Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске тражиће одговорност одговорних лица из јавног предузећа „Шуме РС“ због кашњења у изради шумско-привредних основа (ШПО) за шумска газдинства „Зеленгора-Калиновик“, „Мајевица-Лопаре“, „Трескавица-Трново“ и „Добој-Добој“ због чега је шумарска инспекција прошле седмице изрекла забрану редовне сјече у ова четири шумска газдинства.

„Министарство је у два наврата тражило од јавног предузећа да достави израђене ове четири ШПО. Међутим, исте су достављене прије десет дана за Трново, Лопаре и Калиновик, а за Добој још није ни достављена. Због свега тога, министарство ће тражити одговорност одговорних лица из јавног предузећа“, кажу за КАПИТАЛ из ресорног министарства.

Подсјећамо, КАПИТАЛ је у суботу открио да шумска газдинства „Зеленгора-Калиновик“, „Трескавица-Трново“, „Добој-Добој“ и „Мајевица-Лопаре“ раде изван законских оквира, јер немају важеће шумско-привредне основе због чега им пријети забрана рада.

Након тога, шумарска инспекција је изашла у контролу и потврдила наше наводе, због чега су издали рјешења о забрани редовне сјече у наведена четири газдинства.

„Када су у питању уговори за израду шумскопривредних основа за подручја којим газдују ШГ „Зеленгора-Калиновик“, „Мајевица-Лопаре“, „Трескавица-Трново“ и „Добој-Добој“, они су потписани 2021. године и по њима је извођач радова „Шуме Републике Српске“ – „Истраживачко-развојни и пројектни центар“ био обавезан израдити ШПО и доставити министарству до 30. септембра 2023. године“, наводи се у одговору ресорног министра Саве Минића на наша питања.

Они даље кажу да је министарство дужно да донесе рјешење о давању сагласности на ШПО у року од 60 дана од дана пријема основе, уколико је добијено позитивно мишљење Комисије за рецензију.

Међутим, забуну уносе одговори „Шума РС“ или прецизније „Истраживачко-развојног и пројектног центра“ које је ЦАПИТАЛ објавио у суботу у којима се каже да је „Уговор за израду шумско-привредне основе за ШПП „Мајевичко“ потписан 12. октобра 2020. године, за ШПП „Калиновачко“ и „Трновско“ 13. октобра 2020. године, а за ШПП „Добојско-дервентско“ 16. новембра 2021. године“.

Према овим одговорима из ИРПЦ-а испада да у министарству из кога наводе да су потписани 2021. године, не знају или немају тачне податке о томе када су потписани уговори за израду ШПО за четири спорна газдинства.

Поред ова четири шумска газдинства, проблем са планским документима има и Центар за газдовање кршом Требиње који такође газдује без важећег Програм газдовања подручјем крша и коме такође пријети забрана рада.

„„Шуме Републике Српске“ су се 24. јануара 2024. године обратиле Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде са захтјевом за продужење важности програма, са образложењем да исти није урађен у потребном року из разлога објективне природе“, наводи се у одговору ресорног министарства на питања КАПИТАЛ-а.

Они прецизирају да је уговор за израду Програма газдовања подручјем крша потписан 25. октобра прошле године и да је тим уговором „Истраживачко развојни и пројектни центар“ обавезан израдити Програм до 31. децембра 2024. године.

„Чланом 95. Закона о шумама дефинисано је да се надокнада за унапређивање општекорисних функција шума (проширена репродукција шума), између осталог, користи и за израду Дугорочног програма газдовања подручјем крша. У складу са наведеним у буџету су планирана средства за ове намјене и плаћање ће бити извршено у складу са динамиком извршених радова у изради Програма, по испорученим ситуацијама“, кажу из министарства и прецизирају да је укупна вриједност радова утврђена на основу Цјеновника на израду шумско-привредних основа за државне шуме и износи 476.600 КМ без ПДВ-а.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име