1543 – Умро је пољски астроном Никола Коперник, творац хелиоцентричног система и оснивач модерне астрономије, аутор дела „Кружење небеских тела“. Својим научним делом, које представља једну од највећих прекретница у историји науке, створио је основ за велика открића Јоханеса Кеплера и Исака Њутна.

1544 – Рођен је енглески лекар и физичар Вилијам Гилберт, истраживач магнетизма и електрицитета. Доказао је да је Земља велики лоптасти магнет и да се игла на компасу не управља према небу, како се до тада веровало, него према магнетним половима планете.

1686 – Рођен је немачки физичар Габријел Данијел Фаренхајт, који је 1726. израдио први термометар са живом и направио скалу за мерење температуре од 180 степени, названу његовим именом.

1743 – Рођен је француски лекар и новинар Жан Пол Мара, један од главних вођа Француске револуције, предводник монтањара и један од организатора устанка у мају 1793. којим је била збачена владавина жирондинаца. У јулу исте године убила га је Шарлот Кордеј, која је четири дана касније гиљотинирана.

1819 – Рођена је британска принцеза Александрина Викторија, краљица Викторија I од 1837. до 1901. Током њене дуге владавине Британија је доживела привредни и културни успон и постала је колонијална сила.

1822 – Трупе под командом Антонија Хосеа де Сукреа су потукле Шпанце у бици код Пићинће, а Еквадор је постигао независност од Шпаније.

1844 – Проналазач телеграфа Семјуел Морзе послао је прву телеграфску поруку на удаљеност од 65 километара (из Вашингтона у Балтимор) која је гласила: „Шта је то Бог урадио?“

1883 – Отворен је Бруклински мост који је повезао Менхетн са Бруклином у Њујорку.

1899 – Рођен је српски архитекта Бранислав Којић, професор Београдског универзитета, члан Српске академије наука и уметности, пројектант Уметничког павиљона на Калемегдану.

1926 – Отворена је Универзитетска библиотека у Београду. Прва зграда у Србији направљена наменски за библиотеку, изграђена је уз помоћ Карнегијеве задужбине. Назив Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ добила је 1946. 1941 – Немачки ратни брод „Бизмарк“ потопио је у Другом светском рату британску крстарицу „Худ“. Од 1.422 морнара само тројица су преживела.

1941 – Рођен је амерички певач и композитор Роберт Цимерман (Зиммерман), познат као Боб Дилан (Дyлан), један од најпопуларнијих музичара 20. века.

1964 – У тучи на фудбалској утакмици у престоници Перуа, Лими, изазваној одлуком судије да поништи гол домаће екипе, погинуло је више од 300 људи.

1968 – Током студентских демонстрација у Француској председник Де Гол (Гаулле) предложио је референдум побуњени студенти запалили су Париску берзу.

1974 – Умро је популарни амерички џез пијаниста, композитор и шеф оркестра Едвард Кенеди Ђук Елингтон (Едwард Кеннедy Дуке Еллингтон). Светску славу стекао је после Другог светског рата наступајући са својим оркестром широм света.

1981 – Председник Еквадора Хаиме Ролдос Агилера (Јаиме, Агуилера) и још седам људи погинуло је када је у авиону експлодирала подметнута бомба.

1982 – У иранско-ирачком рату, иранске трупе повратиле су Корамшар који су Ирачани држали 20 месеци. 1992 – Кандидат конзервативаца Томас Клестл (Тхомас Клестил) изабран је за председника Аустрије на место Курта Валдхајма (Wалдхеим).

1992 – Косовски Албанци одржали су прве паралелне опште изборе. Власти у Србији су те изборе прогласиле нелегалним, али их нису ометале.

1993 – Еритреја је стекла независност од Етиопије после 30 година грађанског рата. 1993 – На Тибету су избиле жестоке демонстрације против кинеских власти.

1994 – У јурњави муслиманских ходочасника у Меки у Саудијској Арабији погинуло је 270 људи.

1995 – Умро је енглески државник и публициста Џејмс Харолд Вилсон (Јамес, Wилсон), вођа Лабуристичке странке, премијер Велике Британије (1964-1970, 1974-76).

2000 – Израел је, после 22 године повукао своје трупе из окупационе зоне од 15 километара у граничном подручју са Либаном. Мировне трупе УН ушле су у то подручје 28. јула.

2000 – Хрватска је постала 26. чланица програма НАТО „Партнерство за мир“.

2001 – Двадесет троје људи је погинуло и више од 300 повређено када се урушила свадбена сала у Јерусалиму. То је највећа цивилна трагедија у Израелу у протекле 53 године.

2002 – Председници Америке и Русије, Џорџ Буш (Георге W.Бусх) и Владимир Путин, потписали су уговор о смањењу нуклеарног оружја за две трећине у наредних десет година.

2004 – Ђаци из Крагујевца, гимназијалци, допутовали су у Сарајево (БиХ) у прву екскурзију после 14 година.

2010 – На локалним изборима у Црној Гори Демократска партија социјалиста је освојила већину у 12 од 14 општина у којима се гласало.

2012 – У украјинском парламенту дошло је до туче током расправе о закону којим се дозвољава званична употреба руског језика, између припадника прозападне опозиције и посланика партије украјинског председника Виктора Јануковича, која главну подршку има у делу земље у којем се говори руски.

2015 – На председничким изборима у Пољској већину гласова освојио је Анџеј Дуда, кандидат опозиционих конзервативца. Он је у другом кругу гласања победио дотадашњег председника из редова владајућих либерала Броњислава Коморовског.

2015 – Амерички математичар Џон Неш (86), познат по теорији игара и добитник Нобелове награде за економију 1994. године, погинуо је у саобраћајној несрећи.