Сједница Скупштине општине Соколац: Измирене обавезе према Пореској управи (ВИДЕО)

На данашњој сједници Скупштине општине Соколац увојен је Приједлог Пословника о раду Скупштине општине Соколац, као и Извјештај о утрошку средстава кредитног задужења општине.

Према ријечима начелника општине Соколац Милована Бјелице, у складу са новим Законом о локалној самоуправи, скупштинска већина разматра Пословник о раду скупштине.

– Ускладили смо наш Пословник о раду Скупштине са новим Законом. У фебруару ове године, донијели смо одлуку о кредитном задужењу од 4,5 милиона КМ, а кредит је одобрен у јулу. Од овог задужења рефинансираћемо претходне кредите, у износу од 2,3 милиона са неповољном каматом за нашу локалну заједницу. Сада ће та каматна стопа износити 4,5  одсто на период од десет година, што је повољније. Репрограмом смо измирили обавезе према Пореској управи за доприносе радника. Сад имамо увид у стаж радника, те се може утврдити који радници могу ићи у пензију. У складу са новим Законом о локалној самоуправи, мораћемо смањити број радника у општини, али водићемо рачуна да нико не буде оштећен. Такође, измирили смо обавезе према добављачима и средства предвиђена за социјално угрожене категорије – рекао је Бјелица.

Већином гласова одборника, данас је усвојен и Приједлог Одлуке о продаји градског грађевинског земљишта путем лицитације на локалитетима „Брезијак“, Соколачке њиве“ и „Ћилимара“, као и Приједлог Одлуке о висини закупнине једног метра квадратног изграђеног и неизграђеног градског грађевинског земљишта на подручју општине Соколац.

– Ријеч је о продаји четири парцеле, смјештене на три локације, али у различитим зонама, због чега су и различите цијене. За три парцеле, односно градско грађевинско земљиште у трећој зони, почетна цијена износи 3 КМ. Што се тиче Одлуке о висини закупнине једног метра квадратног изграђеног и неизграђеног градског и грађевиинског земљишта на подручју општине Соколац, она износи 1 КМ, а висина закупнине ће се плаћати на годишњем нивоу. Прошле године надлежно Министарство расписало је позив за легализацију бесправно изграђених објеката, а  у  Одјељењу за просторно уређење и стамбено – комуналне послове општине Соколац поднесено је више таквих захтјева за легализацију објеката привременог карактера, који се налазе на земљишту  у власништва општине Соколац – казала је Мирјана Субашић, начелница Одјељења за просторно оуређење и стамбено – комуналне послове.

Повеља општине – Велемиру Елезу

Локални парламент је једногласно усвојио Приједлог о додјели признања  општине Соколац. Поводом дана и крсне славе општине Соколац – Илиндана, повеља општине Соклац биће уручена дугогодишњем новинару Велемиру Елезу. Златне плакете добиће љекар Јусуф Шабановић, као и привредна друштва „Крем-комерц“ д.о.о. и „Боржуно“ д.о.о., а сребрне пчелар Зоран Батинић и Дејан Кезуновић, који је свој допринос општини Соколац дао изградњом тениских терена. У оквиру прослављања Илиндана биће додијељена и признања најбољем спортисти и ученику генерације.

На данашњој сједници увојен је и захтјев о подизању споменика Старини Новаку. Локални парламент сагласан је да је ова историјска личност од великог значаја за нашу општину и простор Романије, те да ће се тај приједлог разматрати у наредном периоду.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.