566 – Рођен је краљ Џејмс И Стјуарт (Јамес Стуарт) који је као Џејмс ВИ наследио шкотску круну 1567. после абдикације своје мајке, Марије Стјуарт. После смрти енглеске краљице Елизабете 1603. постао је краљ Енглеске и тако под својом влашћу сјединио круне Енглеске, Ирске и Шкотске.

1623 – Рођен је француски математичар, физичар и филозоф Блез Паскал (Блаисе Пасцал). Конструисао је један од првих калкулатора и значајно допринео развоју математичких теорија, посебно теорије вероватноће.

1846 – Прва бејзбол утакмица по успостављеним правилима одиграна је у Њу Џерсију.

1862 – Амерички Конгрес је забранио ропство на територији САД.

1867 – Републиканци, следбеници Пабла Хуареса (Јуарез) погубили су Максимилијана И Хабсбурга (Маxимилиан) кога је Луј Наполеон ИИИ прогласио 1864. за цара Мексика.

1885 – У Њујорк је стигла Статуа слободе, поклон Француске.

1885 – Рођен је српски композитор и диригент Стеван Христић, члан Српске академије наука и уметности, један од оснивача Музичке академије у Београду, шеф Београдске филхармоније, директор Опере у Београду и први председник Савеза композитора Југославије („Охридска легенда“, „Врањанска свита“, „Рапсодија“).

1886 – Рођен је српски сликар Јован Бијелић, члан Српске академије наука, један од најзначајнијих југословенских ликовних стваралаца између два светска рата („Портрет девојке“, „Купачица“, „Двориште“, „Женски акт“, „Сарајево“, „Портрет старице“).

1897 – Умро је енглески капетан Чарлс Канингем Бојкот (Цхарлес Цуннингхам Боyцотт), којем су 1880. закупци имања којим је управљао одбили сарадњу. Такав вид отпора касније је назван према његовом презимену бојкот.

1906 – Рођен је британски физиолог и биохемичар руског порекла Ернст Борис Чејн (Цхаин). Са Александром Флемингом (Алеxандер) и Хауардом Волтером Флоријем (Хоwард Wалтер Флореy) 1945. је поделио Нобелову награду за медицину за откриће пеницилина.

1908 – Доласком брода „Касато Мару“ у луку Сантос са 168 јапанских породица, почело је досељавање Јапанаца у Бразил.

1937 – Умро је шкотски писац Џејмс Метју Бери (Јамес Маттхеw Баррие), аутор прича о Петру Пану.

1944 – Америчке снаге су у Другом светском рату заузеле острво Сајпан у Пацифику на којем су Јапанци имали једну од највећих војно-поморских база.

1947 – Рођен је индијски писац Салман Ружди (Русхдие) кога је ирански верски вођа ајатолах Хомеини осудио на смрт 1989. због увреде ислама у књизи „Сатански стихови“. Ружди је од тада до 2000. када се сели у Њујорк, живео у Великој Британији под заштитом Скотланд Јарда.

1953 – Џулијус и Етел Розенберг (Јулиус, Етхел Росенбарг), осуђени за шпијунажу у корист СССР-а, погубљени су на електричној столици у америчком затвору Синг-Синг.

1961 – Кувајт, који је био под протекторатом Велике Британије од 1899, стекао је пуну независност.

1961 – Откривањем натписа са именом Понтија Пилата на ископини римског храма у Цезарији (Израел), први пут је нађен доказ да је он постојао.

1965 – Генерал Хуари Бумедијен (Хоуари Боумедиенне) збацио је војним ударом са власти председника Алжира Ахмеда Бен Белу (Белла).

1970 – Совјетски васионски брод „Сојуз-9“ постигао је нови рекорд у дужини боравка у космосу од 17 дана, 16 часова и 59 минута.

1975 – Генерални секретар УН Курт Валдхајм (Wалдхеим) отворио је у Мексико Ситију прву светску конференцију о положају жене.

1987 – У експлозији у гаражи робне куће у Барселони погинуло је 12 и рањено више од 30 људи. Одговорност је преузела баскијска сепаратистичка организација ЕТА.

1988 – У индијском граду Курукшетра погинуло је 15, а рањено 25 људи у експлозији бомбе коју су поставили Сики екстремисти.

1993 – Умро је енглески писац Вилијам Голдинг (Wиллиам), добитник Нобелове награде за књижевност 1983. („Обреди пловидбе“ „Господар мува“, „Слободан пад“).

1995 – Чеченски побуњеници ослободили су 1.500 талаца, које су држали шест дана, и напустили болницу у граду Будјеновск на југу Русије, након што је са руским властима договорен прекид ватре и наставак мировних преговора о Чеченији.

1999 – У Приштини, на згради команде Приштинског корпуса Војске Југославије, подигнута је застава УН, пошто се Војска Југославије повукла, а мировне снаге УН (Кфор) преузеле контролу над српском покрајином Косово.

2000 – Британски цариници открили су у луци Довер у камиону хладњачи 58 тела Кинеза, илегалних емиграната.

2003 – Турски парламент је усвојио пакет реформи људских права, последњи у низу закона који би требало да побољшају шансе Турске за улазак у Европску Унију.

2004 – Саудијска Арабија је саопштила да је у сукобу безбедносних снага и терориста убијен Абдулазиз ал-Мокрин (Могрин) кога су сматрали вођом ал-Каиде у тој земљи, и тројица његових помагача. До сукоба је дошло неколико сати пошто су терористи на свој Интернет сајт поставили фотографију одсечене главе киднапованог америчког инжењера Пола М. Џонсона Јуниора.

2006 – Епископална црква у САД изабрала је на чело цркве, по први пут у историји Англиканске цркве, жену-бискупа, Кетрин Џефертс Скори (Катхарине Јеффертс Сцхори).

2007 – Канадска чартер авио-компанија „Скајсервис ерлајнз“ обавила је лет из Торонта до Београда након 15 година прекида директног авионског саобраћаја између Србије и Канаде.

2013 – Умро је Ђула Хорн, бивши мађарски социјалистички премијер, познат као један од комунистичких вођа коју су срушили „гвоздену завесу“ у лето 1989. године.

2014 – Шпански краљ Хуан Карлос Први се одрекао престола у корист свог сина принца Фелипеа. Хуан Карлос је на трону био 39 година, а на престо је дошао након смрти диктатора Франциска Франка, новембра 1975.

2017 – Француски премијер Едуард Филип (Едоуард Пхилиппе) добио је други пут мандат да формира владу након парламентарних избора у тој земљи.