Не блиједи сјећање на часну борбу припадника Романијских бригада (ВИДЕО)

0

На Сокоцу су данас обиљежене 32 године од оснивања Прве романијске пјешадијске и Друге моторизован романијске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/ кроз које је током Одбрамбено-отаџбинског рата прошло више од 15.000 бораца од којих је бранику отаџбине животе положило њих 565.

Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Радан Остојић рекао је да су припадници романијских бригада ВРС учестовали у борбама на ратиштима широм Српске и успјешно извршавали све задатке ради одбране српских огњишта.

„Наша погинула браћа су најзаслужнија што данас постоји слобода и што је одбрањена Република Српска“, изјавио је Остојић новинарима након што је у цркви Светог пророка Илије служен парастос, а потом положени вијенци код Централног спомен-обиљежја.

О витештву српских бораца Романије свједочи и податак да је Прва романијска пјешадијска бригада одликована Медаљом Петра Мркоњића, а Друга романијска моторизована бригада Одредном Немањића.

Обраћајући након служења парастоса, протојереј-ставрофор Илија Чупић рекао је да нема веће жртве од оне када човјек положи највредније за оно што највише воли.

„Захваљујући тој жртви коју су дали српски борци у одбрани слободе и живота, ми данас овдје уживамо. Треба да будемо увијек заједно као два крила на орлу, и духовно и световно, и да се заједно, као црква и народ, узвисимо“, поручио је Чупић.

Предсједник Борачке организације општине Соколац Љуборми Ерић подсјетио је да је прије 32 године проглашена мобилизација, када се српски народ максимално одазвао на позив свог руководства.

Он је рекао да се тада 92 одсто људи са Сокоца одазвало позиву у борби за слободу и да су формирали двије романијске бригаде из чијих редова је на бранику отаџбине животе положило 565 бораца.

Предсједник Предсједништва Борачке организације општине Соколац Жељко Поповић нагласио је да су борци ове двије романијске бригаде увијек били тамо гдје је било најтеже, у свим крајевима Српске.

Он је истакао да је у одбрани Сарајевско-романијске регије погинуло укупно 4.210 српских бораца чија су имена уклесана на унутрашње зидове манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији.

Бивши ратни командант Друге романијске моторизоване бригаде од 1994. године Мирко Тривић рекао је да посебну радост представљају послијератни сусрети ратних другова, који су једни другима помагали и спасавали животе.

Тривић, који је и пензионисани пуковник, испричао је да се сјећа дана када је на једном од ратишта рањен и када му је први у помоћ пристигао тадашњи мајор Љубомир Ерић.

Обиљежавању су присуствовали и начелник општине Соколац Милован Бјелица, координатор борачких организација Сарајевско-романијске регије Горан Шеховац, представници борачких организација романијске регије, политичког и друштвеног живота општине Соколац, организација проистеклих из минулог рата и демобилисани борци.

Обиљежавање Дана Романијских бригада настављено је посјетом Спомен-соби у којој се налазе 630 фотографија погинулих бораца, а потом дружењем у Парохијском дому на Сокоцу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име