Док предсједник СДС Мирко Шаровић тврди да са СНСД нема сарадње, потпредсједник ове странке, Мићо Мићић, састаје се с Милорадом Додиком, те увелико договара коалицију у Бијељини пред локалне изборе 2020.

Тврде ово извори Српскаинфо из редова двије партије, који кажу да је сарадња већ давно извјесна, те да постоји неколико опција када је у питању кандидат за градоначелника Бијељине.

Након што се Мићић у сриједу навече у хотелу у Лакташима састао с делегацијом СНСД, спекулације о могућој сарадњи добиле су на значају. Како наш извор тври, прича око изградње гасовода и ауто-пута није била повод састанка, како је накнадно објављено.

– Мићић тражи подршку СНСД за кандидатуру за градоначелника Бијељине, а Додик је одлучио да дође на власт и у Бијељини, чак и ако то укључује подршку Мићићу – каже наш извор, који наглашава да, иако Шаровић није званично за коалицију са СНСД, Мићић има његову дозволу да преговара с ким он хоће.

Зна се ко коси…

С друге стране, лидер СДС јавно говори другачије – са СНСД нема компромиса.

– Морам да кажем да су у СДС правила потпуно јасна. Коалиције прије избора и коалиције послије избора доносе се само на органима, и о томе може да одлучи само предсједник странке, Предсједништво, Главни одбор и нико други – истакао је Шаровић.

Он је нагласио да са лидерима других странака може да разговара и политику води само предсједник СДС.

– У овом случају, с Додиком само ја могу да разговарам и нико други. Све остало није у складу с политиком СДС – рекао је предсједник СДС.

Нема компромиса

Шаровић је поновио да ту нема никаквог компромиса, никаквог изузетка, јер сви морају да се уклопе у овакве јасне принципе рада СДС, као и да је то рекао Мићићу.

– Ми ћемо затражити јасну информацију од господина Мићића али не треба да буде било какве дилеме да о политичким питањима са лидером неке друге странке, у овом случају с Додиком, може да преговара само предсједник СДС. У случају да се било ко не придржава таквих принципа и такве политике мораће да се суочи са одговорношћу и правилима странке – нагласио је Шаровић.

Градоначелник Бијељине јуче није одговарао на наше позиве, али да се у Бијељини нешто спрема показују и приче да се тамошњим члановима ПДП, традиционалним партнерима СДС, ови договори не свиђају.

Истовремено, наши извори тврде да Мићић није изненађен реакцијом Шаровића и да је наводно све договорио с њим – он ће да говори да је састанак са СНСД био о локалној инфраструктури, у позадини ће бити међустраначки договор за изборе, а Шаровић јавности треба да саопшти оно што је и било у његовој изјави.

Дозвола

Сазнајемо да је Шаровић такву дозволу свим локалним лидерима пренео на састанку кооординационог тијела у Источном Сарајеву и на Градском одброу у Бијељини.

Такође, извори Српскаинфо тврде да и власт у Србији подржава овакве састанке, јер жели да „релаксира односе између власти и опозиције у Српској“.

За разлику од Бијељине, у осталим локалним заједницама у којима је СДС на власти, још нема конкретних потеза. Начелник Теслића, Милан Миличевић, каже да је још рано говорити о плановима, те да ће се све искристалисати до прољећа.

– Још не постоји одлука Предсједништва СДС о томе ко с ким иде у коалицију. Оне ће бити донесена, а да ли ће бити оваква или онакава, не бих да прејудицирам. Послије те одлуке, као и пред сваке изборе, знаћемо идемо ли у коалицију с неким или не, или је то отворено питање од локалне заједнице до локалне заједнице – рекао је Миличевић, додајући да ће се сви понашати онако какав буде став СДС, иако је био случајева када су неки иступали.

Бјелица: Увијек за сарадњу

Стање је редовно и у Сокоцу. Начелник Милован Бјелица каже да је за састанак чуо из медија, да детаље договора не зна, али да је у сваком случају за сарадњу са свима.

– Локалне скупштине су у односу на републички и државни ниво нешто друго, тако да општинама треба дати могућност да разговарју са свим политичким партијама, са нагласком на приоритете грађана. Ја сам увијек за сарадњу, сарадња мора постојати између свих нивоа власти кад су у питању интереси Републике Српске – рекао је Бјелица, додајући да је, када је у питању Соколац, имао добру сарадњу са СНСД.

За разлику од њега, за сарадњу са СНСД никако није посланик у Представничком дому ПС БиХ Драган Мектић. Као и његове страначке колеге, тврди да СДС на органима странке још није донио никакав званичан став, али је његов јасан.

– Што се мене тиче, ја бих са свима коалирао осим са СНСД. Искрено, о састанку Мићића и Додика немам много информација, али то ми никако не мирише на добро. СДС треба да сарађује са свима, јер нико, по мом мишљењу, није споран осим СНСД – рекао је Мектић.

Ковачевић: СНСД је отворен

Портпарол СНСД Радован Ковачевић тврди да СНСД у локалним заједницама може да сарађује са свима, ако је то у интересу грађана.

– Ми смо одлуку око тога с ким ће наша странка на локалу да коалира препустили нашим локалним организацијама широм Републике Српске. Наравно да су смјернице према њима да формирају што је могуће шири круг и да због тога не пристају на уцјене које су бесмислене и које не иду у корист грађана њихових локалних заједница. СНСД ће у већини градова имати своје кандидате за начелнике и градоначелнике, и то ће бити побједнички кандидати – рекао је Ковачевић.