37 – На острву Капри умро је римски цар Тиберије који је током владавине од 14. године осигурао границе Римског царства и средио финансије и управу, посебно у провинцијама. Године 26. повукао се на острво Капри, док је у Риму префект преторијанаца Елије Сејан завео крвави режим у царево име.

1521 – Португалски морепловац Фернао де Магелан стигао је на Филипине, где је крајем априла погинуо у сукобу с домороцима. После три године пловидбе око света, у Шпанију се 1522. од пет бродова његове експедиције вратила само „Викторија“ са 18 чланова посаде. Тим путовањем је први пут опловљена Земља.

1792 – Шведски краљ Густав III смртно је рањен током маскенбала у „Ројал опери“ у Стокхолму. Преминуо је 29. марта. Тај атентат био је инспирација Вердију за оперу „Бал под маскама“.

1827 – У Њујорку су изашле прве америчке новине за црнце „Фреедом’с Јоурнал“.

1851 – Шпанија је закључила конкордат с Ватиканом, према којем је римокатолицизам постао једина вера у Шпанији, а образовање и штампа су стављени под контролу цркве.

1861 – У Бечу је почео да излази дневни лист „Ost und West“. Лист је покренуо и уређивао Карловчанин Имбро Игњатијевић Ткалац, а потпомагали су га српски кнез Михаило Обреновић и бискуп Јосип Јурај Штросмајер.

1926 – Амерички физичар Роберт Годерд извео је прво успешно лансирање ракете на течно гориво. Ракета је достигла 56 метара удаљености за 2,5 секунде.

1930 – Умро је шпански генерал Мигел Примо де Ривера и Орбанеха (Мигуел, y Орбанеја), војни диктатор Шпаније од септембра 1923. до јануара 1930, када је поднео оставку изгубивши подршку војске.

1934 – У Риму је потписан италијанско-мађарско-аустријски протокол којим је формиран „Дунавски блок“ против „Мале антанте“ Чехословачке, Румуније и Југославије.

1935 – Хитлер је издао декрет којим је немачкој армији осигурао 500.000 наоружаних војника. Тиме је потпуно одбацио Версајски уговор склопљен после првог светског рата којим је Немачкој дозвољено само 100.000 људи под оружјем.

1953 – Јосип Броз Тито је допутовао у Велику Британију, што је била прва посета шефа југословенске државе једној западној земљи после Другог светског рата.

1967 – У загребачком листу „Вјесник“ објављена је „Декларација о називу и положају хрватског језика“ коју су подржали Матица хрватска, Друштво књижевника Хрватске и 16 других установа и организација. Растући хрватски национализам, оличен у овом документу, добио је одговор у „Предлогу за размишљање Друштва књижевника Србије“, који су потписала 42 српска писца.

1968 – Током Вијетнамског рата амерички војници масакрирали су најмање 100 цивила у селу Ми Лај.

1978 – Припадници терористичке организације „Црвене бригаде“ киднаповале су у Риму истакнутог италијанског политичара и бившег премијера Алда Мора, захтевајући да се пусте на слободу ухапшени чланови њихове организације. Терористи су Мора држали у заточеништву до маја 1978, а потом су га убили.

1978 – Више од 250 хиљада тона нафте исцурело је у близини Портсала у Француској након хаварије брода „Амоко Кадиз“.

1985 – У Бејруту је отет амерички новинар Тери Андерсон. Он је пуштен на слободу 4. децембра 1991, након готово седам година заточеништва.

1988 – Ирачке власти су хемијским оружјем убиле око 5.000 цивила Курда у граду Халабја, на северу земље. Током те године армија ирачког председника Садама Хусеина извела је осам војних операција у том делу Ирака.

1998 – Ватикан је изразио жаљење због тога што поједини припадници римокатоличке цркве нису учинили довољно да током Другог светског рата помогну Јеврејима изложеним нацистичком прогону, али је одбацио захтеве да осуди понашање тадашњег папе Пија XII.

1999 – Свих 20 чланова Европске комисије, највишег извршног тела Европске уније, поднело је оставке због оптужби за преваре, корупцију и лоше управљање финансијама. То су биле прве оставке од оснивања тог тела 1958.

2002 – У Београду је умро један од најпознатијих филмских и позоришних глумаца Данило Бата Стојковић.

2004 – Хрватски премијер Иво Санадер посетио је Јасеновац. Он је положио венац на обновљени споменик и одао пошту жртвама усташког концентрационог логора из доба Независне Државе Хрватске (НДХ), који је ту био од 1941. до 1945. године.

2005 – Сиријски војни обавештајни агенти су, након 18 година присуства у Либану, напустили Бејрут.

2014 – Уз присуство Русије, на Криму је одржан референдум на коме се 96,6 одсто грађана изјаснило за припајање Русији. Дан касније Парламент Крима изгласао је припајање тог полуострва Русији, национализацију добара украјинске државе у том региону и прогласио рубљу за званичну валуту Крима.

2017 – Британска краљица Елизабета друга потврдила је закон о давању овлашћења Влади да покрене преговоре о иступању Велике Британије из Европске уније, чиме је омогућено премијерки Терези Меј да у било ком тренутку може да активира члан 50 Лисабонског споразума и почне преговоре о напуштању Уније.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име