ПОРУКА СА ПРКОСНЕ РОМАНИЈЕ: Тражимо смјену врха ЈП „Шуме Републике Српске“ (ВИДЕО)

6

На Сокоцу се окупило неколико хиљада грађана који изражавају протест због бахатости Режима Милорада Додика и форсирања криминалаца и криминала у ЈП „Шуме РС“.  „Протест је миран, али нећемо дозволити бахатост“, кључна је порука до сада изречена.

Протест дрвопрерађивача изазвао је заиста прави лом. Соколац је потпуно блокиран, стотине аутомобила је на уласку у овај градић.

Додик се веома уплашио протеста и све чини да амортизује бијес, примарно дрвопрерађивача, а потом и народа.

Посебан проблем му је што иза протеста стоји дио СНСД-а, предвођен Миланом Јоловићем Легендом.

Додик је током ноћи преговарао са Легендом, али то је само бенсединска прича за побуњеног члана Режима и његове присталице, јер је Додик већ са Чоловићем договорио да на чело Ш.Г. „Романија“ дође Далтонов човјек Јован Голијанин.

Јоловић ће бити до краја изигран од Додика, јер су против њега и Марко Видаковић, потпредсједник странке из Источног Сарајева, као и Љубиша Ћосић, предсједник ГО СНСД Источно Сарајево, који су са Чоловићем и разиграли цијели план преузимања ШГ. У тој екипи је и неизоставни генсек СНСД Лука Петровић.

На Јоловићевој страни је Недељко Елек, веома близак Додику, али без већег утицаја на њега по спорним питањима.

Елек је, такође, мета Петровића&цо, чији је циљ да га у потпуности удаље од Додика. И не само њега, већ и њему блиске особе, које он штити. Дешавања око именовања Рајка Булајића на чело ШГ, по налоги Чоловића, показала су да Елек нема снагу унутар СНСД-а која му се приписује и да је тек епизодиста.

Кључна ствар, ипак, јесте протест дрвопрерађивача који више не могу да трпе рекетирање врха ЈП „Шуме РС“ Ристе Марића.

Марић им је отворено тражио по десет КМ/м3, а, ако плате тај рекет, дрвопрерађивачима не остаје ништа.

Није искључено да дрвопрерађивачи, који су сложни, без обзира коју странку подржавају, на данашњем протесту затраже смјену Марића.

Чињеница је и да се Додик уплашио Протеста, јер је наредио Чоловићу да одустане од Контрамитинга, а Рајку Булајићу, након чијег именовања за директора ШГ је и букнула Побуна, да демисионира. Био је то маневарски потез, како би се Јоловић избацио из игре, поставио Чоловићев човјек, а оштрица Протеста затупила колико толико.

Међутим, Булајић је смао врх леденог бријега уништења ЈП „Шума РС“ и шумског природног богатства, а самим тим и свих који раде и производе у овој области.

Посебан проблем је извоз обловине у сусједне земље, који организује врх ЈП „Шуме РС“, јер је зарада енормна, а они од извозника узимају десет евра/м3.

Тражи се смјена врха ЈП „Шуме Републике Српске“

Протест дрвопрерађивача за на Сокоцу је завршен без инцидената. Дрвопрерађивачи су изашли да улицу како би се изборили за голи живот, који им је угрожен потпуним стављањем ЈП „Шуме РС“ под контролу криминалаца.

Дрвопрерађивачи су, на скупу, директно оптужили Ристу Марића, директора „Шума“ за рекетирање и бројне друге криминалне активности. Оптужбе су изнесене и на рачун других руководилаца, али и политичког врха.

Затражена је смјена Марића и комплетног руководства ЈП.

Највећи квалитет овог Протеста је што су га организовали дрвопрерађивачи, не гледајући на страначку припадност, а иза њих су стајали дио СНСД-а, СДС и ДНС.

Повод за Протест било је именовање Рајка Булајића на чело ШГ „Романија“, који има 11 кривичних пријава.

Узроци су много дубљи: вишегодишње свјесно уништење шумских ресурса, немилосрдна пљачка и отимачина. која је дрвопрерађиваче, њихове раднике, али и ЈП „Шуме РС“ довела на руб пропасти.

На скупу је било око двије хиљаде људи и неколико стотина камиона.

Грађани се разилазе, а камиони се полако крећу ка сједишту ШГ „Романија“.

Соколац је био потпуно блокиран.

Марић: Јован Голијанин нови директор ШГ “Романија”

Директор “Шума Републике Српске” Ристо Марић изјавио је данас Срни да ће за директора Шумског газдинства “Романија” Соколац бити именован Јован Голијан.

“Голијан ће бити именован, јер је кандидатуру на ову функцију повукао Рајко Булајић. Голијан је дипломирани инжењер шумарства”, рекао је Марић.

Он очекује да ће дрвопрерађивачи тражити његову оставку због извоза трупаца.

“Највише трупаца се извозило у прошлој години, а приједлоге за склапање уговора о њиховој куповини и продаји су слали директори шумских газдинстава. То значи да је моја одговорност онолика колико су директори шумских газдинстава имали слуха за достављање приједлога за купце који су извозили трупце”, додао је Марић.

Он је подсјетио да “Шуме Републике Српске” не извозе шумске дрвне сортименте.

6 КОМЕНТАРА

  1. Jedinstven primjer borbe protiv kriminala bez policije, tužilaštva, sudova. Ovo kriminalistika nije zabilježila.

  2. Dragi drvoprerađivači, nije vaš problem u Šanju već što vaši radnici rade za 300KM. Pitanje je dana kad će doći ozbiljan strani kapital i tu vam je kraj. Vaše poslovanje se zasniva na iskorištavnju države i radnika uz pomoć vlasti.

  3. Bas me zanima da li su ovi radnici(mucenici)koji su prisiljeni da protestvuju prijavljeni,osigurani i da li imaju godisnji odmor.A ovi privatnici neka se mole Bogu da Romanija nikada ne proradi.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име