Традиционални 25. Сабор гуслара „Романијо горо од јунака“ биће одржан 1. марта у Парохијском дому на Сокоцу, а најављено је учешће око 25 гуслара Сарајевско-романијске и Горњодринске регије.

Учешће на овом сабору до сада су најавили чланови гусларских друштава „Филип Вишњић“ из Источног Новог Сарајева, „Гаврило Принцип“ из Источног Старог Града, „Раде Јамина“ из Вишгерада, „Старина Новак“ са Пала, „Филип Вишњић“ из Бијељине и домаћин „Романија“ са Сокоца.

Организатори Сабора гуслара на Сокоцу су Савез гуслара Републике Српске и Гусларско друштво „Романија“ из овог мјеста.

Предсједник соколачког Гусларског друштва „Романија“ Милован Радовић рекао је Срни да ће специјални гости Сабора бити народни гуслар Вељко Ђурановић, савезни гусларски првак свих српских земаља.

За побједника овог сабора биће обезбијеђена награда.

Радовић је нагласио да је Сабор на Сокоцу најмасовнија гусларска манифестација у Српској, којој присуствује 300 до 400 посјетилаца и да се по значају сврстава на друго мјесто, након Фестивала гуслара Републике Српске.

Према његовим ријечима, циљ овог сабора јесте очување традиционалне вриједности епске пјесме, промоција гусала и епа као вида умјетничког израза, те преношење гусларског умијећа на млађа покољења.

Драго Пелемиш из Гусларског друштва „Старина Новак“ са Пала побједник је прошлогодишњег сабора гуслара „Романијо горо од јунака“.

Сабор гуслара на Сокоцу почеће 1. марта у 18.00 часова у Парохијском дому цркве „Романијска Лазарица“.