Сњежани Башевић потребна помоћ (ВИДЕО)

0

Празници су вријеме када се дружимо са породицом и пријатељима. Нажалост постоје људи који немају породицу и немају коме да се обрате за помоћ и подршку. Једна од њих је и Сњежана Башевић из Сокоца, која покушава да сакупи новац за трансплатацију бубрега.

Сњежану Башевић у Сокоцу, али и шире, познају као дугогодишњег хуманитарног радника. Оснивач је Удружења за помоћ дјеци са посебним потребама, организатор многих хуманитарних акција за помоћ болесним или сиромашним суграђанима. Однедавно Сњежана није у стању да помаже другима. Три пута седмично иде на дијализу и једина шанса за живот јој је трансплатација бубрега.

„Годинама помажем другима а сада је нажалост помоћ потребна мени“, каже Сњежана и истиче да нема живих сродника који би јој могли донирати бубрег.

,,Нису ми живи ни отац, ни мајка, ни брат. Једина шанса за живот ми је бубрег од непознатог донора али тога код нас нема. Рјешење је да одем у Франциску на трансплантациу+ју али ми за то треба минимално 80 хиљада марака“, каже Башевићка.

Потребно јој је 50 хиљада марака да би је у Француској ставили на листу чекања. За помоћ Сњежани Башевић 1.маја биће отворен и хуманитарни број 1413.

Док не сакупи новац живот јој продужава дијализа.

„Три пута седмично, уторком, четвртком и суботом идем на дијализу. Путујем до болнице у Источном Сарајеву преко сат времена, дијализа траје четири сата и још повратак кући. Јако тешко подносим дијализе а при томе се и панично бојим јер ми је мајка умрла након двије године одласка на дијализе када сам ја имала 15 година,“ прича она.

Осим хуманитарног бороја 1413, новац за Сњежанину трансплатацију прикупљају њени пријатељи и људи којима је она годинама помагала. Очекује помоћ од општине а тражиће и средстава од Министарства здравља и Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

,,Нажалост они су врло тешки по питању лијечења у иностранству. Знам то из ранијих искустава када сам помагала другима“, истиче Сњежана и додаје да јој није јасно зашто је то тако јер је трансплантација јефтинија од вишегодишње дијализе.

,,Сваки мој одлазак на дијализу кошта преко 100 евра.То значи седмично преко 300 евра. Израчунајте којико је то за годуну дана или више.Није ми јасно зашто то раде. Када би плаћали трансплантацију,а поготово када би се то обављало и код нас са органима непознатих донора остајала би огромна средстава у нашим фондовима’‘, закључује Сњежана.

Зашто се трансплантација бубрега не врши у Српској? Зашто министарство здравља годинама одлазак пацијената на дијализу уредно плаћа приватној фирми а нема новца за трансплантацију?

То су питања на која Сњажана,али ни стотине других особа којима је трансплантација једина нада за живот,немају одговор.

Средства се могу уплаћивати  на жиро рачун 5620128111736457 или рачун удружења 5620128064449248 НЛБ Развојна банка.

Једина нада за све њих је наша солидарност. Будимо солидарни и овај пут. Помозимо Сњежани Башевић. Позовите 1413!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име