Градови побратими

Свјесна неопходности сарадње и размјене искустава са јединицама локалне самоуправе у иностранству, повезивања у областима културе, економије, спорта и превазилажења граничних препрека у процесима европских и свјетских интеграција, Општина Соколац је посвећена развоју пријатељских веза са општинама и градовима у иностранству.

Од 1994. године општина Соколац је потписала уговоре о братимљењу са Ормилијом (Грчка, 1994), Ариљем (Србија, 2010), Хохенбургом (Њемачка 2010), Пећ-Гораждевац (Србија 2013) и Обреновац (Србија 2013). Такође, Општина Соколац, у оквиру прекограничне сарадње, развија интензивне економске и културне односе са сусједним градовима и општинама у земљама окружења.

ОРМИЛИЈА (ГРЧКА)

Ормилија је симпатични градић на сјеверу Грчке. У њему преовлађују старе и нове куће. Град представља најстарије насеље на Халкидикију. У античко доба звао се Сермилиа, а у средњем вијеку Ермилиа. Сама област је насељена од праисторијског доба. Античка Сермили се налазила на мјесту које се данас назива Платиа Тумба. Такође, у овој се области налазио и антички Калиполис (данас археолошки простор). Последњих је година, на овом подручју пронађен новчић који датира из 500 пре н.е. Област је била парохија манастира Дохијара и из тог је доба очувана воденица која данас представља туристичку атракцију. Црква Агиос Георгиоса (Св.Ђорђа) датира из 1815.године. За вријеме периода турске владавине, Ормилиа је била мјесто у којем се 1854. искрцао оружани корпус састављен од македонских прогнаника, који је Отон образовао како би изазвао генерални устанак. Међутим, овај је устанак угушен од Турака. Такође, на истом су се месту искрцале и вође критског устанка (1866.-1869.), Леонидас Вулгарис и Капетан Георгакис Мадемохорианос, али је и овај устанак био неуспјешан и угушен од Турака скоро и прије него што је и почео. У згради општине некада је радила основна школа. Зграда је подигнута 1909.године са царским монограмом Султана Абдул Хамита који датира из 1907.године. Манастир Ормилија је подигнут на мјесту старог ватопедског метоха, у коме је живео само један монах, а сада живе више од стотину образованих монахиња, које се баве иконографијом, издавачком делатношћу, шивењем свештених одежди и другим рукоделанијем.

ХОХЕНБУРГ (ЊЕМАЧКА) – www.hohenburg.de

Хохенбург је град на сјеверо-истоку Њемачке у регији Oberpfalz у Лаутераху. Састоји се из 23 округа између осталих Adertshausen, Allersburg, Egelsheim, Hohenburg, Mendorferbuch, Ransbach, Thonhausen, Taubenbacher Forst. Градоначелник Хохенбурга од 2009.године је Gerhard Schärl.

АРИЉЕ (РЕПУБЛИКА СРБИЈА) – www.arilje.org.rs

Ариље се налази у западном дијелу Републике Србије, у саставу Златиборског округа. Смештена је између сливова река Моравице, Великог и Малог Рзава, на укупној површини од 349 км2. Ово је брдско-планинско подручје, са надморским висинама од 330 до 1382. метра. Ариље, као административни центар општине, налази се на надморској висини од 342 м, на самом ушћу Рзава у Моравицу. Општина Ариље има добре везе са већим привредним, културним и административним центрима у Србији, нарочито са Ужицем, Чачком и Београдом. Удаљена је од Београда 195 км, Ужица 38 км, Чачка 47 км. Ариље је у свету препознатљиво по производњи ситнојагодастог воћа, нарочито малине, па се често назива и светском престоницом малине. Гајењем малине се у овој општини бави готово цјелокупно становништво. Преко 5.000 малих фабрика под ведрим небом произведу годишње око 20 милиона килограма малине и доносе општини значајна девизна средства. Овде је највећа концентрација засада на свету, највећа хладњача за замрзавање воћа у Европи („Земљорадничка задруга Ариље“), овде је постигнут појединачни рекорд у производњи малине (44.763 кг по хектару), овде пракса ствара теорију… Малина је препородила ариљски крај, зато су јој Ариљци подигли споменик. Општина има компаративне предности за производњу и другог воћа, пре свега шљиве и јабуке.

ПЕЋ – ГОРАЖДЕВАЦ (РЕПУБЛИКА СРБИЈА, КОСОВО И МЕТОХИЈА)

Гораждевац је село које се налази код Пећи. Гораждевац је највеће српско село у Метохији, који према изјавама тамошњих мештана има око 1000 становника српске националности. У насељу се налази и седиште СО Пећ и Пећког Округа измештено после грађанског рата у покрајни 1999. године. До 1999. године постојала је и текстилна фабрика као пројекат фабрике у Пећи „ КОПЕКС“, али је од 2000. до 2008. године служила као база мировној мисији НАТО-а на Космету КФОР-у. Али од 2008. остала је пуста када су се војници КФОР-а преместили у највећу базу у Пећком округу у Белом Пољу. У селу сада се налази Дом Здравља у коме се налази медицинско особље: доктор опште праксе, зубар, лаборант и неколико медицинских сестара. Налази се и Дом културе, ОШ „Јанко Јовићевић“, Гимназија „Свети Сава“ (измештена из Пећи), Економско-трговинска школа „Милева Вуковић“ (измештена из Пећи), Електро-техничка школа и Машинска Школа (такође измештене из Пећи), Пошта (под управом привремених власти Косова), Полицијска Станица (у којој се налазе полицајци КПС).

Гораждевац се први пут помиње у повељи краља Стефана Првовенчаног издатој око 1220. године манастиру Жичи. По турском попису из 1485. године забележено је да у селу има 28 српских кућа, међу којима и дом српског попа. Село је више пута било нападано од стране Албанаца, али увек безуспешно. Све до 13. августа 2003. године када су убили двоје, а ранили четворо деце док су се купала на инпровизованој плажи реке Бистрици. Све о дана днашњег кривци нису пронађени. У селу постоје неколико извора пијаће воде, споменик страдалима у рату на Косову, и деци којој је пресечена младост на Бистрици.

У селу се налази најстарија црква брвнара у Србији, подигнута у 16. веку. Посвећена је Св. Јеремији. На иконостасу су сачуване двери из 16. века, а у цркви неколико икона, књига и свештених сасуда. Године 1926. у близини старе цркве је саграђена нова црква, посвећена Покрову Св. Богородице.

Покрај села протиче Пећка Бистрица, речица Бирка, и такозвани „јаз“ у коме се сваког 14. маја окупа већи део села због обичаја и дуговеконе традиције, како би им заштитник села св. пророк Јеремија подарио плодну и здраву годину. Истог дана литије круже селом певајући песме о постојбини свог народа.

У Гораждевцу од 2000. године. функционише једини српски медиј у Метохији који представља центар окупљања младих и информише српско становништво. Захваљујући КОСМА мрежи и осталих медијских партнера радио Гораждевац пласира информације из овог краја и у остале делове Србије и региона.

ОБРЕНОВАЦ (РЕПУБЛИКА СРБИЈА) – www.obrenovac.rs

Обреновац je сjедиште једне од 17 београдских општина, налази се на ушћу реке Колубаре у Саву, 28 километара југозападно од главног града Републике Србије, Београда.

Обреновачка општина захвата површину од 411 км2 и по пространству је, после Палилуле, највећа београдска општина. На истоку и југу широких долина Колубаре и Тамнаве улази у Шумадију; на западу додирује огранке Поцерине, а на северу јој је граница река Сава.

Поред града Обреновца и четири градске месне заједнице, у саставу општине је и 25 сеоских насеља: Баљевац, Барич, Бело Поље, Велико Поље, Вукићевица, Грабовац, Дражевац, Дрен, Забрежје, Звечка, Јасенак, Кртинска, Конатице, Љубинић, Мала Моштаница, Мислођин, Орашац, Пироман, Пољане, Ратари, Скела, Стублине, Трстеница, Уровци и Ушће. Градско подручје простире се на 42, а насеља у општини појединачно у просеку на по 14,2 км2.

Према подацима Републичког завода за статистику Србије из 2006. године у општини Обреновац живи 71.388 становника.

ПРИЈАТЕЉСКИ ОДНОСИ

НИКШИЋ (ЦРНА ГОРА) – www.niksic.me

Никшић је град и општина у Црној Гори. Град броји око 80 000 становника. Никшић је највиша општина у Црној Гори, а други град по броју становника, послије Подгорице. Никшић је привредни и индустријски центар Црне Горе.

Никшић је створен у четвртом вијеку од стране Гота. Прво име Никшића је било Андерва, па Анагастум, а касније се звао Оногошт.