Парламент Велике Британије суспендован је рано јутрос на пет недеља, до 14. октобра – само две недеље пре планираног датума за Бреxит, 31. октобра.

Посланици су одбацили предлог о одржавању превремених избора, за које се залагао премијер Борис Џонсон.

Џонсон се заложио за склапање споразума о разлазу са Европском унијом на пресудном самиту у октобру, пошто су посланици други пут гласали против његовог предлога за одржавање ванредних избора.

„Ова влада ће извршити притисак на преговоре о споразуму, мада се спремамо и да одемо без њега“, рекао је Џонсон у парламенту, преноси Ројтерс

Он је хтео да се одрже изборе средином октобра, пре самита Европске уније 17. октобра и пре рока када би Британија требало да напусти европски блок 31. октобра.

„Идем на тај кључни самит 17. октобра и без обзира на то на колико начина овај парламент намерава да ми веже руке, настојаћу да постигнем споразум у националном интересу. Ова влада више неће одлагати Бреxит“, истакао је Џонсон.

Одлуку о суспендовању парламента критиковао је председник Доњег дома британског Џон Беркоу.

Он је јуче најавио и да одлази најкасније до краја октобра после десет година на том месту.

Опозиција оптужује премијера да покушава да заустави парламентарце да размотре његов план за Бреxит.

Први пут након више од 70 година британска влада је, суочена са неслагањем опозиције, суспендовала Парламент.

Да би се расписали избори, парламенту је било потребно 434 гласова, односно две трећине од 650 представника у Доњем дому парламента, преноси Ројтерс.

Токо гласања, само 293 посланика је подржало предлог.