1401 – У походу кроз Азију и Средоземље татарски војсковођа Тамерлан освојио је Дамаск.

1603 – Умрла је енглеска краљица Елизабета Прва. Током њене 45-годишње владавине Енглеска је постала водећа земља у производњи текстила и вуне, основала је своју прву колонију у Северној Америци, Вирџинију, утемељила Источноиндијску компанију, а британски морепловци, трговци и гусари створили су темеље будуће британске империје. Престо је наследио шкотски краљ Џејмс VI, чиме је као Џејмс I објединио енглеску и шкотску круну. Заједнички парламент основан је 1707, када су се две земље ујединиле у Велику Британију.

1736 – У Будиму је мучењем на точку убијен вођа српских устаника Пера Сегединац, који је 1735. у Поморишју, Бачкој и Посавини подигао Војвођане против Аустрије. Моришки командант је опеван у народним песмама, а Лаза Костић је написао драму „Пера Сегединац“.

1882 – Немачки бактериолог Роберт Кох објавио је да је изоловао бактерију која изазива туберкулозу, касније познату као „Кохов бацил“.

1882 – Умро је амерички писац Хенри Водсворт Лонгфелоу, аутор епске поеме „Хијавата“ у којој је приказао фолклорно богатство северно-америчких Индијанаца.

1891 – Велика Британија и Италија постигле су споразум о границама колонија у подручју Црвеног мора.

1905 – Умро је француски писац Жил Верн, који је својим научно-фантастичним романима одиграо велику улогу у популаризацији науке и предвидео многа каснија научна достигнућа. Написао је 57 романа од којих су најпознатији „Пут око света за 80 дана“, „Двадесет хиљада миља под морем“, „Пут на Месец“, „Пут у средиште Земље“, „Пет недеља у балону“.

1945 – Америчке и британске трупе су у Другом светском рату прешле реку Рајну и наставиле надирање у унутрашњост Немачке.

1945 – У Београду је потписан споразум владе Демократске Федеративне Југославије и Управе УН за помоћ и обнову (УНРА). Споразумом је предвиђено да УНРА помогне у храни, лековима, обући и одећи и да упути стручњаке за обнову пољопривреде, индустрије и саобраћаја.

1962 – Умро је швајцарски физичар, балониста и истраживач морских дубина Огист Пикар, професор Универзитета у Бриселу. Године 1931. постао је први човек који је доспео у стратосферу, попевши се балоном до 15.780 метара. Од 1938. спуштао се батискафом 48 пута у океанске дубине и до 4.000 метара.

1972 – Велика Британија је успоставила директну контролу у Северној Ирској да би спречила сукобе паравојних група римокатолика и протестаната.

1976 – У Аргентини је власт преузела војна хунта генерала Хорхеа Виделе, а председница Исабела Перон је ухапшена.

1976 – Умро је британски фелдмаршал Бернард Ло Монтгомери, један од водећих савезничких војсковођа у Другом светском рату. Победа његове Осме армије над Афричким корпусом немачког фелдмаршала Ервина Ромела (Ерwин Роммел) у бици код Ел Аламејна крајем 1942. преокренула је ток рата у Африци.

1980 – У Ел Салвадору је убијен најгласнији критичар војних власти у тој земљи захваћеној грађанским ратом, надбискуп Сан Салвадора Оскар Арнулфо Ромеро. Смрт утицајног и популарног борца за реформе и људска права изазвала је даље заоштравање кризе.

1989 – У водама Аљаске брод „Ексон Валдез“ испустио је више од четири милиона тона нафте.

1990 – Шри Ланку је напустило 2.000 индијских војника, последњих из контингента од 50.000, који су две и по године безуспешно покушавали да савладају оружану побуну тамилских герилаца против централних власти у Коломбу.

1999 – У 20.00 снаге НАТО почеле су ваздушне ударе на СР Југославију. Током 78 дана акције под називом „Милосрдни анђео“, у којој је учествовало 19 земаља, погинуло је преко 1.000 људи, а више хиљада је рањено. Тешко је оштећена инфраструктура, војни и цивилни објекти, а штета је процењена на око 30 милијарди долара.

1999 – Влада СР Југославије прогласила је ратно стање.

2000 – Лидери Европске уније на састанку у Лисабону усагласили су нову стратегију на Балкану – јачање веза са опозицијом и „цивилним друштвом“ у Србији у циљу постизања демократског преображаја у целој СР Југославији.

2002 – Први пут у 74-годишњој историји Оскара, двоје глумаца црнаца добили су ту награду за најбољу мушку и женску улогу: Дензел Вошингтон за улогу у филму „Дан обуке“ а Хале Бери у филму „Бал чудовишта“.

2003 – Жупанијски суд у Ријеци (Хрватска) осудио је бившег хрватског генерала Мирка Норца на 12 година затвора за злочине над Србима у Госпићу 1991. године.

2005 – Опозиција у Киргистану је преузела власт и на место председника државе Аскара Акајева именовала опозиционог посланика Курманбека Бакијева. Тулипанска револуција или револуција лала је назив за догађаје у Киргистану који су довели до смене власти и због низа детаља сматрају се делом тзв. „обојених револуција“.

2008 – Умро је Борис Дворник, један од најпознатијих глумаца у историји Хрватске и некадашње СФРЈ. Најширу популарност стекао је улогама у ТВ серијама „Наше мало мисто“, „Капелски кресови“ и „Вело мисто“.

2010 – Умро Стеван Никшић, новинар и уредник НИН-а, један од оснивача Новинске агенције Бета и Независног удружења новинара Србије.

2016 – Хашки трибунал осудио је на казну од 40 година затвора бившег председника Републике Српске и врховног команданта њених оружаних снага Радована Караџића (71). Караџић је проглашен кривим за геноцид у Сребреници и злочине против човечности над Муслиманима и Хрватима током рата у БиХ, 1992-95. године.

2017 – Бивши председник Египта Хосни Мубарак пуштен је на слободу после шест година притвора током истраге више случајева покренутих после „Арапског пролећа“ које је довело до његовог свргавања 2011. године.