1533 – Рођена је енглеска краљица Елизабета И (Елизабетх), кћерка краља Хенрија ВИИИ (Хенрy) и његове друге жене Ане Болен (Анне Болеyн). За време њене владавине (1558-1603) постављени су темељи будуће британске империје. Подржавала је развој науке и уметности, а специфичан стил архитектуре из њеног времена, мешавина готике и ренесансе, назван је елизабетанским стилом.

1566 – У бици за Сигет, који је опседала турска војска Сулејмана ИИ Величанственог, погинуо је хрватски бан Никола Шубић Зрински.

1701 – У Хагу је потписан споразум Енглеске, Аустрије и Холандије против Француске, „Друга велика алијанса“.

1714 – Цар Карло ВИ потписао је у Рахстату са Французима „Баденскимир“ којим је окончан Рат за шпанско наслеђе, а Французима су припали Алзас и Стразбур.

1764 – За краља Пољске крунисан је руски штићеник Стањислав ИИ Поњатовски (Станислаw Пониатоwски), последњи пољски монарх. Током његове владавине (до 1795) Русија, Пруска и Аустрија извршиле су три деобе Пољске, која је као независна држава обновљена 1918.

1788 – Турци су заробили, а потом убили вођу српских добровољаца у аустријско-турском рату, Кочу Анђелковића, познатог као Коча капетан. По њему је борба српских добровољаца у овом рату названа Кочина крајина.

1812 – Завршена је Бородинска битка, једна од најкрвавијих у Наполеоновим ратовима, у којој су Руси под командом Кутузова близу Москве изгубили 44.000 војника, а Наполеон 50.000, међу којима 23 генерала. Недељу дана касније Наполеон је ушао у Москву.

1813 – Први пут је за САД употребљен назив „Ујка Сем“, у уводнику њујоршког листа „Трој Пост“.

1822 – Гувернер Бразила, принц Педро, прогласио је независност од Португалије, а себе за цара. Португалија је независност Бразила признала 1828.

1860 – Италијански револуционар Ђузепе Гарибалди (Гиусеппе) је са својим „црвенокошуљашима“ заузео Напуљ у рату за ослобођење од Аустријанаца и за уједињење Италије.

1901 – Потписан је Пекиншки протокол којим је окончан „Боксерски устанак“ у Кини. Побуну против странаца угушиле су европске силе, Јапан и САД, а Кина је приморана да плати одштету за њихову имовину уништену током устанка.

1909 – Рођен је амерички филмски и позоришни режисер Елија Казан, добитник неколико Оскара („Трамвај назван жеља“, „Вива Запата“, „Источно од раја“, „Беби Дол“).

1914 – Рођен је амерички физичар Џејмс Алфред ван Ален (Јамес, Аллен). Помоћу Гајгер-Милерових бројача постављених 1958. на вештачке сателите „Експлорер 1“ и „Експлорер 2“ открио је два појаса појачаног зрачења око планете Земље који су касније названи „Ван Еленови радијациони појасеви“.

1940 – Немачка авијација под командом Хермана Геринга (Херманн Гоеринг) почела је бомбардовање Лондона. Првог дана погинуло је више од 300 људи.

1949 – Умро је мексички сликар Хосе Клементе Ороско (Јосе Цлементе Орозцо). Сматра се највећим сликаром мурала у 20. веку, декорисао је многе зграде у Мексику и САД.

1964 – У месту Сип на југословенској обали Дунава, и у Гура Ваји на румунској, уз присуство председника Југославије и Румуније, Јосипа Броза Тита и Георги Георгију Дежа (Гхеоргхе Гхеоргхиу Деј), постављен је камен-темељац будуће Хидроелектране Ђердап 1.

1975 – Завршено је пресељавање Турака на подељеном Кипру. Под надзором УН, 9.000 људи премештено је са југа на север земље, под турском окупацијом.

1986 – Дезмонд Туту (Десмонд) постао је надбискуп Кејптауна у Јужној Африци, као први црнац поглавар јужноафричких англиканаца.

1990 – Као одговор на ревизију Устава Србије 1989. којом је значајно смањена аутономна власт покрајина Војводина и Косово, 144 албанска делегата Скупштине Косова прогласила су у Качанику Устав Републике Косово.

1991 – У Хагу је почела Међународна мировна конференција о Југославији. У раду конференције учествовали су сви чланови Председништва СФР Југославије, председник савезне владе и шесторица председника југословенских република. Председавајући Конференције, на којој је усвојена Декларација о мирном решењу југословенске кризе, био је лорд Карингтон (Царингтон).

1994 – У команди америчке војске у Берлину последњи пут је спуштена америчка застава, чиме је, након скоро пола века, формално окончано америчко војно присуство у Берлину.

1997 – У егзилу у Мароку умро је Мобуту Сесе Секо, председник и диктатор Заира од 1965. до 1997. када га је са власти збацио Лоран Кабила (Лаурент).

1999 – У земљотресу у близини Атине, једном од најјачих у Грчкој у последњих више од 40 година, погинуло је 101 лице.

2001 – У нигеријском граду Џос избили су хришћанско-муслимански сукоби током којих су запаљене цркве и џамије. Према подацима Црвеног крста, за непуних недељу дана насиља, убијено је најмање 500 људи, а стотине повређено.

2004 – Умро је Бејер Науд (Беyерс Науде) јужноафрички свештеник, један од ретких белаца који је био симбол отпора током година апартхејда.

2005 – На изборима у Египту победио је председник Хосни Мубарак коме ће то бити пети мандат на месту шефа државе. На тим изборима по први пут учествовало је више кандидата.

2011 – У авионској несрећи код Јарославља у Русији погинуле су 43 особе, међу којима и хокејаши Локомотиве који су путовали на утакмицу у Минск. У авиону је било 45 људи осам чланова посаде и 37 чланова хокејашког тима, а несрећу је преживио играч Алеxандер Галимов и један члан посаде.

2012 – Врховни суд Хрватске осудио је на четири године затвора бившег припадника карловачке специјалне полиције Михајла Храстова, због убиства 13 и рањавања двојице српских ратних заробљеника на Коранском мосту код Карловца 1991. Током судског поступка који је трајао 21 годину Храстов је три пута ослобођен и два пута осуђен, а то је била шеста пресуда у истом случају. Врховни суд је 7. маја 2015. одбио жалбе Храстова и карловачког Жупанијског државног тужилаштва, и Храстову потврдио четворогодишњу затворску казну.

2015 – Површина шума у свету се и даље смањује, али се темпо смањења у последњих 25 година успорио за више од 50 одсто, навела је Организације УН за храну и пољопривреду – ФАО.