1282 – У побуни Сицилијанаца против француске власти побијени су сви Французи који су се налазили на острву. Устанак познат под називом „Сицилијанска вечерња“, организован је под геслом „Морте алла Франциа Италиа анела!“ (Смрт Француској од Италије). Према легенди, од почетних слова тог гесла настао је касније назив „мафија“.

1492 – Краљ Фернандо V Католички дао је Јеврејима рок од три месеца да пређу у римокатоличку веру или да напусте Шпанију.

1496 – Папа Александар VI формирао је са Светим Римским Царством, Шпанијом, Венецијом и Миланом Свету лигу за борбу против Турака.

1547 – Умро је француски краљ Франсоа I, који је Болоњским конкордатом 1516. осигурао превласт круне над римокатоличком црквом у Француској. Од доласка на престо 1515. настојао је да постане римско-немачки цар, што је 1519. успео његов ривал Карло В, против којег је потом водио четири рата.

1596 – Рођен је француски филозоф, математичар и физичар Рене Декарт, чије је дело означило раскид са сколастиком и зачетак модерне филозофије рационализма. Своје учење објавио је у делима „Расправа о методи“ (1637) и „Медитације“ (1641), а делом „Геометрија“ отворио је нову епоху у математици.

1732 – Рођен је аустријски композитор Франц Јозеф Хајдн, аутор више од 100 симфонија и бројних камерних и вокалних дела, као и аустријске и немачке химне. За живота је стекао међународну славу, а његове композиције извођене су у свим европским градовима.

1854 – Јапан је са САД потписао уговор о отварању лука Шимода и Хакодате за америчке трговце. То је био први споразум о отврању јапанских лука за трговину са иностранством.

1876 – Борисав Станковић, један од најпознатијих српских писаца с краја 19. и почетка 20. века, рођен је у Врању. Најпознатија Станковићева дела су приповетке Стари дани, драме Ташана и Коштана и роман Нечиста крв.

1889 – Отворена је Ајфелова кула, тада највиша грађевина у свету. Челична конструкција висока 300 метара постала је једно од главних знаменитости Париза. Кулу, саграђену поводом Светске изложбе у Паризу, конструисао је француски инжењер Александар Гистав Ајфел.

1892 – Србија је, као једна од првих европских земаља, донела закон о помагању спорта изван школа. Гимнастика као обавезан предмет у школама у Србији, уведена је законом из 1883.

1917 – САД су од Данске преузеле Западноиндијска острва у Карипском мору и назвале их Девичанска острва. Споразум о куповини тих острва за 25 милиона долара склопљен је у августу 1916.

1948 – Конгрес САД усвојио је Маршалов план. Тим планом, названим по његовом творцу америчком државном секретару Џорџу Маршалу додељена је помоћ од 15 милијарди долара европским земљама за обнову после Другог светског рата.

1948 – Чешки новинар и књижевник Егон Ервин Киш, „отац“ модерног новинарства, преминуо је у Прагу. У књизи Запиши то, Киш је описао херојски отпор српске војске у сукобу са Аустроугарском у Првом светском рату. Пажњу завређују његове књиге: Цареви, попови, бољшевици, Рај Америка, Тајна Кина, Открића у Мексику и Пустоловине на пет континената.

1959 – Након неуспешне против кинеске побуне у Ласи, далај лама је побегао у Индију где је добио политички азил.

1971 – Амерички поручник Вилијам Кели осуђен је на доживотни затвор због масакра цивила током Вијетнамског рата у селу Ми Лај у марту 1968. Казна му је касње смањена на 20 година затвора.

1979 – Британски разарач „Лондон“ испловио је из луке у Валети, чиме су окончане војне везе између Велике Британије и Малте успостављене пре 181 године.

1980 – Умро је амерички атлетичар Џеси Овенс један од највећих спортиста 20. века, који је освојио четири златне медаље на Олимпијским играма у Берлину 1936. Приликом додељивања медаља Адолф Хитлер је напустио ложу да би избегао да се рукује са победником црнцем.

1983 – У земљотресу који је разорио колумбијски град Попајан погинуло је најмање 500 људи, а 3.000 је осало без домова.

1986 – Мексички авион „боинг 727“, на линији Мексико Сити-Лос Анђелес, срушио се у планинама централног Мексика. Погинуло је свих 166 путника и чланова посаде.

1991 – На Плитвицама у Хрватској избио је први сукоб између хрватске полиције и наоружаних Срба. Двоје људи је погинуло, а 20 је рањено. На позив Председништва СФР Југославије хрватске снаге су се повукле, а контролу су преузеле јединице ЈНА. Наредних дана оружани сукоби избили су у околини Винковаца и Вуковара.

1991 – Прве вишепартијске изборе у Албанији добили су комунисти, али је опозиција победила у Тирани и осталим већим градовима.

1992 – Посетом израелског председника Херцога шпанском краљу Хуану Карлосу (Јуан Царлос) обележена је 500. годишњица прогона Јевреја из Шпаније.

1993 – Савет безбедности УН донео је, први пут од почетка босанског рата, одлуку којом је овластио НАТО да употреби војну силу против прекршилаца у зони забрањених летова над Босном.

1994 – Израел и ПЛО су потписали споразум о међународним посматрачима у граду Хеброну на Западној обали, чиме је Израел први пут пристао на међународно присуство на окупираним територијама откад их је заузео у рату 1967.

2001 – У Холандији, четири пара хомосексуалаца склопили су брак на основу закона који је донела холандска влада.

2003 – У близини Поточара у Републици Српској (БиХ) сахрањено је првих 600 жртава сребреничког масакра који се догодио 1995. године. То су прве идентификоване жртве од преко 7.000 Муслимана које су убиле српске снаге у тој енклави.

2004 – САД су одлучиле да замрзну финансијску помоћ Србији због недовољне сарадње Београда са Хашким трибуналом.

2014 – Председник Француске Франсоа Оланд прихватио је оставку премијера Жан-Марк Ероа и на његово место именовао министра унутрашњих послова Мануела Валса. До промене владе Француске долази дан после другог круга локалних избора на којима је француска левица забележила пораз у 151. граду са више од 10.000 становника који су се определили за десницу и крајњу десницу.