Начелник општине Соколац Милован Бјелица покренуо је процедуру за усвајање „Иницијативе за његовање културе сјећања на настанак институција и установа Републике Српске у Сокоцу“. Иницијатива предвиђа да се умјесто незваничног назива “Мали Зејтинлик” користи званичан „Српско војничко спомен-гробље Нови Зејтинлик у Сокоцу“ Општинска управа ће посебну пажњу посветити обиљежавању свих мјеста на којима су настале институције и установе Републике Српске на подручју општине Соколац, да би сачували од заборава те представили домаћем становништву и туристима улогу и значај Сокоца у стварању Републике Српске.

„Недовољно, или боље рећи никако се не говори и не истиче значај општине Соколац за стварање Републике Српске, односно институција и државних атрибута Републике Српске, те прије тога улогу у формирању Српске аутономне области Романија/Романија-Бирач као претече Републике Српске. Ми смо дужни да градимо културу сјећања, како би од заборава сачували, нове генерације учили, а туристима представили како и гдје су настале институције и установе Републике Српске“ – истакао је Бјелица.

Фото: Студио Ела

Ова Инцијатива подсјећа да су у Сокоцу формиране и постројене прве јединице полиције Српске Републике БиХ, што се сматра настанком Полиције Републике Српске, да је у Сокоцу формирана Војна болница Главног штаба Војске Републике Српске, Соколац је родно мјесто Пошта Републике Српске, Телекома Републике Српске (данас Мтел), Платног промета Републике Српске, Народне банке Републике Српске, дом је јавног предузећа Српске шуме, данас Шуме Републике Српске, те да је био сједиште Митрополије дабробосанске, а да је данас једно од сједишта Митрополије.

Фото: Бојан Д.Тошић

Соколац је општина којој се као чланици Источног Сарајева мора признати посебан статус и у самом Источном Сарајеву и Републици Српској. То мора бити јасно изражено кроз пажњу и његовање сјећања на стварање и одбрану Републике Српске у виду охрабривања и финансирања од стране републичких и градских институција, научног и културно-умјетничког рада који овом доприноси.

У ту сврху Соколац тражи од Града Источно Сарајево, Владе Републике Српске, Предсједника Републике Српске, јавних предузећа и установа да подрже изградњу сљедећих обиљежја:

– Споменика љекарима Војне болнице Главног штаба Војске Републике Српске ( у кругу данашњег ЈЗУ Завод за форензичку психијатрију),

– Споменика у сјећање на прву смотру и настанак Полиције Републике Српске (стадион Бара),

© Соколац-срце Романије

– Мермерне плоче на згради Поште у Сокоцу у знак сјећања на настанак и оснивање ПТТ саобраћаја Републике Српске,

– Мермерне плоче у знак сјећања на успостављање службе платног промета и Народне банке Републике Српске,

– Мермерне плоче као сјећање и подсјетник на сједиште Митрополије Дабробосанске – наводи се у иницијативи.

Тражи се да се умјесто незваничног назива „Српско војничко гробље Мали Зејтинлик у Сокоцу“, званично усвоји и користи назив „Српско војничко спомен-гробље Нови Зејтинлик у Сокоцу“.

У току је израда Монографије Војне болнице Главног штаба Војске Републике Српске на којој ради један од првих љекара те болнице др Бориша Стојановић, а у плану је израда Монографије о Српском војничком гробљу Нови Зејтинлик у Сокоцу.

„Соколац је несебично примио све Србе из Сарајева који су исказали жељу да остану, осталима је пружио уточиште и привремени дом. Обезбједио је храну и образовање, за десет пута више становника од броја житеља. Соколац је сигурна и вјечна кућа за више од хиљаду војника на Српском војничком гробљу Мали Зејтинлик и Кнежина. Био је прво уточиште избјеглима из централне Босне, како Србима тако и Хрватима. Због свега овога а и много још ствари о којима ће бити ријечи сматрам да ће сви добронамјерни људи, који воле свој град и своју општину подржати ову Иницијативу. По овом питању треба да све подјеле и разлике оставимо по страни, јер ово је питање истине и културе сјећања, те питање историјског памћења и преношења на генерације које долазе – нагласио је начелник општине Соколац Милован Бјелица.

И Туристичка организација Соколац сматра да је његовање сјећања на значај Сокоца током стварања Републике Српске први корак ка креирању туристичке понуде. Далиборка Крстајић из општинске Туристичке организације напомиње да је Војничко спомен гробље „Мали Зејтинлик“ и манастир „Соколица“ мјесто организованих посјета студентских екскурзија из Србије, те да се ради на томе да се уврсти у програм ексурзија за ђаке основних и средњих школа.

Патријарх српски господин Иринеј на “Малом Зејтинлику” (21. децембар 2014.)

„Соколац је општина која гради своју позицију на туристичкој мапи Републике Српске и региона. Иако релативно млади у сфери туризма, успјели смо креирати туристичке производе који су скренули пажњу на овај простор.

Имајући у виду чињеницу да велики број туриста долази из Србије и да Србија представља једно од наших циљних тржишта, а на основу исказаног интересовања гостију за дешавања током Одбрамбено-отаџбинског рата и самог настанка Републике Српске, отвара се питање креирања туристичког производа који би адекватно одговорио на ову тражњу.

Сагледавајући историјске чињенице и узимајући у обзир да је културна баштина важан фактор у развоју туризма, намеће се потреба адекватног представљања значаја и улоге Сокоца у стварању институција и установа Републике Српске, као и саме Републике Српске. Из свега наведеног, произилази реална потреба да се на адекватан начин, постављањем споменика и обиљежја, истакну мјеста, људи и догађаји од значаја, што би омогућило формирање туристичке руте „Рађање Републике Српске““ – сматра Крстајићева.