Попут људи, авиони се повлаче у одређеној доби. Жеља за летењем изгледа као својствена човеку. Брац́а Врајт изумила су први успешан авион 1903. године и након тога путовања више никада нису била иста.

У модерно доба, авиони лете широм света превозећи робу и путнике. Али шта се дешава када авион одлети свој последњи комерцијални лет?

Пре свега, важно је схватити животни век просечног авиона. Занимљиво је да се животни век не мери годинама. Животни век авиона утврђује произвођач и обично се заснива на циклусима узлетања и слетања.

Авиони се пензионишу у одређеној доби. У том тренутку, авион иде у складиште и чека да га друга авио-компанија преузме или поправи или демонтира и рециклира.

„Одлука о демонтажи авиона најчешц́е зависи од тога да ли је вредност његових делова и компоненти вец́а од вредности летелице као летец́е машине“, изјавио је за „ЦНН Травел“ Марк Грегори, директор компаније Аир Салваге Интернатионал.

„Авион се уклања из употребе из више различитих разлога“, каже Патрик Конел, генерални директор Јет Иарда, сертификоване станице за поправку.

Авиони се обично повлаче из службе и стављају у програм за складиштење. Ови програми одржавају летелицу у оперативном стању. Неки од ових летелица нови оператер може обновити и поново продати. Остали авиони буду демонтирани због делова, а затим се остатак сече и рециклира.

Након одређеног времена, авион више није спреман да лети и повлачи се на „гробље авиона“. Супротно импликацијама гробља, што значи последње почивалиште, „гробље авиона“ је слично складишту.

Стотине до хиљаде авиона може бити смештено у било којем складишту у било којем тренутку. Обично се летелице налазе на југозападу Америке, јер клима погодује за складиштење.

Суво време помаже да се ограничи количина корозије или рђе на металним деловима авиона. Авиони се могу складиштити више година. Неки се чувају само неколико месеци док не пронађу новог оператера или власника.

ИзворBeograd.in
Avatar
Портал Соколац-срце Романије је званични портал општине Соколац, једне од шест градских општина града Источно Сарајево, основан 13.новембра 2012.године.