1970 – После једнонедељних окршаја у Јордану, краљ Хусеин и палестински герилци потписали су споразум о примирју.

1509 – Енглески краљ Хенри VIII венчао се с првом од шест жена, Катарином Арагонском. Касније, због одбијања папе да поништи тај брак, краљ је раскинуо са Ватиканом и 1534. основао Англиканску цркву.

1572 – Рођен је енглески песник и драмски писац Бенџамин Бен Џонсон (Бењамин Јонсон), који је славу стекао алегоријским игроказима. Тај специфични вид театра, назван „дворска маска“, потиче из средњег века, а у првој половини 17. века доживео је процват на двору Стјуарта. У светску књижевност ушао је сатиричном комедијом „Валпоне или Лисац“ која се и данас изводи.

1727 – Умро је британски краљ Дзорџ И (Георге), први монарх Велике Британије из хановерске династије (1714-27). Током његове владавине учвршћена је власт министарског кабинета.

1776 – Рођен је енглески сликар Џон Констебл (Јохн Цонстабле), један од твораца модерног пејзажа у европском сликарству. Међу првима је изашао из атељеа и сликао непосредно у природи уносећи у сликарство до тада још непознату поезију атмосфере. Сматра се претечом Вилијема Тернера (Wиллиам Турнер) и француских импресиониста.

1859 – Умро је аустријски државник принц Клеменс Метерних (Меттерницх), најутицајнија личност у Европи током готово 40 година, колико је био шеф дипломатије (1809-21) и канцелар Аустрије (1821-48). Сматра се оличењем апсолутизма. Са руским царем Александром И основао је Свету алијансу, чији је основни циљ био гушење националних покрета у Европи.

1864 – Рођен је немачки композитор и диригент Рихард Штраус (Рицхард Страусс), директор Бечке опере. Представник је позног романтизма, мада дела из последњег стваралачког периода кореспондирају са уметничким правцима 20. века експресионизмом и неокласицизмом („Тил Ојленшпигел“, „Салома“, „Каваљер с ружом“).

1880 – Рођена је америчка пацифисткиња Џенет Ренкин (Јеанетте Ранкин), прва жена која је постала члан Конгреса САД. Као убеђени антимилитариста, у америчком парламенту једина је гласала против објаве рата Јапану после бомбардовања Перл Харбура 1941.

1891 – Велика Британија и Португалија су потписале конвенцију о подели интересних сфера северно и јужно од реке Замбези у Африци, којом је Њасаленд (садашњи Малави) постао британски протекторат.

1895 – Рођен је руски државник Михаил Александрович Булгањин, учесник Октобарске револуције, министар оружаних снага СССР (1947-49), председник Министарског већа од фебруара 1955. до марта 1958. када га је на том положају заменио Никита Сергејевич Хрушчов. Као противник дестаљинизације смењен је са свих положаја.

1910 – Рођен је француски океанограф Жак Ив Кусто (Јацqуес-Yвес Цоустеау), проналазач ронилачког апарата „водена плућа“ (аqуалунг) и камере за подводно снимање. Добитник је три Оскара и Златне палме у Кану 1956. за филм „Свет тишине“, који је снимио са Лујом Малом (Лоуис Малле).

1918 – Италијански борбени чамци су у Првом светском рату у Јадранском мору, око 70 километара северозападно од Задра, потопили велики аустроугарски бојни брод „Сент Иштван“.

1936 – У Москви је ухапшено, осуђено на тајном суђењу и потом погубљено осам високих совјетских војних руководилаца, укључујући маршала Михаила Тухачевског. То је био почетак масовне чистке у војном врху тадашњег СССР-а.

1942 – У Вашингтону је потписан споразум СССР и САД о узајамној помоћи у Другом светском рату.

1949 – Погубљен је Кочи Џоџе (Коци Xоxе), албански револуционар, један од оснивача Комунистичке партије Албаније и министар унутрашњих послова од 1946. Џоџе је на монтираном, стаљинистичком процесу оптужен да је југословенски шпијун.

1955 – На аутомобилској трци „24 сата Ле Мана“ погинуло је 80 и повређено више од 100 људи после судара три аутомобила који су улетели у гледалиште.

1963 – Вијетнамски будистички калуђер Кванг Дук спалио се у Сајгону (Хо Ши Мин), у знак протеста против третмана којем је влада Јужног Вијетнама подвргла будисте.

1970 – Умро је руски државник Александар Фјодорович Керенски, члан, а потом председник Привремене владе после Фебруарске револуције 1917. у Русији. Збачен је с власти у Октобарској револуцији 1917. Емигрирао је 1918. у Француску, а од 1940. живео је у САД.

1970 – Последњи амерички војник напустио је ваздухопловну базу „Вилус“ у Либији, на захтев пуковника Моамера ел Гадафија (Муаммар, Гаддафи), који је 1. септембра 1969. оборио краља Идриза И.

1979 – Умро је амерички филмски глумац Џон Вејн, звезда вестерн филмова („Поштанска кочија“, „Аламо“, „Рио Браво“).

1981 – У земљотресу у југоисточној иранској провинцији Керман погинуло је најмање 1.500 људи.

1984 – Умро је италијански политичар Енрико Берлингуер, генерални секретар Комунистичке партије Италије (1972-84). Протагонист „еврокомунизма“ и стратегије „историјског компромиса“, био је 12 година на челу највеће комунистичке партије у западној Европи. Ослободио је КП Италије од совјетског утицаја, али и поред велике популарности није успео да доведе комунисте на власт у Италији.

1990 – Умро је историчар Васа Чубриловић, учесник атентата на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда 1914. у Сарајеву, професор Београдског универзитета, члан Српске академије наука и уметности. После Другог светског рата био је директор Балканолошког института и министар у влади Југославије. Аутор је око 70 историјских књига и студија.

1999 – Почетак размештања мировних снага на Косову довео је до велике напетости када је руски батаљон неочекивано прешао из БиХ на територију СРЈ током преподнева и увече приспео на Косово као прва јединица из састава међународних снага. Руси су потом запосели аеродром Слатина код Приштине.

2000 – Полиција УН на Косову саопштила је да је током годину дана, колико су међународне снаге стациониране на Косову, убијено више од 500 људи, међу којима највише Срба.

2001 – СР Југославија је постала чланица Банке за међународна поравнања у Базелу. На скупштини банке извршена је и подела акција, злата и девизних средстава бивше СФРЈ које су у тој банци биле похрањене.

2001 – У америчком федералном затвору у Индијани погубљен је Тимоти Маквеј. На смртну казну је осуђен због бомбашког напада на федералну зграду у Оклахома ситију у априлу 1995, када је погинуло 168 људи.

2001 – Новинар Милан Пантић убијен је у улазу своје зграде у Јагодини, са више удараца тупим предметом у главу. Пантић је као дописник Вечерњих новости објавио више текстова о привредном криминалу у поморавском округу. Починиоци овог убиства нису познати.

2003 – У експлозији бомбе коју је активирао бомбаш-самоубица, на отвореној пијаци у централној јерусалимској улици Џафа, погинуло је 17, а повређено 100 особа. Одговорност за тај напад преузео је терористички покрет Хамас.

2004 – Специјална комисија владе Републике Српске признала је да је у Сребреници учињен злочин над хиљадама Муслимана 1995. године.

2005 – Умро је бивши португалски премијер генерал Васко Гонсалвес (Васцо Гонцалвес) који је био на челу четири привремене владе после револуције 1974. коју је извела левица.

2008 – Умро је бивши вијетнамски премијер Во Ван Киет, велики реформатор земље током деведесетих година.

2010 – Почело 19. по реду Светско првенство у фудбалу, по први пут на афричком континенту, у Јужноафричкој Републици.

2013 – Грчка влада одлучила да у оквиру мера штедње привремено угаси државну телевизију и радио.

2017 – На ванредним парламентарним изборима на Косову највише гласова освојила је коалиција Демократске партије Косова, Алијансе за будућност Косова, Иницијативе за Косово и десет мањих партија. Кандидат ове коалиције Рамуш Харадинај постао је премијер.