На данашњи дан прије 27 година преминуо је Срђан Алексић, младић кога су 21. јануара 1993. године претукли припадници Војске Републике Српске у центру Требиња, само зато што је од убиства одбранио свога комшију и пријатеља Алена Главовића, Бошњака из Требиња.

Алексића су припадници Војске РС претукли након што је покушао да им се супротстави, јер су тукли Главовића. Злочинци су потом насрнули на Алексића и кундацима га претукли, након чега је пао у кому и шест дана касније преминуо.

Све се дешавало у строгом центру града, у близини пијаце и локалне полицијске станице. Срђанов отац, Раде Алексић написао је тада у читуљи: “Умро је вршећи своју људску дужност.”

Један од четворице нападача погинуо је неколико мјесеци касније на ратишту, док су остала тројица били осуђени на по двије године и четири мјесеца затвора.

Срђан Алексић имао је 22 године када је убијен. Био је јуниорски рекордер у пливању и бавио се аматерским позориштем.

Срђану Алексићу је 2007. у Сарајеву постхумно додијељена Повеља Хелсиншког одбора за људска права у Босни и Херцеговини. Како је тада објаснио предсједник Хелсиншког одбора Срђан Диздаревић, “Срђан је својим дјелом показао да се човјеком може бити и остати и у тешким временима”.

Наредне, 2008. године, више од 120 невладиних организација из региона затражило је од градских власти у региону да једној улици у својим градовима дају име Срђана Алексића.

Коалиција невладиних организација Грађанска Војводина иницирала је да у центру Новог Сада од 2009. један пролаз носи име по Срђану Алексићу. Тај пролаз се налази у строгом центру града и у њему је смјештено неколико кафића, који су омиљена мјеста за излазак младих.

Још неколико градова у региону потом је једну улицу или пролаз назвало по Срђану Алексићу. Скупштина и Влада Војводине су 2011. постхумно додијелили награду за толеранцију Срђану Алексићу.

Подгорица од 2013. године има булевар који носи име хероја Срђана Алексића.

Независно друштво новинара Војводине и Удружење БХ новинари из Босне и Херцеговине су 2014. и 2015. снимили неколико документарних филмова инспирисаних херојством Срђана Алексића.

Ален Главовић данас живи у Шведској и сваке године обилази гроб Срђана Алексића.

ИзворРСЕ
Avatar
Портал Соколац-срце Романије је званични портал општине Соколац, једне од шест градских општина града Источно Сарајево, основан 13.новембра 2012.године.