1511 – Папа Јулије ИИ основао је Свету лигу Арагоније, Венеције и Папске државе са циљем да одбрани јединство цркве, али и да истера Французе из Италије.

1713 – Родјен је француски филозоф и писац Дени Дидро (Дидерот), представник слободарског духа револуционарне буржоазије XВИИИ века, један од најзначајнијих аутора велике француске „Енциклопедије“ („Разговор Даламбера и Дидроа“, „Мисли о тумачењу природе“, „Даламберов сан“, „Жак фаталиста“, „Рамоов синовац“).

1796 – Под притиском Француске, Шпанија је објавила рат Великој Британији, који је завршен катастрофалним поразом француско-шпанске флоте 1805. у бици код Трафалгара.

1864 – Родјен је француски хемичар и индустријалац Луј Лимијер (Лоуис Лумиере), пионир светске кинематографије, који је с братом Огистом (Аугусте) изумео поступак снимања у природним бојама.

1880 – Умро је француски композитор немачког порекла Жак Офенбах (Јацqуес Оффенбах) који је изградио прототип француске оперете и значајно допринео њеној популарности. Компоновао је око 100 музичких дела од којих су најпознатије оперете „Плавобради“, „Орфеј у паклу“, „Лепа Јелена“ и опера „Хофманове приче“.

1908 – Бугарски кнез, немачки принц Фердинанд Кобург (Цобург) прогласио је независност Бугарске од Отоманског царства, а себе царем Фердинандом И.

1910 – Португалија је после обарања краља Мануела ИИ проглашена републиком под председником Жуакимом Теофилом Фернандешом Брагом (Јоаqуим, Фернандес).

1915 – Снажном артиљеријском ватром дуж целог фронта на Дунаву, Сави и Дрини, у Првом светском рату почела је офанзива Централних сила на Србију.

1938 – Председник Чехословачке Едуард Бенеш поднео је оставку и отишао у избеглиштво, након што је под притиском Велике Британије и Француске прихватио Минхенски споразум којим је Судетска област уступљена Хитлеровој Немачкој.

1954 – Велика Британија, САД, ФНР Југославија и Италија су потписале Лондонски споразум о укидању Слободне зоне Трста и додели зоне Б и мањег дела зоне А Југославији, а већег дела зоне А са градом Трстом Италији.

1964 – У Западни Берлин је кроз тајно ископан тунел испод Берлинског зида побегло 57 држављана Источне Немачке, што је било највеће масовно бекство од изградње зида 1961.

1969 – ББЦ је емитовао прву епизоду серије „Летећи циркус Монти Пајтона“, која је постала култна емисија широм света.

1974 – Пет људи је погинуло, а 35 рањено у експлозији бомби које су ирски националисти бацили у два бара у месту Гилдфорд у Енглеској.

1983 – Лидер пољског покрета „Солидарност“ Лех Валенса добио је Нобелову награду за мир.

1988 – Чилеанци су се на плебисциту изјаснили против предлога да председнику Чилеа Аугусту Пиночеу буде продужен мандат до 1997. године.

1994 – У Швајцарској су пронађена тела 48 припадника секте „Храм Сунца“ који су извршили обредно масовно самоубиство.

1995 – Амерички изасланик за Балкан Ричард Холбрук (Рицхард Холброоке) успео је након два месеца преговора са Србијом и Хрватском и лидерима зараћених страна у Босни, да постигне споразум о прекиду ватре, који је био увод у мировне преговоре у Дејтону.

2000 – После неуспелих покушаја полиције да сузавцем растера стотине хиљада демонстраната у центру Београда, који су протестовали због поништавања председничких избора, грађани су ушли у Савезну скупштину, а нешто касније и у зграду државне Радио телевизије Србије. Под притиском маса Слободан Милошевић, дестогодишњи неприкосновени лидер Србије, следећег дана је признао изборни пораз од кандидата Демократске опозиције Србије Војислава Коштунице.

2001 – Умрла је Емили Шиндлер која је заједно са супругом Оскаром, помогла стотинама Јевреја да побегну из нацистичких концентрационих логора током Другог светског рата.

2004 – Умро је Морис Вилкинс (Маурице Wилкинс) британски научник и нобеловац, један од тројице научника који су заједно открили структуру ДНК. Нобелову награду за медицину добио је 1962. године, заједно са Франсисом Криком (Францис Црицк) и Џејмсом Вотсоном (Јамес Wатсон).

2005 – У налету урагана Стен, који је изазвао блатно клизиште у планинском делу Гватемале где живе потомци Маја, погинуло је око 2.000 људи.

2011 – Умро је један од оснивача и главни руководилац Епла Стив Џобс (Стеве Јобс). Изумео је и мајсторски рекламирао софистициране „справице“ које су измениле свакодневицу – почев од кућног рачунара (ПЦ) преко ајпода (иПод) до ајфона (иПхоне).

2012 – Умро је Војин Димитријевић, угледни српских стручњак за међународно право и међународне односе, оснивач и директор Београдског центра за људска права.

2015 – Шведски писац Хенинг Манкел, познат по серијалу романа о полицијском инспектору Курту Валандеру, преминуо је у 67 години.