1526 – Турски султан Сулејман ИИ Величанствени, после победе над Мађарима на Мохачком пољу, заузео је Будим који је постао седиште Будимског пашалука, провинције Отоманског царства у наредних 150 година.

1721 – Шведска и Русија су миром у Нистаду у Финској окончале Велики северни рат, започет 1700, у којем је руски цар Петар Велики потукао Швеђане и добио излаз на Балтичко море. Русији је припала територија од Финског до Ришког залива и градови Рига, Ревел и Нарва.

1839 – Рођен је амерички филозоф и логичар Чарлс Сандерс Пирс (Цхарлес Сандерс Пеирце), оснивач прагматизма, филозофског правца којег је касније развио Вилијам Џејмс (Wиллиам Јамес).

1855 – Рођен је немачки археолог Роберт Колдевеј (Колдеwеy) који је од 1899. до 1917. истраживао Вавилон и доказао да је тај библијски град на реци Еуфрат, јужно од Багдада, стварно постојао.

1890 – Рођен је аустријски писац Франц Верфел (Франз Wерфел) песник експресионизма, есејист, драмски писац и приповедач („Пријатељ света“, „Ми јесмо“, „Павле међу Јеврејима“, „Песма о Бернадети“, „Прослава матуре“, „Верди“).

1898 – У Женеви је убијена аустроугарска царица Елизабета, жена Франца Јозефа. Атентат је извршио анархиста Луиђи Лућени.

1906 – Изашао је први број хумористичко-сатиричног листа „Шабачка чивија“. Лист је излазио до 1909.

1919 – У дворцу Сен Жермен код Париза представници Аустрије, победничких сила у Првом светском рату и држава наследница Аустро-Угарске потписали су мировни уговор којим је формално престала да постоји аустроугарска монархија. Признате су новонастале државе међу којима и Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца. Мировним уговором Аустрији је забрањено да се уједини са Немачком, а на име репарација Савезницима је предала своју морнарицу.

1927 – Рођена је перуанска певачица индијанско-шпанског порекла Има Сумак (Yма Сумац), која се прославила гласом јединственог распона, од високог сопрана до дубоког алта.

1939 – Канада је објавила рат Немачкој, чиме је сукоб у Европи прерастао у светски рат. Канадске јединице су се у Другом светском рату бориле у саставу британске армије.

1942 – Британско ратно ваздухопловство је у Другом светском рату напало Диселдорф са 476 авиона, који су избацили 100.000 бомби на тај немачки град.

1943 – После капитулације Италије у Другом светском рату, Немци су окупирали Рим и ставили под протекторат Ватикан.

1945 – Видкун Квислинг (Qуислинг) шеф марионетске владе Норвешке (1942-45) проглашен је кривим за издају и осуђен на смрт због сарадње са нацистичком Немачком у Другом светском рату.

1967 – Грађани Гибралтара одбацили су на референдуму припајање Гибралтара Шпанији и определили се да остану под британском управом.

1974 – На основу споразума постигнутог у Алжиру, Португалија је признала независност Гвинеје Бисао под вођством председника Луиса Кабрала (Луиз Цабрал).

1976 – У судару путничких авиона „Трајдент“ британске компаније „Бритиш ервејз“ и „ДЦ-9“ југословенске компаније ЈАТ северно од Загреба, погинуло је свих 176 људи у оба авиона.

1981 – Слика „Герника“ Пабла Пикаса (Пицассо) враћена је у Шпанију. Насликана 1937, после нацистичког бомбардовања баскијског места Герника у Шпанском грађанском рату, „Герника“ је од 1939. била у Њујорку. Према Пикасовом завету, слика није могла бити враћена док се у Шпанији поново не успостави демократска држава.

1989 – Мађарска је отворила границу према Западу и допустила одлазак око 7.000 избеглица из Источне Немачке у Западну Немачку. Тај масовни егзодус довео је до пада Берлинског зида.

1994 – Папа Јован Павле ИИ стигао је у Хрватску, у прву посету поглавара римокатоличке цркве региону бивше Југославије. Папа се заложио за мир на Балкану.

1995 – Током ваздушне операције против босанских Срба, НАТО је, са америчког брода „Нормандија“ у Јадранском мору, крстарећим ракетама „томахавк“ почео да гађа противваздушна постројења у околини Бањалуке.

2000 – У сукобима присталица различитих политичких опција током локалних избора у Македонији рањено је неколико десетина људи. Напетост између етничких Албанаца и Македонаца ескалирала је у пролеће 2001. у сукобе који су земљу довели на ивицу грађанског рата.

2001 – Савет безбедности УН укинуо је ембарго на продају оружја СР Југославији, уведен 31. марта 1998. због, како је образложено, насиља који режим Слободана Милошевића спроводи на Косову.

2002 – Швајцарска је постала 190-та чланица Организације уједињених нација (УН) у којој је од 1948. имала статус посматрача.

2003 – Хрватски председник Стјепан Месић допутовао је у Београд у прву посету једног хрватског председника Србији и Црној Гори од почетка рата у бившој Југославији 1991. године.

2003 – Шведска министарка спољних послова Ана Линд (Анна Линдх) избодена је ножем у трговачком центру у Стокхолму услед чега је преминула дан касније. Убица Мијаило Мијаиловић осуђен је марта 2004. на доживотну робију. Виши суд у Стокхолму преиначио је пресуду и донео одлуку да је Мијаиловић ментално болестан и да га треба упутити на лечење.

2006 – У Црној Гори су одржани парламентарни избори, први од проглашења независности. Убедљиву победу однела је коалиција Демократске партије социјалиста (ДПС) Мила Дјукановића и Социјалдемократске партије (СДП) Ранка Кривокапића.

2010 – Преминуо је један од великана модерне глуме Раде Марковић. На филму је одиграо 81 улогу, у телевизијским драмама, серијама и другим емисијама 62 улоге, учествовао је у 186 радио драме, а на позоришним сценама остварио је укупно 96 улога.

2011 – Више од 165 особа је погинуло у несрећи брода са око 600 путника, који је потонуо у Индијском океану код обале Танзаније.

2015 – Шеф владе Северне Ирске Питер Робинсон поднео је оставку и повукао министре Демократске унионистичке партије из коалиционе протестантско-католичке владе. Политичка криза је изазвана убиством бившег члана ИРА Кевина Мегина Старијег у јулу и хапшењем Боби Сториа, члана ирске католичке странке Шин фејн, тим поводом.