1405 – Током похода на Кину умро је татарски емир Тимур Ленк , освајач Персије, Индије, Месопотамије и већег дела Мале Азије.

1455 – Умро је италијански сликар фра Анђелико , доминикански калуђер, један од најзначајнијих представника ране ренесансе. Његови најважнији радови су фреске у манастиру Светог Марка у Фиренци и у Ватикану.

1478 – Брат енглеског краља Едуарда IV , Џорџ, војвода од Кларенса , осуђен због издаје, убијен је у Тауеру у Лондону тако што је удављен у бурету вина.

1546 – Умро је немачки верски реформатор Мартин Лутер, августински монах, оснивач протестантизма у Немачкој, најзначајнији вођа европске црквене реформације. Лутер је 1517. приковао на врата катедрале у Витенбергу 95 теза о реформи цркве и позвао на јавну расправу, због чега је екскомунициран из католичке цркве.

1564 – Умро је италијански вајар, сликар, архитекта и песник Микеланђело Буонароти, уз Леонарда и Рафаела највећи уметник високе ренесансе. Творац чувених фресака у Сикстинској капели и монументалних скулптура „Пјета“, „Давид“, „Мојсије“, сахрањен је уз највеће почасти у цркви Санта Кроће у Фиренци.

1861 – Први парламент уједињене Италије прогласио је сардинског краља Виторија Емануела II за краља Италије.

1865 – Флота Уније је у Америчком грађанском рату заузела град Чарлстон у Јужној Каролини, једно од најважнијих упоришта јужњачких снага.

1900 – Почела је битка код Пардеберга у којој су Бури претрпели први велики пораз у рату с Британцима. Крајем фебруара 4.000 бурских војника предало се британским трупама које су крајем маја ушли у Јоханесбург, а у јуну у Преторију.

1915 – Умро је српски политичар, дипломата, филолог и историчар Стојан Новаковић, члан Српске краљевске академије, један од оснивача Напредне странке 1880. Као министар просвете спровео је реформе у школству и покренуо оснивање Народне библиотеке, музеја и Државне штампарије. Написао је „Српску библиографију“ са пописом свих српских књига објављених 1741-1861 и 1868-76 и више запажених радова из средњовековне историје.

1932 – Рођен је чешки филмски режисер Милош Форман, назначајнији представник „новог таласа“ у чешкој кинематографији. Прославио се филмовима „Лет изнад кукавичјег гнезда“, снимљен по одласку у САД 1967, добитник пет Оскара, „Амадеус“, за који је такође добио Оскар, „Коса“, „Свлачење“, „Народ против Ларија Флинта“.

1952 – Грчка и Турска су постале чланице НАТО-а.

1956 – Умро је француски композитор Гистав Шарпантје, који је 1902. основао „Конзерваторијум Мими Пинсон“, намењен музичком образовању радника. Прославио се опером „Лујза“ (1900), којом је покушао створити натуралистички израз у опери. Познате су и његове соло песме на стихове Бодлера и Верлена.

1960 – Аргентина, Бразил, Мексико, Парагвај, Перу, Уругвај и Чиле постигли су договор о оснивању Латиноамеричког удружења слободне трговине.

1965 – Проглашена је независност афричке државе Гамбије у оквиру Британског комонвелта.

1967 – Умро је амерички атомски физичар Роберт Опенхајмер, професор Универзитета у Калифорнији, водећи стручњак у изради прве нуклеарне бомбе у лабораторији у Лос Аламосу. Од 1953, у време „макартизма“ био је под сумњом да одржава везе с комунистима и забрањен му је рад у атомским програмима. Рехабилитован је 1963, а Комисија за атомску енергију САД му је доделила Фермијеву награду.

1991 – У терористичком нападу Ирске републиканске армије (ИРА) на железничкој станици Викторија у Лондону, у експлозији подметнуте бомбе погинула је једна, а рањено најмање 40 особа.

1997 – Центар за мине УН објавио је да се на територији Босне и Херцеговине налази око милион нагазних мина, а према подацима Међународног комитета Црвеног крста од мина је у периоду 1992-97. страдало око 3.200 људи, од којих 686 деце.

2002 – Европска унија одобрила је упућивање полицијских снага земаља чланица Уније у Босну и Херцеговину, које ће заменити међународну полицију Уједињених нација (ИПФТ) која је деловала у БиХ на основу Дејтонског споразума из 1995.

2002 – Пред Међународним судом за ратне злочине у Хагу почео је доказни поступак против Слободана Милошевића по оптужници за злочине почињене на Косову. Током овог поступка, који је завршен 13. септембра, тужилаштво је извело 145 сведока.

2003 – У подметнутом пожару у подземној железници у јужнокорејском граду Тагеу, погинуло је преко 130 особа, а више од 150 је повређено.

2004 – У Ирану је у експлозији воза који је превозио мешавину нафте и хемијских супстанци погинуло најмање 200, а повређено више од 400 људи.

2006 – Филм „Грбавица“, сарајевске редитељке Јасмиле Жбанић, проглашен је најбољим на 56. међународном филмском фестивалу у Берлину.

2008 – Сједињене Америчке Државе прве су званично признале Косово као суверену независну државу. Истога дана независност Косова признале су и Француска, Велика Британија, Немачка и Италија.

2012 – Грађани Летоније на референдуму великом већином гласова одбацили предлог да руски буде други званични језик у тој бившој совјетској републици.

2013 – Социјалиста Рафаел Кореа поново је изабран ; за Председника Еквадора.

2014 – У сукобу насталом након што је украјинска полиција растерала воденим топовима демонстранте са централног трга Кијева 13 људи је изгубило живот.

2018 – У удесу путничког авиона који се срушио у јужном ; Ирану погунуло је свих 65 путника и чланова посаде.

Avatar
Портал Соколац-срце Романије је званични портал општине Соколац, једне од шест градских општина града Источно Сарајево, основан 13.новембра 2012.године.