1284 – Умро је краљ Кастиље Алфонс Десети Мудри, утемељивач законодавства, покровитељ науке и занатства, поборник верске толеранције. Током владавине Кастиљом и Леоном од 1252. до смрти, двор у Толеду је претворио у центар учености и уточиште за многе Јевреје, Маваре и хришћанске сколастичаре. Издао је законик за целу земљу, покренуо писање шпанске историје и астрономских дела, као и превођење Библије на шпански језик.

1581 – Енглеска краљица Елизабета I прогласила је за витеза Френсиса Дрејка, гусара, потом адмирала, првог Енглеза који је опловио свет.

1617 – Умро је шкотски математичар Џон Непер, који је пронашао и саставио логаритамске таблице и дао упутство о њиховом састављању.

1765 – У Петрограду је умро Михаил Васиљевич Ломоносов, руски научник, песник и академик, енциклопедиста светског гласа. Бавио се и физиком, хемијом, географијом и астрономијом и знатно допринео развоју тих наука. Аутор је прве руске граматике и оснивач Московског универзитета (1755), који и данас носи његово име.

1825 – У Новом Саду је рођен српски научник и филолог Дјура Даничић. Подржавао је Вука Караџића у борби за реформу српског језика и правописа (Рат за српски језик и правопис, 1847). Био је секретар Југословенске академије знаности и умјетности у Загребу где је 1880. покренуо израду „Речника хрватског или српског језика“. С латинског је превео Стари завет.

1860 – У Београду је рођен Војислав Илић, песник који се сматра оснивачем модерне поезије у српској књижевности и творцем веристичког израза („Зимска идила“, „Јесен“, „Ја ништа више не верујем“, „Тамара“, „Исток“).

1905 – У земљотресу у провинцији Лахоре, тада делу британске Индије, погинуло је 19.000 људи.

1912 – У Тибету је проглашена Кинеска република.

1914 – У Милфорду, америчка држава Пенсилванија, умро је филозоф, математичар и научник Чарлс Сандерс Пирс, зачетник филозофије прагматизма („Принципи филозофије“, „Елементи логике“, „Прагматизам и прагматицизам“).

1939 – На ирачки престо ступио је Фејсал II након смрти његовог оца краља Газија I.

1949 – Министри спољних послова САД и 11 западно европских држава потписали су у Вашингтону Северно-атлантски пакт (НАТО), војни уговор којим је створена снажна војнополитичка формација западних савезника.

1960 – Француска и Федерација Мали (Сенегал и Судан) потписали су споразум којим је Федерација Мали стекла независност.

1968 – У Мемфису, у америчкој савезној држави Тенеси, убијен је Мартин Лутер Кинг, борац за грађанска права и мир. У борби за равноправност црнаца у САД служио се Гандијевим методама ненасиља и грађанске непослушности. Добитник је Нобелове награде за мир 1964. године.

1969 – У Хјустону, америчка држава Тексас, извршена је прва операција уграђивања вештачког срца у људски организам. Први пацијент са уграђеним вештачким срцем живео је само четири дана.

1975 – Приликом пада америчког војног транспортног авиона после полетања из Сајгона, погинуло је 155 вијетнамске деце, ратне сирочади.

1983 – Умрла је америчка позоришна и филмска глумица Глорија Свансон, звезда немог и звучног филма („Булевар сумрака“, „Краљица Кели“, „Госпођа Сан-жен“, „Заза“, „Мушко и женско“).

1998 – У експлозији метана у украјинском руднику угља Скачинско, у Доњецкој области, погинула су 63 рудара.

1999 – У ваздушним ударима НАТО-а на рафинерију нафте у Панчеву погинула су три радника рафинерије. У бомбардовању топлане на Новом Београду погинуо је чувар топлане.

2001 – Судански министар одбране и још 14 војних функционера погинули су у авионској несрећи у критичном тренутку грађанског рата у земљи.

2002 – Анголска војска и УНИТА потписали су примирје у Луанди, чиме је окончан један од најдужих и најкрвавијих афричких ратова. Око милион људи погинуло је у борбама владиних снага и УНИТА које су почеле 1975. након стицања независности од Португалије.

2002 – У Београду је преминуо археолог Милутин Гарашанин, члан Српске академије наука и почасни члан многих европских академија.

2003 – Америчке војне снаге заузеле су багдадски међународни аеродром „Садам“ и преименовале га у „Багдад Интернешенел“.

2006 – У Кувајту су, први пут у историји те државе, жене изашле на изборе, непуних годину дана од када су, изменама изборног закона, добиле право гласа и право учешћа на изборима.

2012 – Председник Србије Борис Тадић поднео је оставку девет месеци пре истека мандата, након чега су расписани председнички избори истовремено са парламентарним и локалним за 6. мај. На тим изборима Тадић је изгубио од председничког кандидата Српске напредне странке Томислава Николића, а Демократска странка, чији је Тадић био вишегодишњи лидер, први пут, после демократских промена 2000, одлази у опозицију.

2013 – Умро је амерички филмски критичар и сценариста Роџер Иберт први филмски критичар који је добио Пулицерову награду. У јуну 2005. добио је своју звезду на Холивудској стази славних поставши први филмски критичар коме је указана та част.

2014 – Српском глумцу Петру Краљу је на дан рођења откривено спомен обележје на Врачару, на платоу испред зграде у Милешевској улици у којој је живео до смрти, 2011 године.