1731 – Умро је енглески писац Данијел Дефо, аутор романа „Робинсон Крусо“.

1792 – Француски капетан Клод Жозеф Руже де Лил компоновао је „Марсељезу“, која је касније постала химна Француске.

1815 – У Такову, под вођством Милоша Обреновића, почео је Други српски устанак против турске власти. Устанак је окончан споразумом којим је Србија добила самоуправу. Милош Обреновић касније се изборио за положај аутономне кнежевине и наследног кнеза.

1833 – Рођен је црногорски војвода и писац Марко Миљанов Поповић који се истакао у борби против Турака. Научио је да чита и пише у 50-тој години када се повукао из јавног живота због неслагања са политиком књаза Николе И Петровића Његоша („Примјери чојства и јунаштва“, „Племе Кучи у народној причи и пјесми“, „Живот и обичаји Арбанаса“).

1856 – Рођен је француски маршал Филип Петен, херој из Првог светског рата након победе над Немцима код Вердена. У Другом светском рату сарађивао је са нацистичком Немачком и био на челу квислиншке владе у Вишију.

1898 – Шпанија је објавила рат САД као одговор на ултиматум америчке администрације да се шпанска власт повуче са Кубе.

1903 – Умро је правник и историчар Валтазар Богишић, министар правде у Црној Гори од 1893. до 1899. и аутор дела „Општи имовински законик за књажевину Црну Гору“ који је 1888. написао на захтев црногорског књаза Николе И Петровића Његоша.

1916 – У Даблину је почео антибритански устанак („Ускршњи устанак“) за независну Ирску Републику. Британске трупе угушиле су устанак за шест дана.

1934 – Рођена је америчка филмска глумица Ширли Меклејн. Прославила се филмовима „Невоље са Харијем“, „Апартман“, „Слатка Ирма“, „Артисти и модели“ и „Време нежности“, за који је добила Оскара.

1945 – Америчке трупе су у Другом светском рату ослободиле немачки концентрациони логор Дахау.

1950 – Формирана је држава Јордан спајањем краљевине Трансјорданија и Палестине под јорданском окупацијом.

1967 – Погинуо је совјетски космонаут Владимир Михајлович Комаров приликом приземљења васионског брода „Сојуз 1“.

1970 – Кина је лансирала први вештачки сателит.

1975 – Троје људи је погинуло у нападу немачке терористичке групе Бадер-Мајнхоф на амбасаду Немачке у Стокхолму.

1986 – Умрла је Волис Симпсон (Wаллис), која је удајом за британског краља Едварда ВИИИ (Едwард) постала војвоткиња од Виндзора. Не желећи да се одрекне брака са Американком, већ једном разведеном и неплемићког порекла, краљ је био принуђен да 1936. абдицира.

1987 – Слободан Милошевић, тадашњи председник Председништва Савеза комуниста Србије, посетио је Косово Поље и дао подршку Србима са Косова који су се жалили на све агресивнији национализам косовских Албанаца. Та подршка, симболично изражена реченицом „Нико не сме да вас бије“, означила је почетак српског популистичког таласа на чијем ће челу у наредних 13 година бити Слободан Милошевић.

1991 – Влада Јужне Африке је саопштила да је постигла договор с Афричким националним конгресом (АНЦ) Нелсона Манделе да до 30. априла 1991. ослободи све политичке затворенике.

1992 – Герилски лидери у Авганистану договорили су се да Савет од 50 чланова преузме власт после рушења комунистичког режима Наџибулаха.

1996 – Палестински парламент у избеглиштву је из повеље Палестинске ослободилачке организације избацио одредбу о уништењу Израела.

1996 – У Пекингу, председници Русије и Кине Борис Јељцин и Џијанг Цемин (Јианг Земин) договорили су се о новим односима две земље.

2002 – У свом дому у Њујорку умро је физичар и професор у пензији Масачусетског института за технологију (МИТ) Виктор Ф. Вајскопф који је из Беча дошао у Америку 1937. и касније био један од проналазача атомске бомбе, а потом заговорник контроле нуклеарног оружја.

2003 – Јужноафрички суд осудио је хероину антиапартхејда Вини Мадикизела-Мендела, бившу супругу некадашњег председника Нелсона Менделе, на шест година затвора због преваре и крађе. Након жалбе казна јој је смањена на три и по године затвора.

2004 – Папа Јован Павле Други поставио је једну опатицу на одговорну позицију у Римокатоличкој цркви, треће место у конгрегацији која руководи верским редовима. То је највише место које је једна опатица икада заузела у админситрацији Римокатоличке цркве.

2004 – Кипарски Грци су двотрећинском већином на референдуму одбили уједињење са кипарским Турцима и тиме спречили да цео Кипар уђе у Европску унију.

2005 – Нови поглавар Римокатоличке цркве, папа Бенедикт XВИ инаугурисан на свечаној миси на Тргу Светог Петра где се окупило око 500.000 верника.

2006 – Погинуле су 32 особе, а 70 је рањено у три скоро истовремене експлозије у египатском летовалишту Дахаб, на Синајском полуострву. То је трећи тежак терористички напад на Синају у последњих годину и по дана.

2009 – Највећи амерички произвођач аутомобила Џенерал моторс најавио је привремено затварање 13 фабрика у САД и Мексику, што без посла оставља 26.000 радника. Овај произвођач аутомобила је опстао захваљујући 13,4 милијарди долара државног зајма и обавези да среже дугове, смањи трошкове рада и реорганизује се, како не би отишао у банкротство.

2011 – Духовни вођа хиндуизма Сатја Саи Баба (Сатхyа), преминуо је у 86 години у Индији. Саи баба је у Индији третиран као божанство, а имао је бројне следбенике у више од 126 земаља света.

2013 – У урушавању нелегално изграђене осмоспратнице у предграђу Даке, главног града Бангладеша, у којој је радило око 3.000 радника у неколико радионица текстила, погинуло је 1.126 текстилних радника.

2013 – Председник Србије Томислав Николић рекао је за РТВ Босне и Херцеговине да му је жао због свих злочина који су починили Срби из Србије над Бошњацима током рата и да ће отићи у Сребреницу.

2016 – На ванредним парламентарним изборима у Србији листа окупљена око Српске напредне странке освојила је 48,25 одсто гласова. У нови сазив парламента ушло је још 11 листа.

2016 – У Аустрији је одржан први круг председничких избора, а Ван дер Белен је изабран за 13 председника Друге републике тек 4. децембра услед понављања другог круга гласања.