1241 – Убијен је Стурулсон Снори (Снорри), најзначајнији писац старе исландске књижевности, аутор дела „Снорра Едда“ које садржи легенде из древне северњачке митологије и „Орбис террарум“, саге о норвешким митским почецима. Сматра се да је убиство наручио норвешки краљ Хакон ВИ из политичких разлога.

1499 – Миром у Базелу окончан је Швапски рат између Швајцарске лиге и немачког краља Максимилијана И (Маxимилиан), а Швајцарска је стекла независност.

1735 – Роберт Волпол (Wалполе) постао је први британски премијер који се уселио у резиденцију у Даунинг стриту број 10 у Лондону.

1789 – Руско-аустријске снаге под командом руског војсковође Александра Суворова нанеле су тежак пораз Турцима у бици код Римника.

1791 – Рођен је енглески физичар и хемичар Мајкл Фарадеј (Мицхаел Фарадаy), који је 1831. открио закон електромагнетске индукције, а 1833. два основна закона електролизе.

1792 – Дан после обарања монархије, Француска је проглашена републиком и на снагу је ступио нови календар, којим је за почетак рачунања нове ере узет јесењи еквиноциј – 23. септембар 1792.

1862 – Ото фон Бизмарк (Отто вон Бисмарцк) постао је пруски канцелар. Под геслом „крв и гвожђе“ ујединио је 25 немачких држава у Немачко Царство, основано 1871. са Вилхелмом Хоенцолерном (Wилхелм Хохензоллерн) као царем.

1862 – Председник САД Абрахам Линколн (Абрахам Линцолн) објавио је декрет према којем сви амерички робови постају слободни грађани од 1. јануара 1863.

1882 – Умрла је српска сликарка Катарина Ивановић, прва жена члан Српског ученог друштва. Сликала је портрете, историјске жанр-композиције и врло успешне мртве природе. Неке њене слике су међу најбољима у српском класицизму, попут „Портрета књегиње Персиде Карађорђевић“, „Аутопортрета“, „Корпе с грожђем“.

1885 – Рођен је амерички филмски режисер и глумац аустријског порекла Ерих фон Штрохајм (Ерицх вон Строхеим), један од највећих режисера немог филма („Краљица Кели“, „Велика илузија“, „Нестали из Сент-Ажила“, „Булевар сумрака“).

1918 – Рођен је мексички виолиниста пореклом пољски Јеврејин Хенрик Шеринг (Хенрyк Сзерyнг), један од највећих мајстора виолине 20. века. Емигрирао је када је нацистичка Немачка 1939. напала Пољску и до 1945. у Лондону је био официр за везу пољске избегличке владе и преводилац премијера, генерала Владислава Сикорског. Од 1945. је професор на Музичком факултету у Мексику.

1923 – У Љубљани је одржана скупштина феминистичких друштава Краљевине Југославије на којој је основана Феминистичка алијанса (касније Алијанса женских покрета Југославије).

1934 – У експлозији у руднику Гресфорд у Велсу погинуло је више од 260 рудара.

1940 – Јапанске трупе ушле су у Другом светском рату у Француску Индокину.

1949 – Владе САД, Велике Британије и Канаде саопштиле су да је СССР извео прву експлозију атомске бомбе 29. августа 1949.

1955 – У Великој Британији је почела да ради комерцијална телевизија. Први плаћени оглас била је реклама за пасту за зубе.

1960 – Проглашена је независност афричке државе Мали (бивши Француски Судан) са председником Модибом Кеитом.

1974 – У урагану у централноамеричкој држави Хондурас погинуло је око 5.000 људи.

1980 – Копнене снаге Ирака ушле су у Иран са намером да преузму контролу над Шат-ел-Арабом, чиме је ирачко-ирански сукоб прерастао у прави рат, који је трајао наредних осам година.

1985 – Француски премијер Лоран Фабијис (Лаурент Фабиус) признао је да су француски тајни агенти, на основу наређења владе, потопили у Новом Зеланду брод организације „Гринпис“, „Дугин ратник“. „Гринпис“ је водио кампању против француских нуклеарних проба.

1989 – Умро је амерички певач Ирвин Берлин (Ирвинг), аутор више од 1.000 шлагера. Његова песма „Wхите Цхристмас“ из филма „Холидаy Инн“ (1942) убраја се и данас у бестселере америчког музичког тржишта.

1992 – САД су упутиле захтев генералном секретару УН да се формира комисија за испитивање ратних злочина у Југославији. У приложеном извештају, руководства Србије и Југословенске народне армије, као и српске оружане снаге у Хрватској и БиХ, оптужени су за тешке злочине почињене током 15 месеци рата у бившој Југославији.

1993 – У јеку једне од највећих инфлација забележених у свету, СР Југославија је донела закон о деноминацији националне валуте, према којем је од 1. октобра милион динара вредело један динар.

1998 – На планини Ћићевици обновљене су борбе између српских снага безбедности и косовских Албанаца, а министар правде у Влади Србије Драгољуб Јанковић саопштио је да су против 178 косовских Албанаца подигнуте оптузнице због тероризма, да је под истрагом 927, а у притвору 538 Албанаца са Косова.

2001 – Умро је Исак Штерн, један од највећих виолиниста двадесетог века. Познат је и по томе што је спасао Карнеги Хол од пропасти 60-тих година прошлог века.

2001 – САД су укинуле санкције Индији и Пакистану, уведене 1998, када су те две земље извршиле нуклеарне пробе.

2007 – Умро је Марсел Марсо (Марцел Марцеау) француски пантомимичар, који се прославио својим ликом Бип кловна, белог лица, у пуловеру и са шеширом.

2010 – Умро је амерички певач Еди Фишер (Еддие Фисхер) популарни музичар 50-их годинапрошлог века, поyнат по песмама „Тхинкинг оф yоу“, „Анy Тиме“ и „Ох, Мy Па-па“.

2013 – На немачким савезним парламентарним изборима за 18. сазив Бундестага највише гласова освојила је Хршћанско-демократска унија премијерке Ангеле Меркел, која је добила трећи узастопни мандат за састав владе.

2014 – Око 100.000 Курда из Сирије у неколико дана пребегло у Турску пред војском екстремистичке организације „Исламска држава“, саопштио је Високи комесаријат УН за избеглице (УНХЦР).

2016 – Интернет група Јаху (yахоо) признала је да је крајем 2014. хаковано око 500 милиона корисника, да су хакери украли личне податке – имена, презимена, електронску пошту, лозинке, бројеве телефона и да нису дирали бројеве банкарских рачуна.