753 п.н.е – Ромул је, према историчару Марку Терентију Варону, основао Рим.

1142 – Умро је француски филозоф и теолог Пјер Абелар. Као заступник лаичке науке и античке филозофије, веровао је у људски разум и порицао црквене догме. У књижевности је познат по љубавним писмима Елоизи, која се убрајају у најлепша дела епистоларне књижевности.

1509 – Умро је енглески краљ Хенри VII, оснивач династије Тјудор. Његовим доласком на престо 1485. године окончан је четрдесетогодишњи рат династија Ланкастер и Јорк, познат под називом „Рат двеју ружа“.

1699 – Умро је Жан Расин, француски песник и аутор драмских трагедија „Андромаха“, „Федра“, „Британикус“, „Берениса“, „Митридат“ и комедије „Парничари“.

1816 – Рођена је енглеска књижевница ирског порекла Шарлота Бронте, која се прославила са првим романом „Џејн Ејр“. Са млађим сестрама Емилијом и Аном издала је збирку песама.

1828 – Рођен је француски теоретичар уметности и филозоф Иполит Тен, члан Француске академије од 1878. године. Као теоретичар француског натурализма, утицао је на Емила Золу и читаву генерацију писаца која је са научно-експерименталним претензијама приступала књижевности („Филозофија уметности“, „О интелигенцији“).

1836 – Тексашани су поразили Мексиканце у бици код Сан Хасинта, што је омогућило независност Тексаса који је 1845. ушао у састав САД.

1856 – Аустралија је прва у свету увела осмочасовни радни дан.

1882 – У Народном позоришту у Београду изведена је прва српска оперета „Врачара“ Даворина Јенка, аутора српске химне „Боже правде“.

1910 – Умро је амерички писац Марк Твен, познат по романима „Доживљаји Тома Сојера“ и „Доживљаји Хаклбери Фина“.

1915 – Рођен је амерички филмски глумац мексичког порекла Ентони Квин, добитник два Оскара за филмове „Вива Запата“ и „Жудња за животом“. Прославио се и филмом „Грк Зорба“.

1918 – Погинуо је немачки пилот Манфред фон Рихтофен, познат као Црвени Барон, који је у првом светском рату оборио 80 авиона.

1926 – Рођена је Елизабета II, краљица Велике Британије од 1952. године.

1941 – Шефови дипломатија Немачке и Италије Јоахим фон Рибентроп и гроф Галеацо Ћано у Другом светском рату договорили су се о подели Југославије на немачко и италијанско подручје.

1945 – Последње немачке трупе повукле су се из Болоње (Италија). Истог дана совјетска армија ушла је у предграђе Берлина.

1946 – Умро је енглески економист Џон Мејнард Кејнз, познат по делу „Општа теорија запослености, камата и новца“ које је донело радикалан преокрет у економској теорији.

1960 – Престоница Бразила премештена је из Рио де Жанејра у Бразилију.

1967 – Војним пучем у Атини успостављен је режим „грчких пуковника“ који су седам наредних година спроводили војну диктатуру у Грчкој.

1971 – Умро је Франсоа Дивалије, „Папа Док“, председник Хаитија од 1957. године. Диктаторски режим одржавао је уз помоћ гангстерске милиције под називом „Тонтон Макут“.

1993 – Врховни суд Боливије осудио је на 30 година затвора бившег диктатора Луиса Гарсију Месу због масовних убистава и кршења устава.

1996 – Коалиција левог центра „Маслиново дрво“ победила је на изборима у Италији. То је била прва победа левице у Италији од Другог светског рата.

1997 – Први кинески војници ушли су у Хонгконг у оквиру припрема за прелазак те британске колоније 1. јула под суверенитет Кине.

1999 – У ваздушним нападима НАТО на СР Југославију погођени су пословна зграда „Ушће“ у Новом Београду и Жежељев мост на Дунаву у Новом Саду.

2000 – Парламент Русије ратификовао је руско-амерички Споразум о ограничавању нуклеарног наоружања, СТАРТ 2.

2003 – У свом дому на југу Француске умрла је Нина Симон, америчка џез певачица, чији су синглови „И Лове Поргy“, „То Лове Сомебадy“, „Не ме qуитте пас“ и друге достигле милионски тираж. Наступала је у „Карнеги Холу“ и париској „Олимпији“, била је изврсна пијанисткиња и борац за права црнаца.

2004 – Бивши израелски нуклеарни техничар Мордехај Вануну изашао је из затвора Ашкелон, на југу Израела, у којем је провео 18 година, од чега 11 у самици, због издаје и шпијунаже. Вануну је ухапшен и осуђен након што је 1986. у интервјуу британском листу „Сандеј тајмс“ открио израелски програм развоја нуклеарног оружја.

2010 – Свечано је отворен Авалски торањ, један од симбола Београда, срушен у бомбардовању НАТО снага 1999. године.

2010 – Хуан Антонио Самаран, председник Међународног олимпијског комитета од 1980. до 2001., преминуо је у 89. години у Барселони.

2015 – У поморском удесу избегличког брода који је потонуо између либијске обале и италијанског отока Лампедусе, удавило се између 700 и 900 миграната. Прве процене су били да је брод кријумчарио око 700 људи, преживели сведоче да их је било преко 950, док број миграната спашених у несрећи не прелази 50.

2016 – Преминуо је Принс Роџер Нелсон, амерички музичар и текстописац који је издао више стотина песама, добитник седам Греми награда, Златног глобуса и Оскара („Пурпле Раин“, „Литтле Ред Цорветте“, „Лет“с Го Цразy“, „Цреам“, „Кисс“).