1312 – Папа Клемент V је укинуо француски монашки витешки ред Темплара, основан у Палестини 1118. ради заштите поклоника Христовог гроба.

1599 – Рођен је фламански сликар Антон Ван Дајк, истакнути представник Фламанске сликарске школе. Ученик и сарадник славног Рубенса, прославио се као портретиста. Године 1632. постао је дворски сликар краља Чарлса I.

1622 – Индијанци су убили око 350 белих насељеника у Вирџинији. То се сматра првим индијанским масакром над европским колонистима у Северној Америци.

1794 – Конгрес САД је усвојио закон којим се америчким бродовима забрањује превоз црних робова из Африке у Америку.

1832 – Умро је немачки писац Јохан Волфганг Гете, једна од најзначајнијих и најутицајнијих личности немачке и светске књижевности. Поред књижевности, где се огледао готово у свим родовима, бавио се и филозофијом, природним наукама, сликарством и државничким пословима у Вајмару и сматра се једним од последњих универзалних генија европске традиције („Фауст“, „Вертер“ „Вилхелм Мајстер“, „Ифигенија на Тауриди“ „Егмонт“).

1848 – Побуњена Венеција је прогласила независност од Аустрије.

1876 – Рођен је српски писац Борисав Станковић, један од зачетника модерне српске прозе. Приказујући живот родног Врања с краја 19. века, дао је и психолошку анализу личности, уносећи први пут у српску литературу еротику и сензуалност („Нечиста крв“, „Коштана“, „Из старог јеванђеља“, „Стари дани“).

1895 – Пионири филма, браћа Огист и Луј Лимијер демонстрирали су у Паризу први пут покретне слике, употребивши целулоидну траку.

1904 – У лондонском листу „Даилy иллустратед Миррор“ објављена је на насловној страници прва новинска фотографија у боји.

1917 – САД су прве признале привремену владу Александра Керенског, успостављену након Фебруарске револуције којом је свргнута монархија у Русији.

1919 – Летом између Париза и Брисела једном у седмици, успостављена је прва авионска међународна линија у свету.

1923 – Рођен је француски глумац и пантомимичар Марсел Марсо који је обновио уметност пантомиме. Познат је по свом „Бипу“, модернизованом Пјероу (Пиеррот) из традиционалне комедије.

1945 – Египат, Ирак, Јордан, Либан и Сирија основали су у Каиру Арапску лигу.

1948 – Рођен је композитор Ендрју Лојд Вебер, који се прославио мјузиклима „Исус Христос суперстар“, „Евита“, „Мачке“ и „Фантом из Опере“.

1979 – Ирски терористи убили су у Хагу британског амбасадора у Холандији Ричарда Сајкса.

1980 – Највиша индијска награда „Драгуљ Индије“, уручена је мисионарки Мајци Терези.

1983 – Кандидат Лабуристичке партије Хаим Херцог изабран је за председника Израела.

1991 – Ирак је ослободио 1.150 Кувајћана заробљених током Заливског рата и затражио да се убрза пуштање на слободу 60.000 заробљених Ирачана.

1992 – На другим вишепартијским изборима у Албанији убедљиво је победила Демократска партија, чиме је окончана владавина комуниста и њихових наследника.

1996 – Међународни суд за ратне злочине у Хагу оптужио је тројицу босанских Муслимана и једног босанског Хрвата за убиства, тортуре и злостављање Срба 1992. у логору Челебићи код Коњица. То су биле прве оптужнице за злочине над Србима почињене током Босанског рата (1992-95).

2001 – Умро је амерички цртач Вилијам Хана који је са Џозеом Барбером створио Тома и Џерија, јунаке цртаних филмова, који су уз „Каменка и Кременка“, „Медведа Јогија“ и низ других анимираних филмова, ауторима донели седам Оскара.

2002 – Врховни суд Велике Британије уважио је молбу жене, квадриплегичара и дозволио да се апарати који су је одржавали у животу искључе, чиме је по први пут у Енглеској званично одобрена еутаназија.

2004 – У ракетном нападу израелске војске у Гази убијен је духовни вођа и оснивач радикалног палестинског покрета Хамас Шеик Ахмед Јасин. У том нападу је погинуло још седморо људи. Месец дана касније убијен је и његов наследник Абдел Азиз Рантиси.

2006 – Баскијска сепаратистичка организација ЕТА најавила је трајну обуставу ватре, након готово четири деценије терористичких акција у Шпанији за независност Баскије. У нападима које је до тада извела ЕТА погинуло је око 800 људи. ЕТА се појавила 1959. као студентски покрет отпора против шпанског диктатора Франсиска Франка.

2011 – Бивши израелски председник Моше Кацав осуђен је пред судом у Тел Авиву на седам година затвора због силовања и других сексуалних деликата. Био је председник Израела од 2000. до 2007. када се под жестоким притиском јавности повукао са председничке функције два месеца пре краја мандата.

2013 – Један од најпознатијих кубанских пијаниста Бебо Валдес, који је снимао са Нет Кинг Колом и био музички директор легендарног клуба „Тропикана“ у Хавани, умро је у Шведској у 95. години.

2016 – У координираним терористичким акцијама бомбаша самоубица на две локације у Бриселу (аеродром и подземна железница) погинуло је 38 особа, а повређено преко 300. Након напада у Белгији је проглашено ванредно стање и уследиле су бројне полицијске акције.

2017 – У два одвојена напада у Лондону код зграде Британског парламента четири особе су погинуле, а 20 је повређено.