац, председник Академије наука и уметности Републике Српске, један од најистакнутијих књижевних критичара и историчара српске књижевности у другој половини 20. века (збирке есеја „Светло и тамно“, „Мит и поезија“, „Метаморфозе“).

2001 – Државни тужилац Перуа подигао је оптужницу против бившег председника Алберта Фуџиморија (Фујимори) због умешаности у два масакра које су извршили парамилитарни одреди раних деведесетих.

2003 – Сједињене Америчке Државе су замрзнуле финансијска средства десеторици чланова азијске терористичке групе Џема Исламија, која се доводи у везу са мрежом исте оријентације Осаме бин Ладена Ал Каида.

2005 – У паду авиона Боинг 737-200 индонежанске авиокомпаније Мандела на насељено подручје на северу острва Суматра погинуло је 149 особа. Пад авиона преживело је 15 путника.

2009 – На Охридском језеру је потонуо брод „Илинден“ на пловидби до Светог Наума при чему је погинуло 15 држављана Бугарске од 57 туриста и особља колико се налазило на броду.

2014 – У Минску је, уз посредовање ОЕБС-а, потписан Протокол о прекиду ватре на истоку Украјине, који предвиђа „специјални статус“ за регионе које контролишу сепаратисти и изборе у областима Доњецка и Луганска, упориштима проруских побуњеника.