Патријарх Павле, др Радован Караџић и генерал Ратко Младић у Сокоцу © Соколац-срце Романије

Горан Петронијевић, бранилац бившег председника Републике Српске, повезује лош медицински третман његовог клијента у британском затвору са најавом резолуције о Сребреници

Радован Караџић (78) и Ратко Младић (79), које је Хашки суд осудио на казне доживотног затвора због наводног геноцида у Сребреници, у тешком су здравственом стању, а лекари у казаматима где робијају не чине довољно да им помогну. Адвокат Горан Петронијевић каже да управа британског затвора „Вајт” одбија да Караџића пребаци у болницу и омогући му исхрану каква му је потребна током терапије дијабетеса, док Бранко Лукић, бранилац Младића, наводи да његовог клијента лекари лече погрешно и чине супротно од савета који су дали српски специјалисти.

„Караџић је прошлог петка био у озбиљној здравственој кризи са јаким боловима. Има проблеме са простатом и дијабетесом, а ускраћује му се помоћ која му је потребна. Његова породица је под америчким санкцијама, због којих не може да га посети, а једини ко је успео до дође до њега је свештеник. Свакодневно обавештавам о томе судски механизам и не знам да ли они имају комуникацију са затвором Вајт”, изјавио је Петронијевић за „Политику”.

Адвокат оцењује да је сумњиво што затворска управа одбија да пребаци бившег председника Републике Српске у болницу и повезује такав немар према њему са најавом доношења резолуције о Сребреници у Савету безбедности Уједињених нација.

„Можда би неким круговима, који се баве лобирањем око резолуције за Сребреницу, сада одговарало када би се нешто догодило Караџићу јер би онда могли да спинују те догађаје. То повезујем јер је, у време када је Караџић пребачен у ’Вајт’, министар правде био Доминик Раб, који је претходно радио у тужилаштву у Хагу. Сматрам да је тражио да се Караџић пребаци у тај затвор, који не испуњава прописане услове, као чин личне освете. Одлука о томе донета је уочи муслиманског верског празника, а Раб је на друштвеној мрежи честитао празник верницима, што је легитимно, али је уједно и саопштио да ће Караџићев трансфер у ’Вајт’ бити за 15 дана. До тада се из разлога безбедности никад унапред није знао ко ће и где бити пребачен”, објашњава Караџићев бранилац.

Подсећа да је у затвору у Енглеској својевремено озбиљно повређен генерал војске босанских Срба Радислав Крстић, који је први осуђен за наводни геноцид у Сребреници. Њега су напала тројица муслимана и једва је преживео. Одбрана Караџића је указивала на тај ризик и он је пребачен у безбедни део затвора, где нема исламиста и терориста.

„Изгледа да нема опасности од њих, али му је живот угрожен из здравствених разлога. Нико није могао да утврди ни да ли је Слободан Милошевић умро природном смрћу или комбинацијом одређених лекова у шта сам ја сигуран. Дошао сам до закључка да Енглеска, након што је прва покушала да провуче резолуцију кроз Савет безбедности, сада то покушава да излобира преко Немачке и Руанде. Резолуција није обавезујућа, али може да има врло озбиљне последице”, указује Петронијевић.

Караџић, како додаје, дневно добија два оброка, а као дијабетичар мора да поједе неколико залогаја пре терапије. Он те оброке дели, али му у затвору одузимају сву храну коју одмах не поједе.

Хашки суд био је у обавези да осуђеника смести у државу која је потписала споразум са том институцијом. То је, сматра адвокат, требало да буде држава које је најближа месту претходног живота – Словенија, Грчка или Мађарска.

„Избор Енглеске представља додатну патњу која превазилази казну”, закључује адвокат Петронијевић.

И стање Ратка Младића, команданта војске РС, који је и даље у затвору Схевенинген у Хагу, веома је тешко.

„Младић је толико лоше да не знам да ли зна шта се дешава. Он је тежак срчани болесник. Лекари у Хагу добили су прецизне инструкције од наших стручњака шта не сме да се даје Младићу и раде управо супротно”, каже адвокат Лукић.

Из судског механизма који је наследио некадашњи Хашки трибунал није нам одговорено на питања о здравственом стању осуђеника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име