1563 – Миром у Амбоазу завршен је први верски рат у Француској након којег су хугеноти (протестанти) добили ограничену слободу вероисповести. Хугенотски ратови раздирали су Француску више од 30 година.

1628 – Енглези су у Америци основали колонију Масачусетс.

1796 – Република Француска донела је Декрет о слободи штампе, који је по доласку Наполеона на власт две године касније престао да важи, а штампа је подвргнута строгој цензури.

1812 – Шпански парламент је у Кадису усвојио либерални устав, који је постао идеал слободоумних тежњи грађанске класе у европским државама. После повратка на престо 1813. краљ Фердинанд VII је укинуо устав и обновио феудално-апсолутистички поредак, али је после избијања устанка 1820. био присиљен да га врати на снагу.

1813 – Рођен је шкотски мисионар и истраживач Африке Дејвид Ливингстон, који је 1855. открио Викторијине водопаде. Први је истраживао пустињу Калахари, басен реке Замбези и извориште реке Конго. Као највећи британски истраживач Африке, сахрањен је у Вестминстерској катедрали у Лондону.

1861 – Енглези су, након вишегодишњих борби, угушили побуну домородачког становништва Маора на Новом Зеланду и они су се повукли у унутрашњост острва.

1872 – Рођен је руски балетски кореограф Сергеј Павлович Ђагиљев, оснивач чувене групе „Руски балет“, која је с изузетним успехом наступала од 1909. до 1929.

1920 – САД су одбиле да потпишу Версајски уговор после Првог светског рата и да се прикључе Друштву народа, због бојазни од увлачења у рат у случају напада на неку чланицу Друштва.

1930 – Умро је енглески државник Артур Џејмс Балфур, премијер Велике Британије од 1902. до 1906. Као шеф дипломатије објавио је 1917. план о стварању националне државе Јевреја у Палестини (Балфурова декларација).

1945 – Велика Британија је признала владу Демократске Федеративне Југославије на челу с Јосипом Брозом Титом. Након Велике Британије, ДФЈ су признале и САД (18. марта) и СССР (29. марта).

1950 – Умро је амерички писац Едгар Рајс Бароуз, познат по серији популарних пустоловних романа о Тарзану.

1970 – Шефови влада Источне и Западне Немачке Вили Брант и Вили Штоф сусрели су се у Ерфурту. То је био први сусрет високих званичника две земље од поделе Немачке 1949.

1977 – У председничкој резинденцији у Бразавилу убијен је председник Конга Маријен Нгуаби. За убиство је оптужен и потом погубљен бивши шеф државе Алфонс Масамба Деба. Власт је преузела војна хунта, а за председника је у априлу 1977. проглашен пуковник Јоаким Јомби Опанго.

1978 – Израелска војска је окупирала већи део југа Либана.

1991 – Народна скупштина Србије преузела је овлашћења распуштене Скупштине Косова и разрешила дужности Ризу Сапунџију, члана Председништва СФР Југославије са Косова.

1994 – Трупе владе у Пном Пену заузеле су град Паилин на истоку Камбоџе, главно упориште маоистичког герилског покрета „Црвених Кмера“.

1994 – У експлозији бомбе подметнуте у подземну железницу у главном граду Азербејџана Бакуу погинуло је 12 и рањено више од 50 људи.

1996 – Полиција Федерације БиХ ушла је у Грбавицу, последњу сарајевску општину коју су у босанском рату држале српске снаге. Тиме је завршен трансфер власти у сарајевским општинама које су према Дејтонском споразуму припале Федерацији БиХ. Највећи део српског становништва је два дана раније напустио Грбавицу, а према подацима Ифора, током трансфера власти из Сарајева се иселило око 60.000 Срба.

1996 – У главном граду Филипина Манили у пожару у једној дискотеци погинуло је најмање 150 људи.

1997 – Умро је амерички сликар холандског порекла Вилем де Кунинг, утемељивач апстрактног експресионизма, који је ’40-тих година 20. века преобразио сликарство у САД.

1999 – У експлозији бомбе коју су чеченски терористи активирали на пијаци у јужном руском граду Владикавказ, погинуло је више од 50 људи.

1999 – Након неуспелих преговора Срба и косовских Албанаца у Паризу, председник САД Бил Клинтон изјавио је да је „праг прекорачен“ и да проблем Косова угрожава америчке националне интересе. Дипломате западних земаља почеле су да напуштају Београд, а међународни верификатори Косово.

2001 – Социјалиста Бертран Делано победио је на изборима и постао први градоначелник Париза из редова левице.

2002 – Зимбабве је на годину дана суспендован из Комонвелта.

2006 – Хиљаде демонстраната окупило се на великом тргу у главном граду Белорусије, Минску, одбијајући да признају резултате председничких избора на којима је по трећи пут победио Александер Лукашенко и тиме наставио своју 12 годишњу владавину.

2008 – Пакистански парламент изабрао је прву жену председницу скупштине у историји те државе, докторку Фехмиду Мирзу, припадницу Пакистанске народне партије.

2011 – Почела је војна акција међународних снага у Либији под називом „Одисејева зора“ под командом америчког адмирала Семјуела Џеја Локлира.

2012 – Умрла је председница Савета Владе Србије за борбу против корупције Верица Бараћ, која је више од десет година покретала бројне теме о корупцији и која је у јавности препозната као симбол борбе против те друштвене пошасти.

2014 – Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница поднео је оставку на страначку функцију, након што ДСС на превременим парламентарним изборима није освојила неопходан број гласова за улазак у Скупштину Србије, први пут од оснивања 1992.