Одржана прва редовна сједница Скупштине општине Соколац: Одборници ДНС гласали против усвајања Нацрта буџета за 2017.годину (ВИДЕО)

0

На данас одржаној сједници Скупштине општине Соколац одборници су усвојили  одлуку о извршењу буџета за период од 1.1. до 30.6.2016. године, као и информацију о извршењу буџета  општине за првих девет мјесеци ове године . Одборници су усвојили и Нацрт ребаланса буџета за 2016.годину, као и одлуку о измјени одлуке о извршењу буџета за ову годину.

Према ребалнасу буџет за 2016. годину  увећан  је за 410.036 конвертибилних марака, односно за 6% , то јест са 6. 660. 717 КМ на 7.070. 753 КМ.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица коментаришући ову тачку дневног реда рекао је да су ребалансом буџета увећани порески и непорески приходи , грантови, текући трансфери, а умањени  примици за непроизведену сталну имовину и примици од финансијске имовине и задужења.

Најдужа расправа на данашњој Скупштини водила се око Нацрта буџета за 2017. годину. Ова тачка дневног реда  није усвојена  јер  је клуб одборника Демократског народног савеза  који  чине скупштинску већине  гласао против. Разлог томе, како наводе из ДНС-а јесте  што приједлог Нацрта буџета није реално планиран, те је самим тим неостварив. Посебно незадовољство  исказали су према средствима која се расподјељују за спорт и пољопривреду,као и средства усмјерена за примање личних доходака.

Предсједница Скупштине општине Соколац Бојана Марковић (ДНС)  у обраћању новинарима након сједнице рекла је да је дошло до неспоразума, те да ће у наредних пет дана бити одржан ванредни састанак клубова одборника који чине скупштинску већину како би се усагласили ставови и донио коначни закључак о Нацрту буџета за 2017. годину.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица, коментаришући  оваку одлуку одборника ДНС-а  рекао је да ће бити размотрене примједбе које су  упућене на приједлог Нацрта буџета за 2017. годину, те да ће план укупних прихода највјероватније бити смањен за скоро 500. 000 конвертибилних марака. Он је додао да ће ставови коалиционих партнера бити усаглашени, те да ће коначну одлуку о приједлогу Нацрта буџета за 2017. годину одборници донијети на ванредној Скупштини општине Соколац која ће бити одржана у наредних пет дана.

Одборници Савеза независних социјал-демократа, који чине опозицију у локалном парламенту напустили су данашње скупштинско засједање због незадовољства радом предсједнице Скупштине општине Соколац.

На данашњој сједници спроведени су и избори о избору одборника у скупштини града Источно Сарајево. Према резултатима Савез  за промјене (СДС и ПДП) имаће три, Савез независних социјал-демократа два, а демократски народни свез једног одборника.

Одборници су усвојили и приједлог годишњег  програма рада Установе за предшколско образовање и васпитање за 2016/2017 годину , као и Програм рада зимске службе за 2016. годину.

Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име