Туризам

Општина Соколац се налази на 800 – 1.300 м надморске висине, има 40-50 км уређених планинских стаза и има одличне услове и велике потенцијале за развој сеоског, етно, планинарског, спортског и вјерског туризма.

Реализацијом планираних активности из ове области може се заокружити једна квалитетна етно-културно-историјска туристичка понуда романијске регије која је велики туристички потенцијал Града Источног Сарајева и Републике Српске.

На подручју општине Соколац постоје природне, историјске и културне претпоставке за развој туристичке дјелатности. Гласинац је регија са изузетним могућностима за понуду одмора на селу и бављењем сеоским туризмом. Повољан стратешки и географски положај, природна богатства, спортски терени, очувана природа, ваздушна бања са чистим планинским ваздухом испрепретеним са мирисом сијена, цвјетова, борова и пашњака, жубором бистрих ријека, извора и потока, дивље питомине флоре и фауне, богатих пећина и вртача, пространих ловишта и бројних рибњака, чини предјеле Сокоца идеалним мјестом за одмор како домаћих тако и туриста из иностранства. Кад се овоме дода близина многобројних културно-историјских знаменитости, вјерских објеката, археолошка налазишта, очуваност животне средине, здрава хранакао и могућност једнодневних излета до планина Јахорине и Романије, вишеградске Ћуприје и Каменграда (Андрић града), вожње ћиром Шарганском осмицом, обиласком Дрвенграда, Националног Парка Перућице, Борика, Башчаршије или сплаварењем Дрином и Таром, отварају се разне могућности за садржајну туристичку понуду широком спектру потенцијалних гостију.

Богато културно-историјско насљеђе овог подручја употпуњује његову туристичку карту на којој се посебно истиче: Новакова пећина на Романији, новотрасирана планинарска стаза са Равне Романије до Новакове пећине, пећина Орловача, стећци на Црквинама, остаци халташких налазишта широм Гласинца, манастири у Кнежини, Сокоцу и Равној Романији и спомен-костурница у Сокоцу. Природну знаменитост представљају највећа регистрована стабла на подручју општине Соколац, изворишта здраве воде, шумско богатство, ловишта и риболовишта, љековито биље и чист ваздух.

На подручју општине постоји више пећина од којих ћемо поменути најзначајније:

 • Гирска пећина по својим димензијама и карактеристикама спада у петнаест најзначајнијих спелеолошких објеката Републике Српске, научно вреднованих. По квалитету и богатству пећинског накита Гирска пећина је једна од вриједнијих и љепших у Републици Српској.
 • Пећина под Липом, споменик природе који је на основу Инвентара геонасљеђа Републике Српске, објекат геонасљеђа балканског значаја и биће номинован за верификацију код Европске асоцијације за конзервацију геолошког насљеђа – ProGEO. Као један од карактеристичних крашких облика, био је некадашње станиште људи и археолошки локалитет са материјалним артефактима, овај објекат представља археолошко геонасљеђе.
 • Пећина Старине Новака је можда и најпознатија, због митова везаним за њу. Код засеока Берковићи налазе се пећине Леденица и Лучица, пећина Маћи у Кусачама, треба истаћи и Грујића пећину и Ледењачу.

Стручњаци процјењују да је на подручју Гласинца више од десет хиљада старих гробова, стећака, од којих многи имају и своје камене биљеге. Некрополе са стећцима у Лубурић пољу номиноване су за упис на Листу свјетске баштине УНЕСЦО-а и уживају статус националних споменика Босне и Херцеговине.

На територији општине налазе се објекти угоститељског типа етно-галерија „Огњиште“ у Бјелосављевићима и етно комплекс „Кум“ у Казанима, урађени по високим стандардима угоститељске понуде у општини и представљају релевантне показатеље постојања ресурса спремних да задовоље потребе развоја транзитног туризма овог поднебља. У својој понуди садрже домаћа традиционална јела: јагњеће печење са ражња, телетину испод сача,  пуру (качамак) са киселим млијеком, кајмаком, сиром, цицвару, домаћу питу, те остала јела по наруџби. У својој понуди такође садрже и више врста домаћих ракија и вина.

Етно ресторан „Огњиште“ налази се у гласиначком пољу на магистралном путу према Рогатици. У ресторану се нуде  само домаћи производи који су произведени на старински начин. А ту су и остали домаћи производи, који успијевају на нашем подручју. Дакле оно што је на нашем простору доступно у природи и чиме се овај крај одликује.

Контакт телефон: /057 444 887 и 065 513 766/

Етно ресторан „Кум“ налази се на релацији Соколац – Хан Пијесак на самом излазу из Сокоца.

Контакт телефон: /065 758 478/

Туристичка организација општине Соколац је основана у циљу промоције и унапређења туризма јединице локалне самоуправе. ЈУ Туристичка организација „Соколац“ обавља  следеће послове: израда програма и планова промоције туризма у складу са стратегијом промоције туризма и програмских активности Туристичке организације, рад на унапређивању и промоцији изворних вриједности општине Соколац као што су традиција, обичаји и етнолошко благо, промоција и организација културних, умјетничких, спортских и других скупова и манифестација које доприносе развоју туристичке понуде општине, подстицање и организација  активности усмјерених на заштиту и одржавање културно – историјских споменика и других материјалних добара од интереса за туризам и њихово укључивање у туристичку понуду, сарадња са удружењима и невладиним организацијама из области туризма, као и сарадња са другим Туристичким организацијама у Републици Српској.

Туристима, као потенцијалним корисницима услуга су доступне све потребне информације о географском и туристичком положају, клими, језику, тренутној температури,  о томе како путовати, гдје одсјести, гдје јести, шта видјети, шта радити и друге корисне информације које се налазе на сајту Туристичке организације: www.sokolacturizam.net . Такође, информације могу добити и путем званичног е-mail-а: tosokolac@gmail.com, facebook странице Туристичке организације , као и телефонским путем сваким радним даном од 07:00 до 15:00.

Контакт телефон: /057 444 822/

ПРЕНОЋИШТА

Пансион „Френч“

Адреса: Грује Новаковића бб
Контакт телефон: /057 448 066 и 065 374 540/

Пансион „Мирни кутак“

Адреса: Цара Лазара 29
Контакт телефон: /057 448 081 и 066 005 732/

Пансион „Комленовић“

Адреса: Грује Новаковића бб
Контакт телефон: /057 447 104 и 065 663 521/

ВЈЕРСКИ ТУРИЗАМ

ВЈЕРСКИ ОБЈЕКТИ

Црква Св. Пророка Илије саграђена је 1881. године, а под заштитом је Завода културних добара Републике Српске. Од 1993. године носи назив Романијска Лазарица, одлуком Скупштине Републике Српске.

На Равној Романији налази се храм Св. Великомученика Георгија, освећен 2002. године, а 2005. године црква је проглашена манастиром и носи назив Соколица.Зидови манастирског храма су обложени спомен-плочама на којима су исписана имена 4.000 погинулих српских бораца, највећим дијелом припадника Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске. Поред имена бораца Војске Републике Српске, на спомен-плочама се налазе и имена солунских добровољаца, као и имена српских хајдука са подручја Сарајевско-романијске регије Републике Српске. Између осталих, уклесано је и име Старине Новака.

Изградња Спомен – цркве свете Петке у Војничком гробљу у Сокоцу, на коме је сахрањено близу 1.000 српских бораца погинулих у одбрамбено – отаџбинском рату на ратиштима у околини Сарајева, почела је 2006. године на иницијативу Срба из Канаде. Знатан дио средстава за изградњу ове цркве обезбједили су наши исељеници из Канаде. Градња цркве завршена је у мају 2010.године.

Поред поменутих, на територији општине, налазе се и сљедеће сркве и манастири: Манастир свете тројице у Озерковићима, Црква светог великомученика Георгија у Соколовићима, Црква светог Василија острошког у Каљини, Црква светих равноапостола цара Константина и царице Јелене у Кнежини (Садашњи храм је саграђен 1962. године на темељима дрвене цркве која је уништена за вријеме II Свјетског рата. Пријашња пострадала црква је саграђена 1926. године. Црква је 1989. године, у присуству 100.000 вјерника канонизована и проглашена у манастир Кнежина. У околини манастира налазе се бројни неистражени стећци, термоминерални извор Топлик, неистражена пећина из које извире ријека Биоштица.

ЏАМИЈЕ

Вјерски објекти муслиманске вјерске заједнице у општини Соколац су: Џамија Хилмија у Каљини, Џамија у Новосеоцима, Џамија у Кошутици, Џамија Селимија у Кнежини, Џамија у Крушевцима, Џамија у Шашевцима, Џамија у Шахбеговићима.

У соколачком насељу Новосеоци 25. августа 2005. године отворена је обновљена џамија, срушена током минулог рата у БиХ. Џамија је изграђена на истим темељима гдје је и раније била.

Џамија Селимија спада у ред значајних поткуполних џамија османске архитектуре у БиХ. Објекат је 1951. године проглашен спомеником под заштитом државе. Комисија за очување националних споменика донијела је одлуку 4. маја 2004. године да се мјесто и остаци историјске грађевине Селимије у Кнежини прогласе националним спомеником у БиХ. Објекат је реконструисан на изворној локацији, у изворном облику, изворним методама грађења.

СПОМЕН ОБИЉЕЖЈА

Војничко спомен обиљежје “Мали Зејтинлик” грађено је 1996. – 2006. године по узору на Солунско гробље српским добровољцима Зејтинлик. Мали Зејтинлик је вјечна кућа 955 српских борца који су страдали у посљедњем одбрамбено – отаџбинском рату. Крстови у Малом Зејтинлику у беспрекорном строју, баш као некад и јунаци на бранику отаџбине, Соколац, сарајевско-романијску регију и цијелу Републику Српску чине светилиштем гдје је громогласна тишина надвладала сваку ријеч. У оквиру овог комплекса изграђена је црква Св. Петке.

Поред Малог зејтинлика на територији општине Соколац налази се велики број спомен обиљежја, као што су: Спомен костурница бораца Романије – Парк бранилаца Романије Соколац, Споменик српских бораца, Споменик солунских бораца, Спомен-соба, Спомен – костурница у Подроманији, Спомен чесма, мјесно обиљежје погинулим борцима ВРС и НОРС-а Ћаварине, Спомен – чесма у порти цркве Св. Георгија у Соколовићима, Војничко гробље у Копљевићима код Кнежине, Спомен обиљежје борцима из отаџбинског рата 1992 – 1995 у Барама, Споменик Олги Дедијер.

ЦРКВИНЕ, ГЛАСИНАЧКО ПОЉЕ, БЈЕЛОСАВЉЕВИЋИ

Гласинац је познат у научним круговима већ од краја 19. вијека када су у аустроугарском периоду почела да се врше археолошка ископавања. Научници су увијек били заинтересовани за подручје Гласинца, јер на скоро сваком брду постоје неке културне знаменитости од праисторије до средњег и познијег периода.

На локалитету Црквине, једном од најзначајнијих средњовјековних налазишта на Гласинцу код Сокоца, археолози су пронашли темеље средњовјековне цркве која је била фрескописана, а грађена је од седре, камена и покривана шиндром. Занимљиво је да је црква била грађена од седре и камена, с обзиром да су цркве на овом подручју биле грађене углавном од дрвета, па њихова архитектура није очувана и такве споменике је тешко лоцирати. Локалитет је познат још од краја 19. вијека, када се спомињу остаци ове цркве око које се простире једна од највећих некропола под стећцима на подручју источне БиХ.

Ово је једина црква која се спомиње у дубровачким архивским списима, јер је на неких 100 до 200 метара од ње био средњовијековини каравански пут из Дубровника за Сребреницу и даље на исток. Спомињање ове цркве у дубровачким архивима чини је још важнијом, јер је то једина црква у средњовијековној земљи Павловића која се спомиње у писаним изворима.

СПОРТСКИ ТУРИЗАМ

Општина има одличне услове за припреме спортиста за такмичења. На територији општине постоје сљедећи спортски објекти:

 • градски стадион „Бара“ са атлетском тартан стазом
 • помоћни фудбалски терен, клупска зграда (клубана) са канцеларијским простором, свлачионицама, купатилима, рестораном и котловницом са инвентаром и опремом, као и опремом за одржавање и наводњавање стадиона
 • спортска дворана Соколац, укупне површине 3.400 м2 и обухвата велику салу, малу салу за борилачке спортове, теретану, простор стрељане, котловницу, канцеларијске просторије, свлачионице са туш кабинама, трибине, са свим припадајућим реквизитима и опремом, те канцеларијским намјештајем и другим припадајућим инвентаром
 • отворени асфалтни терени (по два терена у граду) за кошарку, одбојку и мали фудбал.

Спортска дворана са цца 1.000 мјеста за спортска такмичења и тартан стаза са подлогом за атлетичаре која је изграђена 2004. године, чија је укупна површина 4.590 м² и обухвата 6 стаза од 400 м и 8 стаза од 100 м, а маркирана је по IAAF прописима. У склопу исте су бацалишта за копље и куглу, скакалишта за  атлетске дисциплине, скок увис,  скок удаљ и троскок, јама за дисциплину стиплчез. Бацалиште за диск и кладиво уређено је такође по атлетиским правилима и пропозицијама. Тартан стаза се налази на спортском терену помоћног стадиона „Бара“.

Соколац је, поред Бања Луке, друга општина из РС која посједује репрезентативан спортски објекат који је на располагању за бројна атлетска такмичења на нивоу РС, БиХ, па и шире, затим за школска спортска такмичења Мале олимпијске игре. Министарство породице, омладине и спорта РС већ 5 година финансира припремни атлетски камп у трајању од 7 дана за најперспективније атлетичаре из РС. Бројни су спортисти, првенствено атлетичари који користе одличне спортске услове у Сокоцу за припреме за званична такмичења. Захваљујући атлетској тартан стази Соколац је препознатљив, атлетичари су понијели славу града широм региона, Балкана па и Европе.

Пословна могућност: Даљи развој спортског туризма. Направљен је пројекат за спортско рекреативни центар Соколац. Постоји потенцијални инвеститор из Емирата који је посјетио локацију, контакт ће се наставити.

ЕТНО ТУРИЗАМ

Општина ради на географској заштити и брендирању меда и кајмака – брендирање при крају; сљедећа фаза је брендирање романијске јагњетине и кромпира. Предности су клима, квалитетна трава, испаша, мање се користе концентрати. Ове активности се спроводе у склопу туристичке понуде и жели се урадити јединствен туристички производ.

Такође, постоји добро организовано планинарско, извиђачко удружење, постоји 50-60 км планинарских стаза, а у току је уређење планинарског дома на Романији, што све представља одличну базу за развој туризма.

Пројекат изградње планинарског дома Црвене стијене на Романији, покренут је у организацији Планинарског друштва „Гласинац“ у сврху развоја туризма. Дом се гради на темељима бивше путарнице, уз стари магистрални пут Равна Романија – Мокро и од врха Црвених стијена удаљен је свега 800 м. Објекат је пројектован димензија 15,25 м x 15,25 м, висине приземље и спрат. Укупна нето површина објекта 315,44 м². Обликовање и примјењени материјали су у складу са окружењем и природним амбијентом. Посједовао би 4 смјештајне јединице укупног капацитета за 12 особа. Датум завршетка објекта и стављања у функцију зависи од финансијских средстава тј. заинтересованости потенцијалног инвеститора.

Планинарско друштво „Гласинац“ Соколац, основано је 2009. године. За ово кратко вријеме били су изузетно активни, прије свега у маркирању планинских стаза, афирмацији овог спорта, а иза себе већ имају један завршен објекат, колибу 6×4, такодје на Романији. Кад је ријеч о радним активностима планира се: послови везани за изградњу планинарског дома на Романији; маркирање нових стаза и обнављање већ постојећих маркација и израда и постављање путоказних табли; учешће у акцијама уређења и чишћења града и очувања околине.

Што се тиче организовања излета рекреативног типа и боравка у природи планирају се у три правца, а то су:

 1. излети на територији општине Соколац: Црвене стијене, Орлова стијена, Црна стијена, Гавранка, Мједеник, Редушњак, Крачипоље, Новакова пећина на Романији, Копито, Деветак, Гирска пећина, пећина под липом итд.
 2. излети ван територије општине као што су: Требевић, Јахорина, Зеленгора, Маглић, Волујак, Тара, Златибор, Цер, Мећавник, Андрићград и сл.
 3. походи и учешћа на високогорским експедицијама у иностранству и праћење свих републичких акција предвиђених календаром Планинарског савеза РС.

Контакт: / www.pd-glasinac.com, e-mail: pdglasinac@gmail.com , 065 890 589, 065 727 548/

ЛОВНИ ТУРИЗАМ

Општина Соколац има најбоље услове за развој ловног туризма. У саставу шумског газдинства Романија, послује радна јединица ловство, која управља са два ловишта: посебно ловиште „Романија“ површине 12 799 ха, и привредно ловиште „Соколац“ површине 17 509 ха. Оба ова ловишта припадају планинском типу ловишта, а заступљене су бројне врсте дивљачи: медвјед, вук, зец, лисица, срнећа дивљач, дивља свиња. У ловиштима су изграђени ловно-технички и ловно-узгојни објекти: ловачке куће, хранилишта, високе отворене чеке, високе  затворене чеке са пећима, писоарима, креветима и фотељама.

У понуди је најатрактивнији лов на вука и медвједа са високих затворених чека, те лов на дивље свиње и срндаће са високих отворених чека, лов са псима гоничима на ситну и крупну незаштићену дивљач, могућност одстрела, фото лова и осматрања дивљачи и природних љепота. Смјештај гостију може бити у режији корисника ловишта или у властитој режији.

Контакт: / e-mail: bojan.cortan@romanijalov.com , 065 993 252/

РИБОЛОВ

Ријеке Каљина и Биоштица богате су поточном и калифорнијском пастрмком, липљаном и младицом.

Удружење спортских риболоваца „Биоштица“ задужено је за његовање и очување рибљег фонда.

Контакт телефон: /057 432 296/

ПРИРОДНЕ ЉЕПОТЕ

Прије но што се придружи нешто снажнијој ријеци Биоштици, вода Каљине направила је право мало чудо – Бук. У расцјепу стијена, снага водопада дубила је и проширивала природни базен, створивши тако необично купалиште. Овде се простире травната зараван, од вјетрова заклоњена шумовитим и стјеновитим литицама. Идеално је мјесте за излетнике, спорт и рекреацију.

На подручју општине Соколац преовлађује црногорична шума, која заузима велико пространство. Зелени декор четинарских шума дјелује смирујуће, а мирис смоле освјежава организам. Чист ваздух, без алергена, богат кисеоником и озоном, има смирујуће дејство и повољно утиче на опоравак од тешких болести, што ствара добре претпоставке за развој здравственог туризма, а постоје и изванредни услови за боравак спортиста и њихове кондиционе припреме.

Појаси ливада и пашњака станишта су бројних љековитих биљака. С обзиром да је у питању кречњачка подлога, ове биљке богате су калцијумом који побољшава чврстоћу костију: црни сљез, линцура, кантарион, хајдучка трава, мајчина душица, нана, и друге.

Гости који се одлуче да посјете Соколац могу изабрати да не раде ништа уживајући у миру природе, као што могу и да буду активни тражећи етно, спортске, културне, историјско-вјерске, гастрономске и авантуристичке садржаје. Дуге шетње кроз бајковите сеоске амбијенте незаборавни су доживљај како за младе, тако и за старије. Гости могу да се баве и јахањем, планинарењем, параглајдингом, брањем шумских плодова и љековитог биља, да играју фудбал, одбојку, кошарку, трче или скијају али и да се лијече од астме, несанице, стреса, и градске вреве будећи се уз кукурикање пијетлова и опуштено уживајући у домаћим специјалитетима квалитетне и здраве хране. Могу такође да се, заједно са њиховим домаћинима ангажују у спремању аутентичних јела својствених овом поднебљу, у радовима на пољу или фарми, мужом крава, цијепањем дрва, косидбом и скуљањем сијена, пчеларством, шишањем и чувањем оваца, да уче неки од старих, готово заборављених, заната. Обавезна понуда би свакако укључила и, традиционална посијела, печење ракије, прављење џема или ајвара, окретање јагњади и прасића на ражњу, припремање качамака, јагњетине испод сача (или у млијеку) уз богату народну трпезу, бесједе и здравице. Храна би се служила на традиционалан сеоски начин, искључиво у домаћој производњи и то само за домаћина и његове госте. Гости би вољели да гледају народне игре и обичаје, слушају гусле и ојкаче, уживају у предивним народним ношњама и нашим изворним обичајима, традицијом која је дубоко уткана у сам идентитет старог континента, Европе. Сокочани и те како имају шта да понуде туристима из градова, почев од своје традиционалне домаћинске гостољубљивости, па до горштачког ведрог духа и склоности народним хумотворинама и пошалицама које ће госта учинити да пожели да се поново врати у ове крајеве и његов гостољубљив народ.

ЗДРАВСТВЕНИ ТУРИЗАМ

Здравствени туризам је једна од развојних шанси за општину Соколац. Боравак у ваздушној бањи је како многи воле да кажу „препород за дух и тијело“. Наиме, уживање и одмор на мјестима која су окружена нетакнутом природом смирујуће љепоте, не само што повољно утиче на здравље, већ и лијечи готово све врсте болести респираторних органа, позитивно утиче на неуролошка обољења, алергије, анемију, имунитет, плућне болести , стање опште слабости и сл. У општини Соколац ваздух и вода су изразито чисти, а индустријски објекти по структури не утичу битно на животну средину, нити ремете природне погодности овог подручја. Основни љековити фактор је ваздух, односно скуп карактеристичних климатских фактора.

Оно што је неопходно урадити је побољшати услове, реновирати и повећати смјештајне капацитете, модернизовати и осавременити услуге у складу са европским и свјетским стандардима и захтјевима туриста у области здравственог туризма, те обогатити понуду додатним садржајима.

Дугорочне пословне могућности у сектору туризма:

 1. Етно село на Равној Романији
 2. Спортско-рекреативни центар
 3. Здравствени туризам