Квалитет живота

Општина Соколац спада у ред средње развијених општина у Републици Српској. У њен састав улази 12 мјесних заједница са 95 насељених мјеста, са густином насељености од око 22,4 становника/км². Дан Општине и њена Крсна слава се обиљежавају 2. августа, на Илиндан. Сваке године трају и по неколико дана и богате су културним, умјетничким и спортским  садржајима.

Обзиром на чињеницу да на загађивање човјекове средине главни утицај имају број становника по км² и број возила, због слабе насељености и релативно малог броја возила може се рећи да смо еколошки прихватљива животна средина.

Установа за културу  „Перо Косорић“ је максимално отворена за пласирање културног производа насталог на подручју локалне заједнице по принципу заштите и промовисање традиционалних вриједности и културолошких специфичности поднебља. У оквиру дјелатности Установе, већ 15 година се традиционално организују и обиљежавају сљедеће манифестације:

 • „Дани Светосавља“ (јануар)
 • „Прољећње свечаности“ – обједињене двије комплементарне свечаности: „Васкршње свечаности“ и „Ђурђевдански уранак“ (април-мај)
 • „Госпојинске вечери културе“ (10-28. августа)
 • „Дани остваривања дјечијих права и жеља“ (проширена манифестација „Недеља дјетета“, октобар-новембар)
 • „Никољданске свечаности“ (18. и 19. децембар)
 • „Дани дјечије радости“ (крај децембра и прва половина јануара)

Најзначајније манифестације које имају велику улогу у промоцији природних и културних потенцијала Сокоца и сарајевско-романијске регије:

 • Меморијал у смучарском трчању „Драган Реновица“ и „Свјетлана Комленовић“ (јануар-фебруар)
 • Годишњи концерт културно-умјетничког друштва „Романијска Луча“ (фебруар-март)
 • „Романијо горо од јунака“ – ревија гуслара и епске поезије (фeбруар-март)
 • „Штрапаријада“ на Равној Романији (април-мај)
 • „Видовданске свечаности“ (28. јун)
 • „Дани косидбе“ (јул)
 • „Традиционална прослава 27. јуна, Дана устанка народа БиХ
 • „Теби горо Романијо“ – духовно-културно-спортско туристичка манифестација (10. и 11. август)

На подручју Општине егзистирају двије здравствене институције:

 1. Дом здравља, као носилац примарне здравствене заштите и Психијатријска болница као носилац секундарне здравствене заштите. Простор којим располаже Дом здравља, састоји се из 2.500 м² корисног простора распоређеног у 4 пословна објекта, са 8 амбуланти породичне медицине, CMZ, CBR, консултативно – специјалистичким службама из гинекологије и  педијатрије са посебном дијагностиком.
 2. Психијатријска болница посједује и одјељење за форензичку психијатрију, што је чини тренутно једином установом овог типа на подручју Републике Српске и БиХ. Капацитет клинике је 200 кревета. Клиника је конципирана по систему павиљона, односно засебних објеката са посебним намјенама, односно одјељењима. Рад је организован кроз 6 одјељења и Радноокупациону терапију. Смјештена је 2км од Сокоца и њен локалитет је задовољавајући.

На територији општине послују 3 апотеке: Gracia, Свети Никола и Еликсир и двије биљне апотеке Мелем и Батинић.

У развој спортске инфраструктуре уложена су значајна средства што је у великој мјери побољшало услове за масовно бављење спортом и развој спорта и спортске културе.

На градском стадиону „Бара“ изграђена је савремена тартан стаза што омогућава организовање свих облика атлетских манифестација, укључујући и међународна атлетска такмичења.

Изграђени спортски терени и објекти, укључујући и двије спортске дворане, трим стазу и околне терене (Брезјак, Равна Романија, Талине) уз повољну надморску висину, пружају одличне услове за организовање базичних припрема за већину спортова. Соколац је већ постао значајно мјесто у коме се одржавају припремни кампови за младе спортисте (атлетичаре и фудбалере), што ствара могућност бржег развоја спортског туризма.

Овоме треба додати и готово идеалне услове за развој спортова на снијегу (Равна Романија, Пуховац, терени у ближој околини града…), посебно у нордијским дисциплинама.

Снажан замајац развоју спорта свакако даје новоизграђена спортска дворана и спортска инфраструктура (терени за одбојку, кошарку и рукомет, односно мали фудбал), која је изграђена за потребе одржавања Међуопштинских омладинских спортских игара (МОСИ) чији је домаћин био Соколац у јулу 2011.године.