У Сокоцу обиљежен Дан одбране Сарајевско-романијске регије (ВИДЕО)

Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС

У Организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, данас је, служењем помена погинулим српским борцима на Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“, почело обиљежавање Дана одбране Сарајевско-романијске регије у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату. Овај датум обиљежава се у знак сјећања на битке у јуну 1995. године, у којима су српски борци пружили херојски отпор и осујетили посљедњи покушај непријатеља да пресијече територију Републике Српске.

Вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Зоран Ђерић, министар рада и борачко – инвалидске заштите РС Миленко Савановић, помоћник министра иностраних послова у Савјету министара БиХ Драгиша Делић, делегација представника Српске у институцијама БиХ, делегација Борачке организације Републике Српске, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, делегација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС, Савез организација и Удружења РВИ РС, Савеза логораша РС, делегација 3. Пјешадијског Република Српска пука, представници Града Источно Сарајево, делегација општине Источна Илиџа, представници општине Пале, општине Калиновик, делегација породица погинулих бораца Бијељина, представници породица погинулих бораца Брчко Дистрикта, делегација Удружења Војне полиције Сарајевско – романијског корпуса, те представници општине Соколац.

Предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова и министар рада и борачко – инвалидске заштите РС Миленко Савановић рекао је да је Сарајевско–романијска регија у  Одбрамбено–отаџбинском рату била изложена снажним нападима  непријатељских  јединица.

– Борба је била тешка и крвава, одвијала се на конфигурацијски тешком терену. Непријатељ је био сконцентрисан на малом простору и далеко бројнији, зато се са правом може рећи да су управо ту вођене најтеже борбе. Нажалост, тада је погинуло 4.000 бораца Војске Републике Српске. Морам да нагласим да је, према статистичким подацима, прије рата у Сарајеву је живјело 157.000 Срба, а данас их има око 10.000. Ти простори су одбрањени, није ни милиметар територије изгубљен, али по потписивању Дејтонског мировног споразума, српски народ је морао да напусти своја огњишта. Када је ријеч о односу Владе РС и Министарства према категоријама погинулих, ратних војних инвалида и бораца, ми ћемо наставити да чинимо све што је у нашој моћи и у складу са економским могућностима да ријешимо њихово стамбено питање и статус запослења – истакао је Савановић.

Према ријечима предсједника Борачке организације РС Миломира Савчића, овај догађај заслужује посебну пажњу свих нивоа власти.

– Шеснаести јун заслужује да се обиљежава масовнијим присуством грађана  на  овом светом мјесту, јер  ћемо једино тако  показати колико цијенимо нашу борбу, ране, а, прије свега, наше погинуле борце.  Главни циљ је да се не заборави овај догађај и херојска борба на простору Сарајевско – романијске регије. Овдје није ријеч само о 16. јуну, већ о тридесетак офанзива, које су биле усмјерене на српски простор. Чињеница је да српска војска није извела ниједну офанзиву према Сарајеву, што показује да је наша намјера била искључиво одбрана – додао је Савчић.

У име домаћина присутнима се обратио начелник општине Соколац Милован Бјелица.

– Захваљујем Одбору за његовање традиције ослободилачких ратова што сваке године организују обиљежавање овог датума. Општина Соколац ће настојати да наредних година, као и до сада, води бригу о Војничком спомен – гробљу, као и о Манастиру „Свети Георгије“ на Равној Романији, гдје је уклесано 4.000 имена погинулих бораца. Надамо се да ће држава ово гробље и манастир ставити под посебну заштиту – поручио је Бјелица.

Обиљежавање Дана одбране Сарајевско – романијске регије настављено је служењем парастоса у Манастиру „Свети Георгије“ на Равној Романији.