Делегација општине Обреновац у посјети општини Соколац: Сачувати јединство двије српске државе (ВИДЕО)

Делегација општине Обреновац, једне од општина у саставу Града Београда, посјетила је  данас општину Соколац. У посјети су били представници законодавне и извршне власти на челу са предсједником општине Обреновац, те представници борачких организација са истог подручја. Главни циљ данашњег скупа био је упознавање о тренутним активностима обје општине, које су већ неколико година у братским односима.

Предсједник општине Обреновац Мирослав Чучковић истакао је да је од великог значаја да се сарадња између ове србијанске општине и Града Источно Сарајево одржи и подигне на виши ниво.

– Сам податак да на подручју Града ИС има становника колико је половина у Обреновцу, значи да се може довести у питање одлив становништва у нашој држави са друге стране Дрине, у Републици Српској. Да не би дошло до тога, морамо конкретним мјерама да ојачамо привредну, културну, образовну и спортску сарадњу. Узимајући у обзир да се у Обреновцу производи готово половина струје у Србији, спровели смо пројекте између наше и Електропривреде Републике Српске и ,конкретно, са Хидроелектраном  Вишеград. Што се тиче Сокоца, у којем је примарна  дрвопрерада, настојаћемо да наше приватне произвођаче намјештаја упутимо да купују сировину за обраду са подручја ове општине – рекао је Чучковић.

Он је додао да ће се сарадњу са соколачком општином проширити и у другим сферама живота.

– Покушаћемо да извршимо размјену учесника на културним манифестацијама између културно – умјетничких друштава из Обреновца и Сокоца. Надамо се да ће соколачки фолклористи бити гости на фестивалу „Међународни сусрети у Обреновцу“. Такође, имамо у плану да у оквиру нашег пројекта, који подразумијева бесплатно љетовање и зимовање ученика од првог до четвртог разреда основних школа, обезбиједимо учешће једног одјељења ученика из Сокоца – казао је предсједник општине Обреновац.

Данашњи гости су посјетили Војничко спомен – гробље „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу и положили вијенац.

– Вијенац смо положили и поклонили се сјенима палих бораца Војске Републике Српске. Учинили смо то  у име  наших око 3.200 учесника из Обреновца у протеклом Одбрамбено – отаџбинском рату, од којих је њих осамнаест дало живот за слободу Српске. Жеља нам је да српска јавност буде упозната са постојањем овог „малог Солуна“, који се од 1996. године налази на Романији, као и да се жртве рата у БиХ прикажу на један праведан начин. Морају се подједнако третирати Соколац, Братунац и остала српска мјеста страдања, као што се то чини са појединим мјестима у Федерацији БиХ, јер само на тај начин можемо сачувати јединство двије српске државе, чија ће будућност, надам се, бити без ратова – нагласио је Чучковић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица исказао је задовољство што је делегација општине Обреновац данас посјетила нашу локалну заједницу.

– Захваљујем представницима наше братске општине Обрановац и Влади Републике Србије, што одобрава овакву сарадњу. Иако смо по броју становника мала општина, гостима имамо шта да покажемо и представимо. Поред упознавања са активностима општине Соколац, индустријом и природним богатствима, желимо да упутимо госте у историјски значајна дешавања, о злочинима на романијском простору, који су се десили у протеклом рату. Радује ме што ће сарадња између наших општина бити настављена и надам се да ће уродити плодом – казао је Бјелица.

Након обилска Војничког спомен – гробља „Мали Зејтинлик“, делегација општине Обреновац посјетила је манастир Светог Георгија на Равној Романији.

Ове двије општине већ четири године његују братске односе, који су дефинисани Повељом о братимљењу потписаном од стране начелника општине Соколац и предсједника општине Обреновац у Вишеграду 14. јула 2013. године.