Радници Шумског газдинства „Романија“ Соколац ступили у једночасовни штрајк упозорења (ВИДЕО)

0

Радници Шумског газдинства „Романија“ Соколац ступили су јутрос испред зграде Управе предузећа у једночасовни штрајк упозорења због измјене Правилника о раду Јавног предузећа „Шуме Републике Српске“ без сагласности радника и синдиката којима су незаконито смањене плате од 1. априла.

Радници траже од управе ЈП “Шуме“, од генералног директора Риста Марића, те од министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Стеве Мирјанића да хитно овај акт ставе ван снаге, те да се одмах приступи потписивању новог Колективног уговора  за запослене у овом предузећу.

Уколико се захтјеви радника не испуне, запослени ће приступити потпуној обустави рада, све до испуњења њихових захтјева.

Према ријечима Славице Елез, Предсједника Синдикалне организације ШГ „Романија“ Соколац основна два захтјева су да се стави ван снаге Правилник о раду и Измјене и допуне Правилника о раду, те да се приступи потписивању Колективног уговора за запослене у ЈПШ „Шуме“ Републике Српске.

– Према новом Правилнику плате радника ће бити умањене за 100-150 КМ. Захтјевамо да се потпише нови Колективни уговор који би дефинисао права радника и за разлику од Правилника он је акт који траје. Нико се није обратио од стране послодавца по овом питању. Подсјећам да било који акт који се доноси са нивоа Јавног предузећа не може се ставити на снагу без присуства синдиката. То упућује да је овај акт донесен једнострано.  Уколико се нико не обрати од стране послодавца ми ћемо сутра или најкасње у понедељак извршити потпуну обуставу рада све до испуњења наших захтјева, истакла је Елезова.

Уколико дође до потпуне обуставе рада, представници синдиката најављују проширење листе захтева јер се сусрећу са многим проблемима.

Смањење плата како кажу највише погоди производне раднике. Један од њих је и Бобан Јоковић, сјекач запослен у Радној јединици „Студена гора“.

– Радимо часно свој посао. Овом одлуком умањени су нам трошкови превоза, топлог оброка и минули рад. Плата коју добијемо по новом обрачуну је минимална. Посљедња моја плата износи 356 КМ када се одузму све наведене бенефиције . Ми се не мјешамо у руководство, само тражимо да добијемо оно што зарадимо и да се поштују наша права, поручује Јоковић.

Очекује се реакција надлежних институција.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име