1229 – Римско-немачки цар Фридрих II крунисао се за краља Јерусалима, током Шестог крсташког рата.

1584 – Умро је руски цар Иван IV (Грозни), први руски владар који је крунисан за цара (1547). Успешно је ратовао против Татара и спровео унутрашње реформе, али је због окрутности према бојарима добио надимак Грозни. Подигао је 1553. прву штампарију у Русији, а 1584. ради јачања трговине са западном Европом изградио је град Архангелск на ушћу Северне Двине у Бело море.

1768 – Умро је енглески књижевник ирског порекла Лоренс Стерн, који је романима „Сентиментално путовање“ и „Тристрам Шенди“ знатно утицао на развој европске књижевности. Приказујући „ток мисли“ својих јунака антиципирао је неке облике прозе 20. века, па се сматра и претходником Џејмса Џојса (Јамес Јоyце) и Вирџиније Вулф.

1780 – Рођен је Милош Обреновић, вођа Другог српског устанка, обновитељ државности Србије. Српски кнез од 1815. до 1839. и од 1858. до смрти 1860, изборио је Србији аутономију у оквиру Отоманског царства (1830), а за себе наследну титулу кнеза. Након устанка, борбу за аутономију водио је дипломатским средствима, у споразуму с Русијом и Турцима. Монополом над извозом постао је један од најбогатијих људи на Балкану.

1848 – У Милану је избила побуна против Аустрије и аустријски фелдмаршал Јохан Јозеф Радецки је морао да повуче трупе из града.

1871 – Радници Париза почели су прву пролетерску револуцију, познату као Париска комуна, чији је непосредни повод био француско-пруски рат. Наоружани радници, названи „комунари“, створили су Националну гарду, Централни комитет као врховно тело, расписали изборе и прогласили комуну. Побуна је угушена крајем маја.

1913 – У Солуну је убијен грчки краљ данског порекла Ђорђе И, који је владао Грчком од 1863.

1921 – Бољшевици су војном интервенцијом окончали побуну морнара у Кронштату, главној бази руске Балтичке флоте. Кронштатски морнари и лучки радници, који су 1917. снажно подржали Октобарску револуцију, побунили су се крајем фебруара 1921. против бољшевичке власти захтевајући економске реформе.

1922 – Британске колонијалне власти осудиле су вођу индијског покрета за независност Махатму Гандија на шест година затвора, због кампање грађанске непослушности.

1948 – Совјетска влада је опозвала војне стручњаке из Југославије, а наредног дана и цивилне, што је био први јавни знак разилажења између југословенског комунистичког лидера Јосипа Броза Тита и совјетског лидера Јосифа Стаљина.

1956 – У емиграцији у САД умро је Николај Велимировић, владика охридски и жички, један од водећих теолога Српске православне цркве. Његове мошти пренете су у Србију 1991.

1962 – Потписан је Евијански мировни споразум којим је окончан осмогодишњи рат за независност Алжира од француске колонијалне власти.

1965 – Током лета васионског брода „Васход 2“ совјетски космонаут Алексеј Леонов изашао је из летелице и постао први човек који је „прошетао“ свемиром.

1965 – У Риму је умро бивши египатски краљ Фарук I последњи монарх Египта, који је збачен с власти 1952. у официрској побуни.

1967 – Брод „Тори кањон“ испустио је 80.000 тона нафте у близини обале Велике Британије.

1970 – Генерал Лон Нол извео је државни удар у Камбоџи док је шеф државе принц Нородом Сиханук био у посети Москви.

1980 – Умро је немачки филозоф Ерих Фром, чије дело се заснива на хуманистичким традицијама марксизма и који је, анализом узрока људског самоотуђења стекао широку популарност психоаналитичара и хуманисте. Посећивао је Југославију и у свету популарисао „југословенски пут у социјализам“ („Бекство од слободе“, „Човек за себе“, „Здраво друштво“, „Марксова концепција човека“).

1983 – У егзилу у Швајцарској умро је бивши италијански краљ Умберто II, последњи монарх Италије, који је на престолу провео само месец дана. Постао је краљ у мају 1946, после абдикације оца Виторија Емануела III, а абдицирао у јуну 1946, након што су се Италијани на референдуму изјаснио за републику.

1993 – Српске снаге су у босанском рату блокирале хуманитарне конвоје УН за Сребреницу и извршиле један од најтежих артиљеријских напада на опкољено Сарајево.

1994 – Босанска влада и Хрватска потписале су у Вашингтону у присуству председника САД Била Клинтона споразум о муслиманско-хрватској федерацији у БиХ, која је касније, Дејтонским споразумом, постала један од два ентитета у бившој југословенској републици БиХ.

1999 – Косовски Албанци потписали су на преговорима у Рамбујеу код Париза мировни споразум, док је српска делегација одбила војни део споразума. Шест дана касније НАТО снаге почеле су ваздушне операције над СР Југославијом.

2000 – У катастрофалним поплавама у Мозамбику живот је изгубило 700 људи, а око два милиона је остало без домова.

2004 – Хашки трибунал осудио је пензионисаног адмирала Југословенске народне армије (ЈНА) Миодрага Јокића на седам година затвора, због гранатирања Дубровника у децембру 1991. године.

2006 – Стотине хиљада људи широм Француске протествовао је због новог Закона о раду, са циљем да изврше притисак на Владу да од њега одустане.

2008 – Умро је британски писац научне фантастике Артур Кларк, аутор више од стотину књига о свемиру, међу којима и „2001: Одисеја у свемиру“, науци и будућности. Добитник је најзначајних награда у тој области („Хјуго“ и „Небјулу“).

2014 – У Кремљу је потписан споразум између Русије и Крима и Севастопоља о уласку те две области у састав Руске Федерације као равноправних чланица. На приговоре Европе и Северне Америке да Русија крши норме међународног права, председник Русије Владимир Путин је навео у парламенту да је Крим искористио право које је дато Косову.

2014 – Нарко бос Дарко Шарић ухапшен је у заједничкој акцији полиција Црне Горе и Србије, по потерници која је за њим расписана децембра 2009. године. Шарић је ухапшен у Јужној Америци одакле је пребачен у Црну Гору, а потом у Београд.

2018 – Владимир Путин убедљивом победом на изборима освојио је други заредом шестогодишњи председнички мандат у Русији. То је уједно четврти мандат Путина на месту председника где је био биран 2000. и 2004. године и потом 2012.