Кошаркашке репрезентације Србије и Аргентине играју први четвртфинални меч на Свјетском првенству у Кини данас у 13.00 часова. Побједник утакмице у Донгуану ће у полуфинале на дуел са Американцима или Французима, док поражени губи прилику да се бори за медаљу.

Послије отрежњења у виду пораза од Шпаније, екипу Александра Ђорђевића очекује у Донгуану четвртфинални дуел на Свјетском првенству у Кини, а противник је селекција Аргентине. Најважнији дуел на шампионату „орлови“ ће играти против, за сада, непоражене екипе, коју са клупе предводи Серхио Ернандез.

Србија је, послије четири убједљива тријумфа, поражена од Шпаније, у једном дуелу у којем „орлови“ нису личили на себе, што је вјероватно било озбиљно упозорење кошаркашима да опуштеном приступу игри нема мјеста на великом такмичењу какво је Мундобаскет.

Статистички гледано, Србија има боље „бројеве“ од Аргентине у већини категорија: просјечном броју датих поена (96.4/87.2), у шуту за два поена (66.7%/51.5%), у шуту за три поена (42.1%/35.3%), просјечном броју асистенција (27.6/21), док је егал у просјечном броју скокова (35.4/35.8).

Ипак, оно што није толико видљиво оком статистике је одбрана аргентинског тима. Против Пољске су имали чак 16 украдених лопти, па су добар дио поена постизали из контранапада. Срчаност и борбеност главне су карактеристике тима, који у отаџбини с правом зову „душа Аргентине“.

Далеко од тога да је Аргентина тим којег „орлови“ треба да се плаше, али их треба схватити максимално озбиљно. Уколико српски тим буде играо као на прва четири меча на шампионату (додуше против знатно слабијих ривала), у побједу не би требало сумњати.

Селектор Србије мора да „затегне“ одбрану, играчи морају бити спремни на велики број интензивних физичких дуела, на обје стране терена. Очекује се буђење неких играча, који су „преспавали“ утакмицу са Шпанијом, као и да се подигне проценат шута за три поена, који је био главна снага српског тима до дуела са „фуријом“.

Уколико се све те коцкице склопе, Србија ће се пласирати у полуфинале Мундобаскета, гдје би им противник био бољи из дуела између САД и Француске.

Од сада па до краја турнира, свака сљедећа утакмица је најважнија. Лијепо би било када би се Аргентина још једном нашла Србији на путу до зацртаног циља – златне медаље на Мундобаскету у Кини.