1451 – Рођена је краљица Кастиље Исабела I, једна од најзначајнијих личности шпанске монархије. Са мужем, краљем Арагона Фердинандом II, оснивач је шпанске државе. Била је покровитељ Колумбових поморских експедиција.

1500 – Португалски морепловац Педро Алварес Кабрал на путу за Индију открио је Бразил.

1529 – У Сарагоси је потписан уговор којим су Шпанија и Португалија одредиле границе интересних зона у Тихом океану.

1724 – Рођен је један од највећих светских мислилаца, немачки филозоф Имануел Кант чије је дело имало огроман утицај на укупну филозофију („Критика чистог ума“, „Критика практичног ума“, „Критика расудне снаге“, „Општа историја природе и теорије неба“).

1766 – Рођена је француска књижевница Ана Лујза Жермен Некер (Анне Лоуисе Гермаине Нецкер), бароница од Стал-Холштајна, позната као Мадам де Стал. Књигом „О Немачкој“ дала је веома значајан допринос теорији француског и европског романтизма. Њен салон у Паризу био је чувено место окупљања интелектуалаца тога времена.

1838 – Британски брод „Сиријус“ први је прешао Атлантски океан користећи искључиво парни погон. Путовање од британске луке Корк до америчке луке Њујорк трајало је 18 дана и десет часова.

1870 – Рођен је Владимир Иљич Уљанов – Лењин, вођа Октобарске револуције у Русији 1917, оснивач Комунистичке партије и први совјетски лидер.

1881 – Рођен је руски политичар Александар Фјодорович Керенски, председник привремене владе од јула 1917. Смењен је у Октобарској револуцији након чега је емигрирао у Француску, а касније у САД.

1904 – Рођен је амерички научник Роберт Опенхајмер. Током другог светског рата водио је лабораторију у Лас Аламосу у којој се истраживала производња атомске бомбе.

1915 – Немачка војска је у првом светском рату на западном фронту код Ипра први пут употребила бојни отров, који је добио назив иперит.

1916 – Рођен је амерички виолиниста Јехуди Мењухин, један од највећих виолинистичких виртуоза 20. века. Дебитовао је у осмој години као солиста у виолинском концерту Феликса Менделсона.

1933 – Умро је енглески инжењер Фредерик Хенри Ројс, који је с Чарлсом Ролсом  1906. основао аутомобилску компанију „Ролс-Ројс“.

1944 – На аеродрому Бенина код Бенгазија у Либији у Другом светском рату формирана је Прва ваздухопловна ескадрила Народноослободилачке војске Југославије, која је располагала са 16 борбених авиона „Спитфајер“.

1969 – Британац Робин Нокс-Џонстон упловио је у луку Фалмут и тиме окончао прво путовање око света једрилицом. Путовање је трајало 312 дана.

1975 – У Хондурасу је војним пучем смењен председник генерал Освалд Лопез Арелано.

1990 – На првим вишестраначким изборима у Хрватској победила је Хрватска демократска заједница, а њен лидер Фрањо Туђман изабран је за председника Председништва Хрватске. Након проглашења независности Хрватске од СФР Југославије 25. јуна 1991. Туђман је постао председник Републике Хрватске.

1992 – У серији експолозија у канализационом систему у мексичком граду Гвадалахара погинуло је око 200 људи.

1994 – Умро је Ричард Никсон, председник САД од 1969. Повукао се 1974, пре истека другог мандата због умешаности у аферу „Вотергејт“.

1995 – Војне снаге племена Тутси у Руанди напале су избеглички камп Кибехо у којем су били смештени припадници племена Хуту и побиле око 2000 људи.

1997 – Перуанска војска успела је да уђе у резиденцију јапанског амбасадора у Лими и да ослободи 71 таоца које су четири месеца држали герилци левичарског покрета „Тупак Амару“. У акцији је погинуо један талац, тројица војника и свих 14 герилаца.

1999 – У ваздушним ударима НАТО на СР Југославију погођена је резиденција председника Слободана Милошевића. Резиденција је претходно била испражњена.

2003 – Умрла је Фелис Брајант амерички текстописац, која је кооаутор великих хитова „Wake Up Little Susie“ и „Бyе Бyе Бабy“ које су изводили „Еверлy Бротхерс“.

2004 – Око 3.000 људи је погинуло и рањено у Северној Кореји када су се на железничкој станици у близини града Рјонгчона сударила два воза која су транспортовала гориво.

2011 – У сукобима хришћана и муслимана у северном, муслиманском делу Нигерије, погинуло је 246 особа, после избора на којима је за председника државе изабран хришћанин Гудлак Џонатан.

2012 – Слепи адвокат Чен Гуанченг, један од најпознатијих кинеских дисидената, побегао је из кућног притвора, у коме се налазио од 2010 године, у америчку амбасаду у Пекингу и затражио помоћ. Након тог догађаја кинеске власти су Чену и његовој породици дозволиле да напусте земљу и они су 20. маја стигли у Америку.

2013 – Немачки авиопревозник Луфтханза отказао је већину домаћих, европских и дугих летова са шест немачких аеродрома због штрајка особља. Од готово 1.800 планираних летова реализовано је свега 20 краћих и 12 дугих летова као знак упозорења уочи нове рунде преговора руководства Луфтханзе и запослених.

2016 – Глобални Споразум о борби против климатских промена постигнут 12. децембра 2015. у Паризу потписало је 175 земаља на свечаној церемонији у седишту УН у Њујорку. Споразум предвиђа одржавање глобалног загревања до 1,5 степени Целзијуса, како су затражиле земље највише погођене климатским променама.