О идеји градње соларног парка на подручју општине Соколац недавно је било говора са начелником ове општине Милованом Бјелицом, а заинтересовани за овај подухват су инвеститори из Русије, Кине и Литваније, удружени у групацији која већ има неке послове у нашој земљи – у Херцеговини, Унско-санском кантону, те у Сјеверној Македонији.

Бренд БиХ

– Ако то буде озбиљна прича, то ће бити одличан посао. Међутим, ми као општина нисмо ту много надлежни. Ми можемо понудити земљиште, али сва електроенергетска постројења одобрава Влада Републике Српске. Дакле, Влада треба да идентификује парцелу, онда доноси одлуку о расписивању концесије коју проводи комисија за концесије. Много је ту услова који требају бити испуњени. Њима треба 100 хектара у комаду земље, и то неки крш, да узму под концесију, казао је Бјелица за Ослобођење.

Сматра да ова понуда није неозбиљна чим су инвеститори преко Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ (ФИПА) ступили у контакт с њима. Преко ФИПА је ова општина већ остваривала неке раније сарадње, а као примјер је навео сарадњу у дрвној индустрији, ону са групацијом са истока, са три инвеститора – из Катара, Сирије и Египта.

– Регистрована је групација Хамдо Гроуп, они су од Владе РС-а узели Нову Романију под закуп на десет година, измирују све обавезе према добављачима, фондовима и према радницима. Раде већ трећу годину, имају 200 упосленика и већ су поставили 20 монтажних кућа у Турској. Они су уложили значајна средства, купили нове машине, измирили су неколико милиона обавеза које су преузели, запослили 200 људи који раде у три смјене. Сада раде куће за турско тржиште, а купили су и 350 локација код Берлина и 35 код Беча, што значи да планирају на дуже стазе да раде и то би могао постати бренд не само Сокоца већ и цијеле БиХ, каже Бјелица.

Једна од успјешних инвестиција у ову општину је и она фирме ТЦ Зона из Бање Луке, која је откупила фарму музних крава, а у тај посао су уложили 1,5 милиона КМ. Млијеко са те фарме, каже Бјелица, иде мљекари Милкос.

Развој пчеларства

– Два инвеститора, један са Сокоца и један са Пала, откупила су фабрику Унис, која је одавно у стечају, формирали су предузеће Инвест градња и уложили велика средства, неколико милиона, запошљавају 100 радника и сада раде амбалажу за потребе намјенске индустрије Србије и земаља са истока, истакао је Бјелица.

Оно што је још развијено у овој општини је и пољопривреда, те велику подршку дају произвођачима млијека, а много раде и на развоју пчеларства.