768 – Умро је франачки краљ Пипин ИИИ Мали (Пепин ле Бреф) први монарх из династије Каролинга. Током владавине од 747. ратовао је против Лангобарда у Италији, освојио Равенски егзархат, који је потом поклонио папи 756. (Донатио Пиппини) и тиме ударио темеље Папској држави у Италији.

1227 – Умро је први српски краљ Стефан Немањић Првовенчани, други син великог жупана Стефана Немање, за време чије владавине је Српска православна црква стекла аутокефалност. Да би учврстио независност од Византије, направио је заокрет у спољној политици окренувши се новим савезницима, Млетачкој републици и папи. Написао је „Житије светог Симеона“ (Стефана Немање).

1706 – Шведска и Саксонија склопиле су мир у Алтрантштату којим се Шведска одрекла пољске круне и признала пољског краља Станислава Лешћињског (Станислаw Лесзцзyнски).

1834 – Умро је португалски краљ Педро ИВ (Дом Педро). Године 1807, када су Французи напали Португал, побегао је у Бразил, где се 1822. придружио Бразилцима у борби против португалске колонијалне управе, основао Бразилско Царство, а себе прогласио царем. Након смрти оца Хуана ВИ 1831. одрекао се бразилског престола, вратио у Лисабон и постао краљ Португала.

1852 – Француски инжењер Анри Жифар (Хенри Гиффард) извео је први лет дирижаблом на парни погон и прелетео 27 километара од Париза до Трапа.

1863 – У Београду је основана Велика школа која је имала Филозофски, Правни и Технички факултет, а настава је одржавана у Капетан-Мишином здању. Школа је прерасла у Београдски универзитет 1905, када су отворени Медицински, Богословски и Пољопривредни факултет.

1868 – У Суботици је основана Градска музичка школа, прва музичка школа на подручју данашње Србије.

1884 – Рођен је турски државник и војсковођа Мустафа Исмет Инени (Иноену), учесник младотурске револуције 1908, председник Турске од 1938. након смрти Кемала Ататурка. Демократизовао је ауторитарни режим у Турској, дозволио је 1946. формирање политичких странака, а 1950. је поднео оставку када је на изборима победила Демократска странка.

1911 – Рођен је руски државник Константин Устинович Черњенко, који је 13 месеци био лидер СССР и генерални секретар совјетске Комунистичке партије. На ове функције је дошао већ оштећеног здравља, после смрти Јурија Андропова у фебруару 1984. године и остао до своје смрти 1985. године.

1915 – Француска и Велика Британија су у Првом светском рату отвориле Солунски фронт на који су упућене снаге са фронта у Галипољу.

1941 – Владе 15 земаља, међу којима и Краљевине Југославије, потписале су на конференцији у Лондону Атлантску повељу. Повељу у осам тачака прокламовали су 14. августа амерички председник Рузвелт (Роосвелт) и британски премијер Черчил (Цхурцхилл) као политички програм савезника у борби против сила осовине у Другом светском рату. Тај документ је касније послужио као основа Повеље УН.

1941 – Партизани су у Другом светском рату заузели град Ужице, у Србији, који је потом био седиште Ужичке републике и Врховног штаба Народноослободилачког покрета Југославије до 30. новембра 1941, када су га поново заузели Немци.

1960 – У Њупорту је поринут „Ентерпрајз“, први амерички носач авиона на атомски погон.

1971 – Велика Британија протерала је 90 совјетских дипломата због наводне шпијунске делатности.

1986 – Београдски лист „Вечерње новости“ објавио је Меморандум Српске академије наука и уметности, који је потом добио медијски третман српског националног програма и изазвао жестоке критике у Србији и другим републикама бивше Југославије, нарочито у Хрватској.

1988 – На Олимпијским играма у Сеулу, канадски спринтер Бен Џонсон (Јохнсон) поставио је светски рекорд у финалној трци на 100 метара од 9,79 секунди. Шест дана касније утврђено је да је био допингован, резултат је поништен, а Џонсону је одузета златна медаља.

1990 – Председник Западне Немачке Рихард фон Вајцзекер (Рицхард вон Wеизсаецкер) потписао је споразум којим ће 3. октобра 1990. две немачке државе поново бити уједињене; Источна Немачка је формално напустила Варшавски пакт.

1993 – Краљ Нородом Сиханук (Сиханоук) поново је преузео камбоџански престо и потписао нови устав према којем је Камбоџа постала уставна монархија. Године 1970. Сиханук је оборен са власти у државном удару десничара Лон Нола, а Камбоџа је проглашена републиком.

1996 – САД, Русија, Кина, Велика Британија и Француска потписале су документ о забрани нуклеарних проба.

1996 – Умро је руски шпијун Павел Судоплатов, који је, према западним изворима, украо амерички план за атомску бомбу и организовао убиство руског револуционара Лава Троцког.

1998 – Дан након позива УН југословенској влади и косовским Албанцима да прекину сукобе и насиље на Косову, Савет НАТО-а одобрио је издавање Акта упозорења (Ацт Wарн) за ограничену акцију из ваздуха и за „фазне ваздушне операције“ на Косову.

2000 – Победом удружене опозиције на изборима у Србији и СР Југославији, завршила се десетогодишња аутократска владавина Слободана Милошевића. Не желећи да прихвати пораз, дотада владајућа Социјалистичка партија Србије и њен лидер Милошевић изазвали су постизборну кризу која је запретила грађанским ратом у Србији. Криза је окончана 5. октобра након масовних протеста широм Србије, а нови председник СР Југославије постао је Војислав Коштуница, лидер Демократске странке Србије и председнички кандидат ДОС-а.

2000 – Владимиро Монтесинос, шеф тајне службе за безбедност перуанског председника Алберта Фуџиморија, напустио је Перу у јеку политичке кризе која је водила ка новим изборима и затражио политички азил у Панами.

2001 – Председник САД Џорџ Буш наредио је америчким финансијским институцијама да замрзну рачуне 27 група и појединаца за које се сумња да помажу терористе.

2003 – Извештај ОЛАФ-а, анти-корупцијског тела ЕУ, је показао да су милиони еура отишли на нерегуларне рачуне у пословању агенције Еуростат.

2004 – Умрла је француска књижевница Франсоаз Саган (Франçоисе Саган Куарез) Саган, која је 1954. године постигла огроман успех својим првим романом „Добар дан туго“(Боњоур Тристессе).

2006 – Умро је британски композитор Малком Арнолд (Малцолм), аутор музике за филм „Мост на реци Квај“ за коју је 1958. добио Оскара. Компоновао је музику за више од 130 филмова, девет симфонија, седам балета, две опере, мјузикл и више од 20 концерта.

2009 – Савет безбедности УН усвојио је резолуцију чији је циљ ослобађање света од нуклеарног наоружања. Седницом је председавао амерички председник Барак Обама.

2010 – Око два милиона људи је расељено услед поплава на северу Нигерије, након што су тамошње власти биле принуђене да отворе уставе на две речне бране, преоптерећене од набујалих вода.

2013 – Окончана је четвороднева акција против сомалијске терористичке организације Ел Шабаб која је 21. септембра оружјем заузела тржни центар у Најробију. У нападу терориста и реакцији војске Кеније погинуло је 72 људи, 62 је хоспитализовано, а 157 повређено.

2013 – У земљотресу јачине 7,8 степени по Рихтеровој скали који је погодио запад Пакистана, погинуло је 376 људи, повређено је 550.