1954 – Умро је француски сликар и вајар Анри Матис (Хенри Матиссе), најчувенији представник фовистичког правца и један од најзначајнијих француских и европских сликара 20. века.

1534 – Енглески парламент усвојио је повељу којом је краљ Хенри ВИИИ (Хенрy) постао поглавар цркве (Ацт оф Супремацy), чиме је папи одузета власт над црквом у Енглеској. Томе је претходио сукоб са папом Леоном X који није хтео да поништи краљев брак са Катарином Арагонском (Цатхерина) и озакони његову везу са Аном Болен (Болеyн).

1768 – Родјен је Дјордје Петровић Карадјорде, водја Првог српског устанка против Турака 1804. Након слома устанка 1813. побегао је у Аустрију, а затим у Русију. Убијен је по налогу кнеза Милоша Обреновића 1817. када се тајно вратио у Србију.

1801 – Родјен је италијански оперски композитор Винченцо Белини (Винцензо Беллини), један од најпознатијих стваралаца италијанског белканта („Норма“, „Пуританци“, „Пират, „Капулети и Монтеки“).

1839 – Британске фрегате су код Кантона потопиле неколико кинеских џунки. Тиме је почео Први опијумски рат против Кине, који је завршен потписивањем мировног споразума 1842. у Нанкингу, под веома неповољним условима за Кину.

1852 – Родјен је јапански принц Муцухито (Мутсухито), од 1867. цар Меидји (Меији). Током владавине (до 1912) потпуно је лишио власти шогунате, успоставио централну царску власт, а феудални Јапан претворио у модерну капиталистичку државу. Преместио је престоницу из Кјота у Едо, који је преименован у Токио.

1883 – Угушена је Тимочка буна која је почела у Зајечарском округу месец дана раније због одлуке власти о одузимању оружја, дотад повереног свим војним обвезницима. Медју водјама, који су ухапшени и стрељани, било је истакнутих чланова Радикалне странке. Неки од њих, као Никола Пашић, успели су да побегну ван земље, а странка је претрпела тешку кризу.

1901 – Родјен је француски писац и политичар Андре Малро (Малрауx), учесник Кинеске револуције (1924-27), Шпанског градјанског рата, један од лидера Покрета отпора у Другом светском рату, члан Француске академије, Де Голов (Гаулле) министар културе од 1959. до 1969. („Краљевски пут“, „Људска судбина“, „Искушење Запада“, „Антимемоари“).

1903 – Панама је, уз подршку САД које су послале у панамске воде крстарицу „Нешвил“, прогласила независност од Колумбије.

1912 – Родјен је парагвајски диктатор Алфредо Стреснер (Строесснер), који је на власт дошао војним пучем 1954. и спроводећи терор против политичких противника владао до 1989. када је збачен државним ударом.

1918 – Недељу дана уочи капитулације Немачке у Првом светском рату на ратним бродовима у Килу избила је побуна морнара која се проширила на више градова (Хамбург, Либек, Бремен) где су формиране привремене револуционарне владе. Након обрачуна власти са побуњеницима немачки парламент је 6. фебруара 1919. укинуо њихову власт.

1918 – Представници аустроугарске војске потписали су у Падови капитулацију у Првом светском рату, што је био последњи државни акт 700-годишње Хабсбуршке монархије.

1946 – Јапански цар Хирохито одрекао се, изјавом преко радија, божанских атрибута, а царска власт прешла је на изборни парламент.

1956 – Велика Британија и Француска прихватиле су прекид ватре на Блиском истоку уз услов да у подручје Суецког канала буду послате мировне снаге УН.

1957 – СССР је лансирао први сателит са живим бићем „Спутњик 2“ у којем је био пас Лајка.

1961 – У Тант је изабран за генералног секретара УН након погибије Дага Хамаршелда (Хаммарскјолд).

1970 – Кандидат Фронта народног јединства Салвадор Аљенде (Алленде) постао је председник Чилеа, као први марксиста у западној хемисфери изабран на слободним изборима. Убијен је 1973. у државном удару генерала Аугуста Пиночеа (Пиноцхет).

1991 – Хрватске паравојне формације протерале су становништво и разориле 18 српских села на подручју западне Славоније.

1992 – Кандидат Демократске странке Бил Клинтон (Билл Цлинтон) је на изборима за председника САД победио републиканца Џорџа Буша (Георге Бусх), дотадашњег шефа државе.

1996 – Умро је бивши самопроглашени цар Централне Афричке Републике Жан Бедел Бокаса (Јеан, Бокасса). На власт је дошао војним ударом 1966, прогласио се 1972. доживотним председником, а 1976. царем. Оборио га је 1979. бивши председник Дако и вратио земљи статус републике.

1998 – Умро је амерички аниматор Боб Кејн, аутор Бетмена.

2002 – На парламентарним изборима у Турској победила је Турска Партија правде и развоја, али је њеном лидеру Тајипу (Таyyп) Ердогану забрањено да преузме премијерски положај јер је раније осуђен због исламистичких побуна.

2005 – Умрла је Ен Бурда (Аенне) оснивач издавачке куће „Бурда-Моден“ и једна од најуспешнијих пословних жена у Немачкој.

2009 – Умро је шпански писац, социолог и есејиста Франсиско Ајала (Францисцо Аyала) добитник свих шпанских награда за књижевност.

2010 – Умро је амерички композитор Џери Бок (Јеррy Боцк) аутор бродвејских хитова међу којима је чувени мјузикл „Виолиниста на крову“ и „Фјорело“ за које је заједно са текстописцем Шелдоном Харником (Схелдон Харницк) освојио награду Тони. Медју његовим познатим мјузиклима су и „Господин Дивни“ и „Она ме воли“.

2013 – На Косову су одржани локални избори, градјани су бирали одборнике и градоначелнике у 39 општина.

2014 – Преминуо је Миљенко Дерета, филмски и тв редитељ, оснивач и дугогодишњи директор невладине организације Градјанске иницијативе.

2015 – У свету се сваких 10 минута роди дете без држављанства, а тај проблем је додатно погоршан сукобом у Сирији који је довео до најтеже мигрантске кризе у Европи од 1945. године. Уједињене нације планирају да до 2024. године укину статус апатрида