1717 – У бици код Београда у аустријско-турском рату, у којој се на страни Аустријанаца борило и 6.000 Срба из Војводине, принц Еуген Савојски (Еугене де Савоие) потукао је турску војску и заузео Београд. Пожаревачким миром који је уследио 1718, Аустрији је припала северна Србија, Банат и северна Босна. Београд је остао под аустријском влашћу до 1739, када су га поново преузели Турци.

1819 – У таласу протеста енглеских радника и припадника средње класе, који су тражили парламентарне и друге реформе, у Манчестеру је убијено више људи, а неколико стотина рањено када су владине трупе послате да растуре протестни митинг.

1832 – Рођен је немачки психолог, филозоф и лингвиста Вилхелм Вунт (Wилхелм Wундт), оснивач експерименталне психологије („Принципи физиолошке психологије“, „Увод у психологију“, „Психологија народа“- десет томова).

1845 – Рођен је француски физичар Габријел Липман (Габриел Липпманн), добитник Нобелове награде за физику 1908, који је пронашао процес фотографисања у природним бојама. Конструисао је и капиларни електрометар и засновао принцип о одржању електрицитета.

1858 – Председник САД Џејмс Бјукенен (Јамес Буцханан) и британска краљица Викторија (Вицториа) разменили су телеграфом честитке поводом пуштања у рад прекоокеанског телеграфског кабла. То су биле прве поруке послате телеграфом преко океана.

1913 – У Пољској је рођен израелски државник Менахем Бегин (Менацхем), један од оснивача партије Ликуд. Као премијер Израела (1977-1983) потписао је први мировни уговор са Египтом 1977, а 1978. добио је Нобелову награду за мир коју је поделио са египатским председником Анваром ел Садатом.

1919 – Образована је влада Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца под председништвом Љубе Давидовића, састављена од представника Демократске странке (заједнице) и Социјалдемократске партије.

1921 – Умро је краљ Петар И Карађорђевић, краљ Србије од 1903. до 1918. и потом до смрти, Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Сахрањен је у породичној гробници Карађорђевића на Опленцу. Наследио га син Александар И.

1949 – Умрла је америчка новинарка Маргарет Мичел (Митцхелл) аутор популарног романа „Прохујало са вихором“ који је годинама био бестселер и по којем је снимљен истоимени филм.

1953 – У Ирану је покушан државни удар, а шах Мохамед Реза Пахлави (Мохаммед) је побегао из земље. После три дана премијер Мохамед Мосадек (Мохаммед Мосхадеq) је срушен, а шах се вратио на престо уз англоамеричку помоћ.

1956 – Умро је амерички филмски глумац мађарског порекла Бела Блашко (Бласко), познат као Бела Лугоши (Лугоси), тумач низа улога Дракуле у филмовима страве. Сахрањен је у Дракулином огртачу.

1958 – Рођена је америчка певачица и глумица Мадона Луиз Вероника Чиконе (Мадонна Лоуисе Вероница Циццоне), позната као Мадона, једна од најпопуларнијих певачица крајем 20. века.

1960 – Кипар је стекао независност, а архиепископ Макариос постао је први председник Републике.

1973 – Умро је амерички микробиолог пореклом украјински Јеврејин Селман Ејбрахам Ваксман (Абрахам Wаксман), добитник Нобелове награде за медицину 1952. за проналазак стрептомицина.

1974 – Ступио је на снагу прекид ватре, постигнут посредством УН, између кипарских Грка и турских снага које су 20. јула извршиле десант на северни део острва. Једна трећина Кипра остала је под турском влашћу.

1977 – У Мемфису (Тенеси) је у 42. години умро амерички музичар Елвис Арон Присли (Преслеy), „краљ рока“, изузетно популаран педесетих и шездесетих година 20. века. Продао је више од 150 милиона плоча и играо у двадесетак филмова.

1984 – Умро је српски писац Душан Радовић, уредник дечјих редакција Радија и Телевизије Београд и аутор популарне емисије Студија Б „Београде, добро јутро“. Његовом заслугом обновљен је чувени дечији лист „Полетарац“ (збирке песама „Поштована децо“, „Смешне речи“, „Вукова азбука“, „Причам ти причу“, „Капетан Џон Пиплфокс“).

1994 – Упркос оптужби за тешке изборне преваре, Хоакин Балагер (Јоаqуин Балагуер) је седми пут ступио на дужност председника Доминиканске Републике.

1995 – Ступио је на снагу мировни споразум у Чеченији, након што су мање групе чеченских побуњеника предале оружје, а руске трупе почеле повлачење са линије фронта.

1997 – Немачка полиција ухапсила је око 220 људи, учесника демонстрација које су широм Немачке организовали неонацисти поводом 10-годишњице смрти нацистичког лидера Рудолфа Хеса.

1999 – САД су отвориле конзулат у бившем Сајгону, 25 година након драматичне евакуације њене амбасаде у том граду на завршетку Вијетнамског рата.

2002 – У главном граду Ирака Багдаду пронађено је тело палестинског герилског вође Сабри ал-Бана, познатијег као Абу Нидал. Био је заклети непријатељ палестинског председника Јасера Арафата. Његова фракција Револуционарни фронт ал-Фатаха се 1974. године издвојила из Арафатове Палестинске ослободилачке организације (ПЛО), уз образложење да је ПЛО постао сувише умерен.

2002 – Монсунске поплаве у Јужној Азији однеле су животе више од 900 људи, а преко 25 милиона људи је расељено, јер су остали без кућа.

2003 – У писму Савету безбедности (СБ) УН Либија је званично признала одговорност за терористички напад изнад шкотског места Локерби 1998. у коме је погинуло 270 људи. То признање је било услов да се Либији укину санкције које је СБ увео након тог напада.

2003 – У Саудијској Арабији умро је у егзилу бивши угандски диктатор Иди Амин Дада. За време његове осмогодишње диктатуре (1971-1979) масакрирано је око 400.000 цивила, махом из мањинских етничких заједница, а оптуживан је и за канибализам.

2005 – У авионској несрећи у западној Венецуели погинуло је свих 160 путника, махом туриста.

2006 – У Бразилу је у егзилу умро бивши парагвајски диктатор Алфредо Стреснер (Строесхнер). На власт у Парагвају дошао је војним ударом 1954. и том земљом је владао до 1989. године када је свргнут. Према наводима хуманитарних организација за време његове владавине најмање 900 особа је нестало, а више хиљада људи је мучено.

2007 – У земљотресу јачине 8,0 степени Рихтерове скале у Перуу погинуло 519, а повређено 1.366 особа.

2008 – Руски председник Дмитриј Медведев потписао је споразум у шест тачака о примирју са Грузијом након сукоба око области Јужне Осетије.

2012 – Полиција је у жестоким сукобима са рударима који штрајкују у руднику платине у Јужној Африци тражећи веће наднице, убила 36 рудара.

2015 – У експлозијама у кинеској луци Тјенцин страдало је 112 људи, 700 је повређено, а евакуисано је становништво у зони од три километра од складишта хемикалија. Тјенцин, највећа лука на свету, има 15 милиона становника и центар је кинеске петрохемијске индустрије.