1419 – Хусити, следбеници погубљеног чешког верског реформатора Јана Хуса, испровоцирани бацањем камења на њихову процесију, упали су у Градску већницу у Прагу и избацили кроз прозор католичке чланове градске управе, заједно са градоначелником. То је био почетак хуситских ратова (1419-36).

1511 – Рођен је италијански сликар и архитекта ђорђо Вазари (Гиоргио Васари), аутор дела „Животи сликара, вајара и архитеката“, објављеног 1550. Вазари је најзначајнији извор за проучавање италијанске ренесансне уметности.

1771 – Умро је енглески песник Томас Греј (Тхомас Граy), аутор песме „Елегија написана на сеоском гробљу“, која се сматра једном од најлепших песама написаних на енглеском језику.

1784 – Умро је француски филозоф Дени Дидро (Денис Дидерот), представник слободарског духа револуционарне буржоазије XВИИИ века, један од покретача и најзначајнијих аутора велике француске „Енциклопедије“ („Филозофске мисли“, „Разговор Даламбера и Дидроа“, „Даламберов сан“).

1818 – Рођена је енглеска књижевница ирског порекла Емили Бронте (Емилy), која се прославила романом „Оркански висови“.

1898 – Умро је немачки државник Ото фон Бизмарк-Шенхаузен (Отто вон Бисмарк-Сцхоенхаусен), ујединитељ Немачке. Први канцелар уједињеног немачког царства, познат као „гвоздени канцелар“, био је председник владе пуних 28 година, до 1890. када је на захтев цара Вилхелма ИИ поднео оставку.

1898 – Рођен је Хенри Мур (Хенрy Мооре), један од највећих британских и светских вајара 20. века. Његове скулптуре налазе се на многим јавним местима, као што су зграда УНЕСКО-а у Паризу и Линколн центар у Њујорку.

1912 – Умро је јапански цар Муцухито (Мутсухито), који је током владавине од 1867. укинуо шогунате, успоставио централну власт и трансформисао Јапан у модерну државу.

1930 – Уругвај је у Монтевидеу, победом у финалу Првог светског фудбалског првенства над Аргентином од 4:2, постао први светски шампион у фудбалу.

1935 – У Великој Британији је објављена прва џепна књига, „Пенгуин боок“, према идеји Алена Лејна (Аллен Лане) да направи „књигу која ће имати цену као 10 цигарета“. Прва књига био је „Аријел“ Андреа Мороа (Мауроис).

1945 – Јапанска подморница потопила је у Другом светском рату америчку крстарицу „Индијанаполис“. Погинуло је 800 људи.

1971 – Амерички васионски брод „Аполо 15“ са космонаутима Дејвидом Скотом (Давид Сцотт) и Џемсом Ирвином (Јамес Ирwин) спустио се на Месец.

1971 – У судару јапанског борбеног и путничког авиона „Боинг 727“ погинуле су 162 особе.

1974 – Турска, Грчка и Велика Британија потписале су споразум о прекиду ватре на Кипру.

1975 – У Хелсинкију је почела Конференција о европској безбедности и сарадњи (КЕБС) која је окупила државнике 35 земаља, укључујући лидере СССР и САД, Леонида Брежњева и Џералда Форда (Гералд). Југословенску делегацију предводио је Јосип Броз Тито. КЕБС је касније трансформисан у Организацију за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

1980 – Пацифички архипелаг Нови Хебриди стекао је независност под називом Република Вануату, након 74 године британско-француске управе.

1989 – Радикални чланови совјетског парламента формирали су групу за притисак за брже реформе. Групу су водили Борис Јељцин и Андреј Захаров.

1993 – Лидери босанских Муслимана, Срба и Хрвата постигли су на мировним преговорима у Женеви договор о уставном уређењу Босне и Херцеговине као Савеза република: Републике Српске, Херцег-Босне и Републике Босне. Упркос договору, рат у Босни је трајао до децембра 1995, када је у Дејтону потписан мировни споразум.

1996 – На Барбадосу је у 92. години умрла Клодет Колбер (Цлаудетте Цолберт), звезда холивудских комедија тридесетих година.

1997 – У експлозијама бомби двојице арапских бомбаша-самоубица на препуној јерусалимској пијаци погинуло је 18, а рањено најмање 170 људи.

1999 – Напуштајући обале Панамског канала, након готово једног века, САД су званично затвориле панамску операцију.

2001 – Канада је прва држава на свету која је, упркос великим протестима лекара, дозволила тешким болесницима да узгајају марихуану и користе је за лечење.

2002 – Председници Демократске републике Конго и Руанде, Џозеф (Јосепх) Кабила и Пол (Паул) Кагаме, потписали су мировни уговор у циљу окончања грађанског рата који је почео 1998. током којег је умрло од глади или недостатка медицинске неге више од 2,5 милиона људи, углавном цивила.

2005 – На Светском првенству у Монтреалу ватерполо репрезентација Србије и Црне Горе постала је нови светски првак. Сребрну медаљу освојила је Мађарска, а бронзану Грчка.

2007 – Умро је италијански филмски режисер Микеланђело Антониони (Мицхелангело), аутор класика као што су „Авантура“, „Црвена пустиња“, „Увећање“ и „Забриски поинт“.

2007 – Умро је шведски режисер Ингмар Бергман, добитник три Оскара за најбољи страни филм и један од најзначајнијих филмских режисера 20. века, који је у 35-годишњој каријери снимио 43 филма, укључујући класике „Призори из брачног живота“, „Дивље јагоде“ и „Седми печат“.

2010 – Током јула је у Авганистану погинуло 66 америчких војника што је било највише током једног месеца од почетка међународне инвазије на ту земљу 2001. године.

2018 – У Зимбабвеу су одржани први председнички, парламентарни и локални избори након одласка с власти председника Роберта Мугабеа. Странка ЗАНУ-ПФ, на власти у Зимбабвеу од 1980. године, освојила је апсолутну већину, а актуелни председник Зимбабвеа Емерсон Мнангагва победник је председничких избора.