Усвојен приједлог буџета општине Соколац за 2020.годину (ВИДЕО)

26.сједница Скупштине општине Соколац

0
Фото: Соколац-срце Романије

На сједници Скупштине општине Соколац данас је усвојен Приједлог буџета општине Соколац за 2020. годину у износу од 8.460.288 КМ. Средства чине порески приходи у износу од 3.773.500 КМ, непорески приходи и грантови од 2.931.616 КМ, трансфери између различитих јединица власти 351.100 КМ, примици за нефинансијску имовину 815.000 КМ и примици од финансијске имовине и задуживања и остали примици 589.072 КМ.

Фото: Соколац-срце Романије

Према ријечима начелника општине Соколац Милована Бјелице Приједлог буџета је у односу на Нацрт мањи за милион марака, по препоруци Министарства финансија Републике Српске.

-Ресорно министарство је дало такав одговор, из разлога што одлуку о финансирању пројеката за 2020. годину Влада у том моменту није усвојила. Поменуте препоруке смо испоштовали и добили смо сагласност на Приједлог буџета без иједне примједбе. Имамо у плану да реализујемо капиталне пројекте и разговарали смо са највећим нивоима власти Српске. Одређена донаторска средства из Републике Србије за помоћ локалним заједницама Републике Српске не могу се планирати буџетом, већ се исплаћују преко посебног фонда. Приоритет је завршити пројекат свеобухватног водоснабдијевања, рјешавање отпадних вода, уређење изворишта, понора и сливова, потом изградња два постројења за пречишћавање пијачих и отпадних вода, изградња три колектора. Ништа мање није значајно рјешавање статуса ЈП „Врело Биоштица“ у стечају и имовине предузећа „Фаминекс“ у стечају, као и земљишта гдје је у плану изградња Градске куће. За реализацију ових капиталних пројеката, општини Соколац је потребно око 10.000.000 КМ, а ми вјерујемо да подршка свих нивоа власти неће изостати – истакао је начелник Бјелица.

Пројекат Градске куће износио би око 5.000.000 КМ.

-Предрачун радова са описом намјене пројекта прослиједили смо Србији и Влади Српске са молбом да у границама својих могућности помогну при изградњи овог објекта – додао је Бјелица.

Фото: Јелена Маринковић

Опозиција није подржала овакав Приједлог буџета.

-Приликом изгласавања за Нацрт буџета скренули смо пажњу на неке ставке које смо оцијенили нереалним. Истина је да је Приједлог планиран за милион мање од Нацрта буџета и да је прихваћена препорука министарства, али и даље сматрамо да је овакав буџет нереалан. Такође, имамо примједбу на буџет намјењен спортским клубовима, да се издефинише колико средстава могу да планирају. Остали смо уздржани при изгласавању – казао је Ђорђе Радић, предсједник Клуба одборника СНСД-а.

Фото: Соколац-срце Романије

На данашњој сједници Скупштине општине Соколац усвојен је Приједлог одлуке о општим и техничким условима за производњу и снабдијевање града топлотном енергијом, као и Приједлог програма рада Скупштине општине Соколац за 2020. годину.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.