1135 – У Кордоби у Шпанији рођен је Мојсије Мајмонд, најзначајнији јеврејски филозоф средњег века и један од најпознатијих лекара свога доба. Његова дела преведена су на многе језике и утицала су на јеврејску филозофију и средњовековну сколастику.

1746 – Рођен је шпански сликар Франсиско де Гоја. Као дворски сликар од 1786. насликао је чувене портрете чланова краљевске породице, дворјана и угледних личности.

1814 – Британци и њихови савезници у рату против Наполеона Бонапарте тријумфално су ушли у Париз.

1842 – Амерички лекар Крафорд Лонг први пут је употребио етар као анестетик приликом хируршке интервенције у болници у граду Џеферсон у Вирџинији.

1853 – Рођен је холандски сликар Винсент ван Гог. Један од највећих уметника 20. века чије је дело пресудно утицало на стварање новог ликовног израза у европском сликарству, славу је стекао постхумно. Несхваћен и непризнат за живота, у дубокој депресији извршио је самоубиство 29. јула 1890.

1856 – У Паризу је мировним уговором окончан Кримски рат вођен од 1853. између Русије и Отоманског царства.

1863 – Принц Вилијам, млађи син данског краља Кристијана IX, постао је краљ Грчке под именом Џорџ I.

1867 – Сенату САД поднесен је уговор о куповини Аљаске од Русије. Територија од милион и по квадратних километара купљена је потом за 7,2 милиона долара, око два цента по јутру земље. Аљаска је 1912. године званично проглашена за територију САД, а 1959. године постала је 49. америчка држава.

1894 – Рођен је руски конструктор авиона Сергеј Иљушин, који је током три деценије конструисао више од 50 типова авиона. Посебно је познат по оклопном јуришном авиону „Ил-2“ за потребе совјетског ратног ваздухопловства у Другом светском рату.

1912 – Уговором који су у Фесу закључили Француска и марокански султан, Мароко је као протекторат прикључен француским колонијалним поседима.

1945 – Совјетска армија је у Другом светском рату заузела пољску балтичку луку Данциг (Гдањск).

1950 – Умро је француски политичар и државник Леон Блум, вођа Социјалистичке странке од оснивања 1920, први социјалиста премијер Француске. Предводио је владу Народног фронта 1936-37. После немачке окупације Француске у Другом светском рату одведен је у Немачку, где је био затворен у логорима Бухенвалд и Дахау. По завршетку рата поново је премијер 1946-47.

1967 – НАТО је затворио војне штабове у Француској, након што је председник Шарл де Гол (Цхарлес, Гаулле) одлучио да повуче земљу из тог западног војног савеза.

1972 – Велика Британија је ставила Северну Ирску под директну британску управу. Суспендован је северноирски парламент и влада Унионистичке странке Брајана Фокнера.

1973 – Повлачењем последњих америчких трупа и ослобађањем заробљеника формално је завршено војно ангажовање САД у Вијетнаму.

1979 – Иранци су на дводневном референдуму убедљивом већином изгласали успостављање Исламске републике.

1981 – У Вашингтону је извршен неуспео атентат на председника САД Роналда Регана (Реаган).

1983 – Умро Родољуб Чолаковић, револуционар, политичар и књижевник, учесник Шпанског грађанског рата и Народноослободилачке борбе, носилац Партизанске споменице 1941. и других одликовања међу којима Ордена народног хероја (Шпанија у пламену, Казивања о једном покољењу, Утисци из Индије).

1986 – Умро је амерички филмски глумац Џејмс Кегни (Јамес Цагнеy), који се прославио улогама у криминалистичким филмовима, међу којима су најпознатији „Државни непријатељ“ и „Анђели гарава лица“. Добитник је Оскара за филм „Јенки Дудл Данди“.

1987 – Слика Ван Гога „Сунцокрети“ продата је на аукцији у Лондону за 24,75 милиона фунти (39,7 милиона долара).

2000 – Новинари, издавачи и организације за очување слободе медија из целог света покренули су у Бриселу кампању за одбрану независних медија и новинара у Србији који су се нашли на удару режима председника СР Југославије Слободана Милошевића.

2000 – Умро је бивши аустријски председник Рудолф Кирхшлегер (Кирцхсцхлагер). За председника Аустрије биран је два пута између 1974. и 1986. и био је први аустријски председник који није био члан ниједне политичке партије.

2002 – Умрла је британска краљица мајка Елизабета.

2003 – У америчкој држави Њујорк забрањено је пушење у ресторанима и баровима.

2004 – Умро је легендарни сарадник британске радио телевизије ББЦ Алистер Кук (Алистаир Цооке) који је у својој чувеној емисији „Писма из Америке“, скоро шест деценија извештавао о културним и политичким збивањима у САД.

2009 – Умро је француски композитор Морис Жар (Маурице Јарре) славан по музици у филмовима „Лоренс од Арабије“, „Доктор Живаго“, „Пут у Индију“ што му је донело и Оскара за филмску музику. Компоновао је музику за више од 150 филмова и сарађивао са чувеним режисерима (Алфред Хичкок, Џон Хјустон, Лукино Висконти, Дејвид Лин и Питер Вир).

2010 – Интернет домен .yу престао је да постоји брисањем са сервера Електротехничког факултета у Београду. Домен .yу уведен је 1989. године за СФР Југославију, а после њеног распада за СР Југославију и на крају за Србију и Црну Гору. На српским страницама .yу домен је заменио домен .рс, а на црногорским домен .ме.

2017 – Министри културе земаља Групе седам индустријски најразвијенијих земаља (Г7) у Фиренци су одржали први састанак посвећен пљачкама и шверцу културних добара екстремистичких организација.

2018 – Убијено је 16 људи у демострацијама дуж границе појаса Газе с Израелом у којима је учествовало 30.000 Палестинаца. Био је то дан с највише жртава у Гази од рата израелске војске и Хамаса у лето 2014.